Hyppää sisältöön

Opiskelijahakemusten ruuhka on alkanut – ohjeita hakijoille

Migri
Julkaisuajankohta 21.6.2017 16.09
Tiedote

Tuhannet opintonsa Suomessa aloittavat tai niitä jatkavat kansainväliset opiskelijat hakevat oleskelulupia touko–syyskuun aikana. Tämä aiheuttaa ruuhkaa opiskelijoiden oleskelulupien käsittelyyn.

Kaikki opiskelijoiden hakemukset käsitellään kiireellisinä

Maahanmuuttovirasto käsittelee ja ratkaisee kaikki opiskelijoiden oleskelulupahakemukset kiireellisinä.

Ratkaisemme hakemukset vireillepanojärjestyksessä, eivätkä sähköposti- tai puhelinyhteydenotot nopeuta asiasi käsittelyä. Käsittelyä ei myöskään voi kiirehtiä esimerkiksi etukäteen hankittujen lentolippujen vuoksi.

Haetko ensimmäistä oleskelulupaa?

  • Jos haet ensimmäistä opiskelijan oleskelulupaa, hae sitä ulkomailla Enter Finland -palvelussa tai paperilomakkeella heti, kun opiskelupaikkasi suomalaisessa oppilaitoksessa on varmistunut. Sähköinen hakemus on nopein ja edullisin hakutapa.
  • Kerää kaikki tarvittavat liitteet ohjeiden mukaisesti
  • Kun olet jättänyt hakemuksesi sähköisesti, sinun pitää vierailla Suomen edustustossa kotimaassasi tai maassa, jossa oleskelet laillisesti. Siellä sinun pitää antaa sormenjälkesi, todistaa henkilöllisyytesi sekä esittää hakemukseen tarvittavien liitteiden alkuperäiset kappaleet. Hakemuksesi otetaan käsittelyyn vasta sen jälkeen, kun olet käynyt edustustossa.
  • Jos sinulle myönnetään oleskelulupa, tilataan sinulle samalla oleskelulupakortti. Oleskelulupakortin valmistaminen ja postittaminen kestää joitakin viikkoja. Kortti toimitetaan siihen Suomen edustustoon, jossa olet käynyt tunnistautumassa. Odota siis päätöstä ulkomailla. Et voi tulla kesken hakemuksen käsittelyä Suomeen ja saada oleskelulupakorttia Suomessa.

Haetko oleskeluluvallesi jatkoa?

  • Hae jatkolupaa Enter Finland -palvelussa tai paperilomakkeella Suomessa ennen kuin nykyinen oleskelulupasi voimassaolo päättyy. Jatkolupaa ei voi hakea ulkomailla.
  • Hae lupaa vasta, kun olet suorittanut kevään opintosi, sillä tarkistamme onko Suomessa oleskelusi peruste ollut todellisuudessa opiskelu. Yliopistoissa, korkeakouluissa ja ammattikorkeakouluissa perustutkintoa opiskelevan tulisi suorittaa noin 45 opintopistettä lukuvuoden aikana.
  • Käy palvelupisteessämme kolmen kuukauden sisällä siitä, kun olet jättänyt hakemuksesi. Varaa asiointiaikaMigri.fi-sivuilta löytyvässä ajanvarauspalvelussa. Palvelupisteessä sinun on esitettävä esimerkiksi hakemukseen alkuperäiset liitteet ja jätettävä sormenjälkesi.
  • Älä huoli, jos et pääse käymään palvelupisteessämme ennen kuin nykyisen oleskelulupasi voimassaolo on päättynyt. Huolehdi kuitenkin, että käyt palvelupisteessämme ennen kuin sähköisen hakemuksesi jättämisestä on kulunut kolme kuukautta.
  • Kerää kaikki tarvittavat liitteet ohjeiden mukaisestiReadSpeakerpdf, 70,7 kB.
  • Jos sinulle myönnetään uusi oleskelulupa, saat oleskelulupakortin postitse. Jos et ole itse Suomessa, voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan kortin puolestasi.
  • Jos olet ulkomailla, palaa Suomeen ennen kuin nykyinen oleskelulupasi voimassaolo päättyy. Emme lähetä sinulle uutta oleskelulupakorttia ulkomaille.

Oletko lähdössä opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun?

Jos olet pois Suomesta yli kuusi kuukautta, sinulle ei voida myöntää oleskelulupaa Suomeen. Hae ennen paluutasi uudelleen ensimmäistä oleskelulupaa oleskelumaasi Suomen edustustosta.

Seuraa käsittelyjonon etenemistä Migri.fi-sivuilla

Voit seurata opiskelijahakemusten käsittelyn etenemistä Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla. Opiskelijahakemusten käsittelyjonojen tilannetta päivitetään säännöllisesti.

Jos olet pannut hakemuksesi vireille sähköisessä asioinnissa, seuraa hakemuksesi tilaa palvelussa.

Asiakastiedote