Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakija: jos haet toisessa Euroopan maassa turvapaikkaa uudestaan, sinut palautetaan Suomeen

Migri
Julkaisuajankohta 16.11.2016 14.35
Tiedote

Euroopan maat ovat päättäneet, että turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä maassa. Kun olet kerran hakenut turvapaikkaa, sinun tietosi ovat Euroopan maiden yhteisessä järjestelmässä. Jos olet saanut turvapaikkahakemukseesi kielteisen päätöksen ja päätät hakea turvapaikkaa toisesta Euroopan maasta, sinut palautetaan maahan, jossa hait ensimmäisenä turvapaikkaa.

Jos siis lähdet kielteisen päätöksen jälkeen Suomesta ja haet uudestaan turvapaikkaa, sinut palautetaan Suomeen.

Vastaanottokeskuksissa on liikkunut huhuja, että jokainen Saksaan matkustava saisi oleskeluluvan, vaikka on hakenut turvapaikkaa ensin Suomessa.

Saksan viranomaiset vahvistavat, että huhu ei pidä paikkaansa. Myös Saksa noudattaa EU:n yhteisiä sopimuksia ja palauttaa Saksasta turvapaikkaa hakeneet takaisin Suomeen.

Jos olet saanut kielteisen päätöksen, voit hakea vapaaehtoisen paluun tukea

Jos olet saanut Maahanmuuttovirastolta turvapaikkahakemukseesi kielteisen päätöksen, sinulla on sen jälkeen kolme vaihtoehtoa:

  • voit valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen
  • voit hakea vapaaehtoisen paluun tukea
  • voit palata itsenäisesti kotimaahasi

Valitus hallinto-oikeuteen pitää tehdä viimeistään 21 päivän kuluttua siitä, kun olet saanut päätöksen tiedoksi.

Jos valitat päätöksestä ja saat kielteisen päätöksen myös hallinto-oikeudesta, voit hakea valituslupaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jos et saa valituslupaa, sinun pitää poistua maasta. Sinulla on edelleen mahdollisuus hakea vapaaehtoisen paluun tukea.

Vastaanottopalvelusi voivat päättyä kielteisen päätöksen jälkeen

Jos olet saanut kielteisen päätöksen ja sinun pitäisi poistua maasta, mutta poliisi ei käytännön syistä pysty käännyttämään sinua kotimaahasi, vastaanottokeskuksesi ilmoittaa sinulle tästä. Ilmoituksen jälkeen sinulla on 30 päivää aikaa palata kotimaahasi itsenäisesti tai hakea vapaaehtoisen paluun tukea kotiinpaluuta varten.

Jos et tee näin määräajan kuluessa, vastaanottopalvelusi päättyvät. Sen jälkeen et voi enää asua vastaanottokeskuksessa, et saa vastaanottorahaa etkä mitään vastaanottokeskuksen palveluita kuten terveyspalveluita

Huomioithan, että otat ison riskin, jos poistut Suomesta toiseen EU-maahan kielteisen päätöksen jälkeen. Kun sinut palautetaan Suomeen, on kielteisen päätöksen jälkeinen määräaika todennäköisesti kulunut umpeen, etkä saa enää vastaanottopalveluita.

Vastaanottopalveluiden päättyminen ei koske alaikäisiä turvapaikanhakijoita, jotka ovat Suomessa ilman huoltajaa.

Tiedote arabiaksiReadSpeakerpdf, 203,3 kB

Asiakastiedote