Hyppää sisältöön

Kesän kausityöntekijä - hae oleskelulupaa helmikuun loppuun mennessä

Migri
Julkaisuajankohta 31.1.2014 12.37
Tiedote

Työperusteisten oleskelulupahakemusten vuosittainen ruuhka ajoittuu perinteisesti touko–kesäkuuhun, sillä lupaa haetaan silloin erityisesti nopeasti alkavaa, kausiluonteista työtä varten.

Jotta saat päätöksen hakemukseesi ennen kesään ajoittuvan työn alkua, pane oleskelulupahakemus vireille viimeistään helmikuun loppuun mennessä tai vähintään kaksi kuukautta ennen kuin työsi on tarkoitus alkaa.

Hakemusten käsittely kestää useamman viikon ja siinä on kaksi vaihetta: ennen Maahanmuuttoviraston päätöstä työ- ja elinkeinotoimisto tekee hakemukseen osapäätöksen. Hakemusten käsittelyaika eri työ- ja elinkeinotoimistoissa vaihtelee.

Maahanmuuttoviraston tavoite on, että työnteon perusteella tehtyihin oleskelulupiin tehdään päätös neljässä kuukaudessa. Tämä enimmäiskäsittelyaika määriteltiin ulkomaalaislain muutoksessa, joka tuli voimaan 1.1.2014. Uudistus ei tuonut suuria muutoksia työperusteisten oleskelulupahakemusten käsittelyyn, sillä hakemukset ratkaistiin jo aikaisemmin pääosin neljän kuukauden määräajassa tai nopeammin.

Sähköinen hakemus on paperista edullisempi

Työntekijän oleskelulupaa kannattaa hakea sähköisesti, sillä se on paperihakemusta edullisempi. Paperisen hakemuksen käsittelymaksu on 540 euroa, sähköisesti jätetyn hakemuksen 450 euroa. Sähköinen asiointi myös nopeuttaa hakuprosessia, kun hakemuslomakkeita ja liitteitä ei tarvitse toimittaa postitse viranomaiselta toiselle. Sähköisen asioinnin kautta voit myös seurata hakemuksesi käsittelyä verkossa.

Hakemuksen voi jättää myös paperisella lomakkeella, jonka voit tulostaa Lomakkeet-sivulta. Hakemus pystytään käsittelemään nopeimmin silloin, kun olet täyttänyt lomakkeen huolellisesti ja liittänyt mukaan kaikki tarvittavat liitteet. Lue lisää Työntekijän oleskelulupa -sivulta.

Oleskelulupakortin valmistuminen vie noin kaksi viikkoa

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa, saat oleskelulupakortin. Kortin valmistaminen ja toimittaminen asiakkaille kestää noin kaksi viikkoa.

Venäjälle, Kazakstaniin, Kiinan Pekingiin ja Shanghaihin sekä Israeliin oleskelulupakortit joudutaan toistaiseksi lähettämään ulkoasiainministeriön postin mukana. Näiden maiden edustustoihin korttitoimitukset kestävät kauemmin, yleensä enintään kolme viikkoa.

Oleskelupa vaaditaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta

EU-maiden sekä Islannin, Norjan, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaiset voivat työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa. Jos he viipyvät Suomessa yli kolme kuukautta, heidän on rekisteröitävä oleskelunsa poliisilaitoksella.

Kaikkien muiden maiden kansalaiset tarvitsevat oleskeluluvan työskennelläkseen Suomessa.

Vain marjojen, hedelmien, juuresten ja vihannesten poimijat, joiden työsuhde kestää korkeintaan kolme kuukautta, saavat työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa. Jos he tulevat viisumivelvollisesta maasta, heidän on kuitenkin hankittava viisumi. Lisätietoja viisumivelvollisuudesta saat ulkoasiainministeriön internetsivuilta.

Asiakastiedote