Hyppää sisältöön

Perhesidehakemuksen voi jättää sähköisesti 11.11. alkaen

Migri
Julkaisuajankohta 9.11.2016 13.58
Tiedote

Voit hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella sähköisesti 11.11.2016 alkaen. Kun haet sähköisesti, sinun täytyy käydä paikanpäällä vain tunnistautumassa, mutta sitouduttava seuraamaan hakemuksen tilaa sähköisessä asiointipalvelussa.

Näin teet sähköisen hakemuksen:

  1. Mene sähköiseen asiointipalveluumme: enterfinland.fi
  2. Valitse ”Ensimmäinen oleskelulupa”, kun haet ulkomailla.
  3. Lue huolellisesti palvelun ohjeet ennen kuin alat täyttää hakemusta ja hakemuksen täyttämisen aikana.
  4. Hanki vaadittavat asiakirjat, laillista ne ja muuta ne sähköiseen muotoon.
  5. Luo käyttäjätunnus. Jokaisen täysi-ikäisen on luotava käyttäjätunnus itselleen. Vain huoltaja voi hakea oleskelulupaa alaikäisen lapsensa puolesta.
  6. Täytä hakemus huolellisesti. Lisäselvityspyynnöt hidastavat hakemuksen käsittelyä.

Käy tunnistautumassa edustustossa

Sähköinen hakemus vaatii edelleen käynnin Suomen edustustossa, jotta voimme varmistua hakijoiden henkilöllisyydestä ja ottaa lain vaatimat biometriset tunnisteet. Käy tunnistautumassa kolmen kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Ota mukaan sähköiseen palveluun jättämiesi asiakirjojen alkuperäiskappaleet ja passikuva. Lisäksi tarpeen vaatiessa sinun täytyy käydä edustustossa haastattelussa.

Seuraa hakemuksen tilaa palvelussa

Kaikkien täysi-ikäisten täytyy kirjautua sähköiseen asiointipalveluluun itse ja tehdä omat hakemuksensa. Kun hyväksyt palvelun käyttöehdot, sitoudut tähän.

Seuraa hakemuksesi tilaa säännöllisesti kirjautumalla tilillesi. Jos pyydät apua hakemuksen täyttämiseen, pyydä auttajaa myös neuvomaan sinua, miten seuraat hakemuksesi tilaa.

Jos tarvitsemme hakemuksen käsittelemiseksi lisätietoja, tieto selvityspyynnöstä tulee vain palveluun. Jos et vastaa selvityspyyntöön, hakemukseesi tehdään kielteinen päätös.

Näet palvelusta hakemuksen käsittelytilanteen reaaliaikaisesti. Heti, kun päätös on tehty, se näkyy palvelussa tililläsi. Asiakaspalvelumme ei voi antaa sinulle yhtään enempää tietoa hakemuksen käsittelytilanteesta, kuin mitä Enter Finlandissa näkyy.

Pakolaisen perheenjäsenellä oltava tiedot perheenkokoajan päätöksestä

Jos Suomeen tullut perheenjäsenesi on tullut maahan turvapaikanhakijana tai kiintiöpakolaisena, sinulla on hakemusta jättäessä oltava seuraavat tiedot perheenjäsenesi päätöksestä:

  • mikä on hän oleskelulupansa peruste (esim. turvapaikka, toissijainen suojelu)
  • milloin hänen päätöksensä on tehty
  • milloin hän on saanut päätöksen tiedoksi.

Jos perheenjäsenesi on saanut pakolaisaseman 1.7.2016 tai sen jälkeen, voit hakea oleskelulupaa kolmen kuukauden kuluessa ilman toimeentulovaatimusta, jos perheenne on muodostettu ennen kuin turvapaikan saanut perheenjäsenesi on tullut Suomeen tai ennen perheenjäsenesi hyväksymistä pakolaiskiintiöön.

Jätä hakemuksesi sähköisesti kolmen kuukauden sisällä siitä, kun perheenjäsenesi on saanut päätöksensä tiedoksi ja käytä ensimmäinen mahdollinen aika edustustossa tunnistautumiseen.

Jos haet paperilomakkeella, katso ohjeet täältä.

Lisätietoja:

Video-ohje: Enter Finlandin esittely

Korjaus 10.11.2016: Sähköinen hakemus on hakijoiden käytettävissä vasta 11.11. Tekninen päivitys tehdään 10.11.