Hyppää sisältöön

Ylijohtaja Jaana Vuorio: Otan oikeuskanslerin moitteista opikseni

Migri
Julkaisuajankohta 3.2.2017 13.33 | Julkaistu suomeksi 30.11.2017 klo 13.21
Tiedote

Oikeuskanslerinvirasto on antanut moitteet Maahanmuuttovirastolle turvapaikkahakemusten käsittelystä alkuvuonna 2016. Virastossa kiinnitetään vakavaa huomiota oikeuskanslerin esittämiin seikkoihin.

– Otan moitteista opikseni, sanoo ylijohtaja Jaana Vuorio.

Jäädytyspäätöksen taustalla hankala siirtymäsäännös ja ruuhka

Ulkomaalaislaista poistettiin humanitaarisen suojelun kategoria 16.5.2016. Jo aiemmin tiedossa oli, että lakia alettaisiin soveltaa heti niin, että riippumatta siitä, missä vaiheessa turvapaikanhakija oli tullut Suomeen, uusi laki koskisi häntä ratkaisuvaiheessa.

Samaan aikaan turvapaikkahakemusten käsittely oli erittäin ruuhkautunut eikä hakemuksia pystytty käytännön syistä käsittelemään saapumisjärjestyksessä, kuten yleensä toimitaan. Esimerkiksi tulkkien, tulkkausetäyhteyksien ja avustajien saamisessa puhutteluihin oli ongelmia.

– Tässä tilanteessa katsoin, että humanitääristä suojelua ei myönnetä, koska sen myöntäminen olisi ollut sattumanvaraista. Ne muutamat turvapaikanhakijat, jotka ylipäätään olisivat voineet humanitääristä suojelua saada ja joiden hakemukset olisivat sattuneet pääsemään käsittelyyn, olisivat olleet erilaisessa asemassa kuin ne, jotka olisivat voineet tulla maahan selvästi aiemmin, mutta eivät olleet päässeet käsittelyyn. Kyseessä olisi ollut arvonnan kaltainen tilanne, ylijohtaja Jaana Vuorio sanoo.

Humanitääristä suojelua oli aiempina kuukausina myönnetty alle kolmelle prosentille turvapaikanhakijoista. Humanitääristä suojelua myönnettiin kotimaan vaikean tilanteen vuoksi. Turvapaikan tai toissijaista suojelua sai kuten aiemminkin.

Vuorio esittääkin, että jatkossa lakimuutokset tehtäisiin niin, että ne alkaisivat koskea lakimuutoksen voimaantulon jälkeen vireille tulevia hakemuksia, ei jo vireillä olevia hakemuksia. Oikeuskansleri oli yhtä mieltä ylijohtajan kanssa siitä, että nykyisenkaltainen siirtymäsäännös on ongelmallinen.

Lisätietoja medialle:

ylijohtaja Jaana Vuorio, puh. 0295 430 431, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Korjattu 3.2.2017 kello 13.40: Humanitäärinen suojelu poistui 2016, ei 2017.

 

Lehdistötiedote