Hyppää sisältöön

Kristityksi kääntymällä ei saa automaattisesti turvapaikkaa

Migri
Julkaisuajankohta 4.7.2017 13.04 | Julkaistu suomeksi 30.11.2017 klo 13.22
Tiedote

Maahanmuuttovirastossa on havaittu, että aiempaa useampi turvapaikanhakija on kertonut kääntyneensä kristityksi Suomessa ja kertoo olevansa tämän vuoksi vaarassa kotimaassaan. Kääntymisiä tuodaan esiin myös aiempaa useammin valitusvaiheessa, kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen. Asiasta liikkuu tällä hetkellä paljon keskustelua ja huhuja, minkä vuoksi Maahanmuuttovirasto haluaa selventää asiaa.

Suomessa on uskonnonvapaus, ja jokainen saa valita uskontonsa itse. Jokaisella on myös vapaus olla harjoittamatta tai tunnustamatta mitään uskontoa. Suomessa asuu paljon eri uskontojen edustajia – kristittyjä, muslimeja, juutalaisia, buddhalaisia ja muita – ja he kaikki saavat harjoittaa vapaasti uskontoaan, ja kaikkien uskontojen edustajia arvostetaan osana suomalaista yhteiskuntaa.

Suomessa kristityksi kääntyminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että turvapaikanhakijalle annetaan turvapaikka Suomesta. Jokainen turvapaikkahakemus ja turvapaikkaperuste tutkitaan yksilöllisesti. Tässä harkinnassa otetaan huomioon useita asioita. Tärkeintä on arvioida, kuinka korkea riski kunkin turvapaikanhakijan kohdalla on joutua kotimaassaan oikeudenloukkauksen kohteeksi. Tähän arvioon vaikuttavat monet asiat. Esimerkiksi kristillisen kasteen ottaminen ei yksinään ole riittävä peruste turvapaikan saamiselle.

Jokaisen turvapaikanhakijan pitää kertoa itse, miksi hän hakee turvapaikkaa. Tukihenkilöt tai esimerkiksi seurakuntien edustajat eivät voi vaikuttaa viranomaispäätöksiin ja puhua hakijan puolesta. Hakijan oma kokemus ja yksilöllinen tilanne ovat kaikkein tärkeimmät perusteet turvapaikkapäätöksessä.

Viranomaisen pitää vakuuttua siitä, että syy turvapaikan hakemiselle on aito.

Jos syy hakea turvapaikkaa on syntynyt vasta kotimaasta lähdön jälkeen, viranomaisen vakuuttumiskynnys syyn aitoudesta on korkeampi. Tämä tarkoittaa, että Maahanmuuttoviraston pitää arvioida tarkkaan, onko syy turvapaikan hakemiselle aito. Myös Suomen lainsäädännön mukaan, jos turvapaikanhakija esittää uusia turvapaikkaperusteita, pitää hänellä olla erityisen vakuuttavat perusteet näille uusille syille.

On myös tärkeä muistaa, että jos turvapaikan saaneen henkilön turvapaikkaperuste myöhemmin muuttuu, turvapaikka voidaan lakkauttaa. Jos esimerkiksi kristinuskoon kääntynyt henkilö on saanut turvapaikan ja hän ei enää myöhemmin ole kristitty, hänen oleskelulupansa voidaan lakkauttaa. Myös silloin jos hakija on tarkoituksella virheellisesti kertonut sellaisen turvapaikkaperusteen, esimerkiksi uskonnon, joka ei olekaan aito, turvapaikka ja oleskelulupa voidaan peruuttaa.

Lisätietoa asiasta saa esimerkiksi julkaisemastamme lehdistötiedotteesta ”Miten kristinuskoon kääntyminen vaikuttaa turvapaikkapäätökseen?”. Tiedotteet ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Löydät arabiakielisen version täältä.

Asiakastiedote