Hoppa till innehåll

Det blåa uppehållstillståndskortet kan sökas från och med början av året

Migri
Utgivningsdatum 20.12.2011 13.50
Pressmeddelande

EU:s så kallade blåa uppehållstillståndskort (Blue Card) som är avsett för högkvalificerade arbetstagare införs den 1 januari 2012 i Finland. Kortet är avsett för personer som kommer från ett område utanför EU och som ansöker om uppehållstillstånd för ett arbete som kräver hög kompetens.

Kravet är bland annat en högre lön än normalt

Du kan få EU:s blåa kort, om

  • ditt arbete kräver hög kompetens och specialyrkeskompetens eller specialkunskaper.
  • du har avlagt en högskoleexamen.
  • du har en minst ettårig anställning i ditt arbete som kräver specialkompetens.
  • minst 4 832 euro brutto per månad utbetalas för arbetet. Detta är den lönetröskel som 2012 ska iakttas i Finland, och den granskas varje år
  • anställningsvillkoren är i enlighet med gällande bestämmelser och kollektivavtal.
  • du uppfyller de allmänna krav för beviljande av uppehållstillstånd som avses i utlänningslagen. Du måste till exempel ha ett giltigt resedokument (såsom ett pass) och du har inte meddelats något inreseförbud.

Högkvalificerade arbetstagare har fram till idag kunnat ansöka om ett uppehållstillstånd i en uppehållstillståndsprocess som är snabbare än normalt. Detta förfarande upprätthålls parallellt med det blåa kortet.

Om du inte uppfyller villkoren för det blåa kortet, kan du ansöka om ett uppehållstillstånd i egenskap av specialist.

Ansök om det blåa kortet innan du kommer till Finland från och med 1.1.2012

Ansök före inresan till Finland om EU:s blåa kort hos en finsk beskickning.

I Finland kan du ansöka om kortet enbart om du redan har beviljats det blåa kortet av någon annan EU-stat och har haft det i minst 18 månader.

Kortet kan från och med den 1 januari 2012 ansökas med blanketten OLE_TY2. Till ansökan bifogas:

  • Anställningsavtalet eller ett bindande anställningserbjudande där dina arbetsuppgifter och din lön har avtalats
  • En utredning av att du har avlagt en högskoleexamen. Utredningen kan vara ett examensintyg, ett intyg eller ett annat officiellt dokument som styrker den formella kompetensen och av vilket det framgår att du har studerat i minst tre år före examen. Den som har utfärdat intyget ska vara behörig, dvs. enligt lagarna i det utfärdande landet ha rätt att utfärda intyget.
  • Om du ansöker om EU:s blåa kort i Finland, ska du visa upp en utredning av att EU:s blåa kort har beviljats av något annat medlemsland och att du för ditt arbete har vistats i detta land minst 18 månader. Visa också upp en utredning av att du vid inlämnandet av ansökan inte har vistats längre än en månad i Finland.

Kortet beviljas för högst två år i taget

Den första ansökan behandlas av Migrationsverket. Beslut om beviljande av det blåa kortet fattas inom 90 dagar efter att ansökan har nått fram, om den är fyllt i på rätt sätt och alla nödvändiga tilläggsutredningar är bifogade. Tillståndet beviljas för högst två år i taget.

Om du beviljas EU:s blåa kort, får också din familj ansöka om uppehållstillstånd i Finland. Dina familjemedlemmar beviljas uppehållstillstånd för en lika lång period som ditt blåa kort är i kraft. Ni har samma rättigheter till socialt stöd och hälsovård som EU-medborgarna.

Mer information och anvisningar på vår webbplats

Det blåa kortet införs den 1 januari 2012. Mer information och anvisningar finns från och med början av året på vår webbplats under punkten arbete.

20.12.2011

Kundmeddelande