Hyppää sisältöön

Uusi palvelu maahanmuuton tilastoista kiinnostuneille

Migri
Julkaisuajankohta 11.1.2017 9.47 | Julkaistu suomeksi 26.3.2024 klo 12.50
Tiedote

Maahanmuuttovirasto on avannut uuden tilastopalvelun, johon on koottu oleskelulupiin, kansainväliseen suojeluun ja kansalaisuuteen liittyviä hakemus- ja päätöstilastoja sekä maasta poistamiseen liittyviä tilastoja. Palvelu löytyy osoitteesta tilastot.migri.fi ja on tarjolla suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä.

Käyttäjä voi paneutua palvelussa itseään kiinnostaviin tietoihin tekemällä tilastoihin erilaisia rajauksia. Tietoja esimerkiksi oleskelulupaa, turvapaikkaa ja Suomen kansalaisuutta hakeneista sekä heille tehdyistä päätöksistä löytyy nyt aiempia tilastoja tarkemmalla tasolla, myös esimerkiksi iän ja sukupuolen mukaan jaoteltuina.

Yksittäisen tilaston luvut voi lisäksi muokata helposti prosenttiosuuksiksi, ja tietoja voi tarkastella myös havainnollisina kaavioina. Palvelusta voi myös ladata omalle koneelle csv-muodossa olevia tilastoja jatkotyöstämistä varten. Uudet tilastotiedot päivitetään palveluun aina kuukauden alkupuoliskolla.

Tilastopalvelun on toteuttanut Lucify. Palvelua kehitetään saadun palautteen perusteella.

Ensimmäiset tilastot poliisilta siirtyneistä asioista julkaistaan helmikuussa

Tilastopalveluun kertyy jatkossa tietoja myös poliisilta Maahanmuuttovirastolle vuodenvaihteessa siirtyneistä lupa-asioista kuten oleskelulupien jatkoista ja EU-kansalaisten rekisteröinnistä. Ensimmäiset näitä asioita koskevat tilastot julkaistaan palvelussa helmikuussa.

Uudet tilastot julkaistaan vuodesta 2017 alkaen vain tilastopalvelussa, ei enää pdf-muodossa Migri.fi:n Tilastot-sivulla kuten aikaisemmin. Vuosien 2015–2016 tilastot löytyvät sen sijaan sekä tilastopalvelusta että Tilastot-sivulta. Vuoden 2017 tilastoja tulkittaessa on syytä huomioida, etteivät ne ole välttämättä vertailukelpoisia aiempien vuosien tilastojen kanssa, koska joitakin asioita esitetään niissä nyt eri tavalla kuin aiempien vuosien tilastoissa.

Kaikkia viraston tilastoja ei löydy palvelusta. Esimerkiksi vastaanottotoiminnan tilastot majoituspaikkojen määristä ja vastaanottopalveluiden päättymisestä löytyvät edelleen vain Tilastot-sivulta.

Muut kuin vakiotilastot ovat maksullisia

Jos kaivattua tietoa ei löydy tilastopalvelusta, virastolle voi tehdä maksullisen tietopyynnön osoitteeseen tilastopyynto(at)migri.fi. Pyyntö on alustava siihen asti, kunnes virasto on antanut arvionsa tietojen toimittamisen aikataulusta ja hinnasta, joka määräytyy valtioneuvoston maksuasetuksen ja toteutuneen työmäärän perusteella.

Uusi tilastotyökalu myös viraston sisäiseen toiminnanohjaukseen

Maahanmuuttoviraston turvapaikka- ja vastaanottoyksiköissä kokeillaan parhaillaan uutta visuaalista hallintatyökalua (dashboard), jonka avulla toimintaa kuvaavista tilastoista saa yhdellä silmäyksellä kattavan yleiskuvan. Migstat-tilastohankkeen tarkoituksena on tehostaa vastaanottotoimintaa ja turvapaikkapuhuttelu- ja päätöksentekoprosesseja.

Hakemusten käsittely on aiempaa sujuvampaa, kun esimerkiksi viivästykset työjonoissa havaitaan entistä nopeammin. Jos jonkin tietyn tulosalueen työjonot ovat tilastojen mukaan pitkiä, puhutteluja ja päätöksentekoa voidaan siirtää joustavasti toiselle tulosalueelle, jossa jonot ovat lyhyempiä.

Uusi tilastotyökalu auttaa lisäksi jatkossa reagoimaan aiempaa nopeammin yllättäviin tilanteisiin kuten mahdolliseen äkilliseen kasvuun turvapaikanhakijamäärässä.

Työkalun kehittäminen alkoi helmikuussa 2016 EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF) saadulla tuella. Sen käyttöä on tarkoitus laajentaa myöhemmin koskemaan soveltuvin osin myös muita viraston yksiköitä ja toimintoja.

Lisätietoja medialle:

Uutta tilastopalvelua koskevat kysymykset:
Erikoissuunnittelija Timo Leinonen Maahanmuuttoviraston hallintoyksiköstä, puh. 0295 430 431 sekä viestintäsuunnittelija Eini Perttilä, puh. 0295 430 431

Migstat-hanketta koskevat kysymykset:
Projektipäällikkö Martin Airisto Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä, puh. 0295 430 431

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@migri.fi

 

Lehdistötiedote