Hyppää sisältöön

Ohjeistus turvapaikanhakijoiden kotimajoittajille

Migri
Julkaisuajankohta 4.9.2015 17.12
Tiedote

Maahanmuuttovirastolta on kysytty paljon mahdollisuudesta majoittaa turvapaikanhakijoita yksityisten ihmisten koteihin.

Laki ei estä turvapaikanhakijan majoittamista ja jo tällä hetkellä osa hakijoista saattaa asua tuttavan tai sukulaisen luona. Kotimajoittaminen voi parhaimmillaan edistää suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin oppimista ja ennaltaehkäistä monia mahdollisia sopeutumisongelmia. Maahanmuuttovirasto pyytää kuitenkin yksityismajoittajia huomioimaan seuraavat asiat.

Turvapaikanhakijan pitää olla kirjoilla vastaanottokeskuksessa

Vaikka turvapaikanhakija asuisi yksityismajoituksessa, hänen pitää olla kirjoilla jossakin vastaanottokeskuksessa. Näin hän on oikeutettu vastaanottopalveluihin.

Toiminta on vapaaehtoista

Maahanmuuttovirasto tai vastaanottokeskukset eivät voi maksaa turvapaikanhakijoiden majoittamisesta, vaan toiminta on vapaaehtoista. Turvapaikanhakijalle maksetaan vastaanottorahaa. Majoittajan täytyy itse sopia mahdollisista arjen kuluista ja niiden jakamisesta turvapaikanhakijan kanssa.

Turvapaikkaprosessi voi kestää pitkään

Turvapaikkaprosessi voi hakijan tilanteesta riippuen kestää useita kuukausia. Majoituksen kestosta on sovittava erikseen. On luonnollista, että majoittajat eivät voi sitoutua kovin pitkiksi ajoiksi tai elämäntilanteissa voi tulla yllättäviä muutoksia, kuten muutto toiselle paikkakunnalle. Näitä tilanteita varten on hyvä olla varasuunnitelma ja turvapaikanhakijalle mahdollisuus siirtyä tarvittaessa vastaanottokeskukseen.

Lisäksi on tärkeä huomioida, että osa hakijoista saa kielteisen päätöksen. Jos Maahanmuuttovirasto toteaa, että hakijalla ei ole laillisia perusteita saada Suomesta kansainvälistä suojelua tai oleskelulupaa muulla perusteella, hänet käännytetään pois Suomesta.

Majoittamisesta hyvä tehdä sopimus

Turvapaikanhakijan majoittajan on todennäköisesti tehtävä sopimus kotimajoituksesta joko vastaanottokeskuksen tai vastaanottokeskuksen puolesta majoittamista järjestävän järjestön tai muun tahon kanssa. Sopimusta varten majoittajan pitää toimittaa vastaanottokeskukselle talonkirjaote tai muu selvitys asumisesta.

Terveys ja terveyspalvelut

Turvapaikanhakija ei ole oikeutettu kunnan julkisiin palveluihin, siksi hänen terveys- ja sosiaalipalvelunsa järjestetään vastaanottokeskuksen kautta. Jos turvapaikanhakija siirtyy yksityismajoitukseen, täytyy selvittää, millä tavalla hänen terveys- ja sosiaalipalvelunsa järjestetään.

Kaikkien osapuolten turvallisuus pitää varmistaa

Turvapaikanhakijan ja majoittajien soveltuvuus kotimajoitukseen pitää selvittää kunnolla ennen majoittamiseen ryhtymistä. On tärkeää, että ei synny tilannetta, jossa jompikumpi osapuoli tuntisi olonsa turvattomaksi. Erilaiset kulttuuritaustat, elämänrytmit, tavat, odotukset ja turvapaikkaprosessin aiheuttamat paineet hakijalle täytyy ottaa huomioon.

Turvapaikanhakijan majoittaminen voi vaikuttaa vakituisen asukkaan tukiin

Jos majoitusta tarjoava henkilö saa jotakin Kelan etuuksia, kuten asumistukea, turvapaikanhakijan majoittaminen saattaa vaikuttaa maksettujen tukien määrään. Jos majoitusta tarjoava henkilö saa toimeentulotukea, turvapaikanhakijan majoittaminen vaikuttaa hänen toimeentulotukensa määrään.

Vastaanottokeskuksilla on rajalliset resurssit

Vastaanottokeskuksilla on vain rajallisesti resursseja tukea kotimajoituksessa. Nykyisessä tilanteessa kotimajoituksen järjestäminen vaatii ehdottomasti ylimääräisen järjestäjätahon, joka huolehtii majoittajien ja majoitettavien yhdistämisestä. Tämä taho voisi toimia välikätenä, joka hoitaa perehdytyksen ja toimii tukipalveluna majoituksen alettua, jotta vastaanottokeskukset eivät kuormitu liikaa. On tärkeää, että vastaanottokeskukset pystyvät keskittymään ydintyöhönsä.

SPR:n vapaaehtoistoiminta myös tapa auttaa

Jos majoittaminen tuntuu liian sitovalta ratkaisulta, myös ystävätoiminnasta voi olla paljon apua turvapaikanhakijoille. Ystävätoiminnasta vastaa SPR. https://www.punainenristi.fi/uutiset/20150828/3-tapaa-auttaa-turvapaikanhakijoita

Refugees welcome Helsinki + Finland -yhteisö on koonnut yksityismajoittamisesta kiinnostuneita yhteen ja virasto suosittelee halukkaita ottamaan yhteyttä yhteisöön.

Asiakastiedote