Hoppa till innehåll

Mångdubbelt antal klienter i hjälpsystemet för offer för människohandel

Migri
Utgivningsdatum 2.2.2017 9.33 | Publicerad på svenska 30.11.2017 kl. 13.21
Pressmeddelande

År 2016 kom nästan ett 2,5-faldigt antal ansökningar in till hjälpsystemet för offer för människohandel jämfört med föregående år. Totalt 130 nya klienter, varav 21 var minderåriga, godkändes till hjälpsystemet. Ett år tidigare blev 52 nya klienter antagna – alla över 18 år gamla.

Största delen, 89 personer, av de nya klienterna i hjälpsystemet anlände till Finland som asylsökande. Detta beror på förutom den extrema ökningen i antalet asylsökande under hösten 2015 även på att myndigheterna identifierar personer som fallit offer för människohandel bättre än förut och anvisar dem till hjälpsystemet. Hjälpsystemet satsade i fjol särskilt på att utbilda och ge anvisningar till myndigheterna.

I slutet av året hade 233 personer blivit antagna till hjälpsystemet. Av dem var 167 faktiska klienter och 66 deras barn som ofta också behöver hjälp.

Uppgifterna finns i lägesrapporten (på finska)ReadSpeakerpdf, 904,8 kB som publicerats av hjälpsystemet för offer för människohandel.

Minderåriga har fallit offer i sitt hemland eller på vägen till Finland

Alla minderåriga klienter som anvisats till hjälpsystemet har fallit offer för människohandel utanför Finland. En del av dem har utnyttjats i sitt hemland och en del har flytt omständigheterna i sitt hemland utomlands och blivit utnyttjade där. Bland offren finns personer som utsatts för sexuellt utnyttjande och för utnyttjande i arbetslivet.

Särskilt minderåriga som flytt sitt hemland utan vårdnadshavare har också fallit offer för utnyttjande av människosmugglare. En del minderåriga har tvingats till äktenskap eller brottslighet. Flera pojkar som har blivit mål för det så kallade Bacha Bazi-fenomenet har blivit antagna till hjälpsystemet. I fenomenet som förekommer i Centralasien utnyttjar vuxna män minderåriga pojkar sexuellt.

Nästan hälften blev utnyttjade i arbetslivet

Nästan hälften (47 procent) av de nya klienterna i hjälpsystemet hade blivit utnyttjade i arbetslivet. Den näst vanligaste grunden (35 procent) för att bli offer var sexuellt utnyttjande.

Kvinnor och flickor som utgjorde 66 procent av alla nya klienter hade oftast fallit offer för sexuellt utnyttjande. Däremot utsattes män och pojkar betydligt oftare för utnyttjande i arbetslivet. Utnyttjande i arbetslivet ökade dock betydligt även hos kvinnor.

Även andra former av människohandel förekom i fjol oftare än förut. Nästan en femtedel av de nya klienterna hade till exempel fallit offer för tvångsäktenskap, blivit tvingade till brottslighet eller rekryterade som barnsoldater. För första gången under dess tioåriga historia anvisades även personer som misstänks fallit offer för försök till organhandel till hjälpsystemet. Tillsvidare har organhandel som utförts i Finland inte observerats.

Flera som fallit offer i Finland än tidigare

Största delen (67 procent) av de nya klienterna i hjälpsystemet hade fallit offer utomlands, innan de anlände till Finland. Antalet personer som fallit offer för människohandel i Finland växte dock tydligt förra året. Totalt 43 personer misstänks ha fallit offer för människohandel i Finland under 2016 – antalet var 32 året förut.

Utnyttjande som sker i Finland förekommer nästan alltid i arbetslivet, särskilt i restaurang- och bärplockningsbranschen eller hemma hos privata personer i städnings- och barnskötselsarbete. Människohandel i form av sexuellt utnyttjande som sker i Finland identifieras fortfarande mycket sällan och dess offer blir inte heller ofta anvisade till hjälpsystemet.

Endast identifierade offer för människohandel ingår i siffrorna

Siffrorna i översikten omfattar endast de fall som kommit till hjälpsystemets kännedom. De säger inte hela sanningen om människohandelns omfattning i Finland. Det är möjligt att antalet offer är något högre än vad statistiken visar.

Ytterligare information till medier

direktor Jari Kähkönen, Joutseno förläggning, Hjälpsystemet för offer för människohandel, tfn 0295 463 210, fornamn.efternamn@migri.fi

överinspektör Katri Lyijynen, Joutseno förläggning, Hjälpsystemet för offer för människohandel, tfn 0295 463 223, fornamn.efternamn@migri.f

Fakta: Vad gör hjälpsystemet för offer för människohandel?

  • Hjälpsystemet för offer för människohandel erbjuder sina klienter rådgivning och handledning, socialtjänster, hälsovårdstjänster, mottagningspenning eller utkomststöd, trygg inkvartering samt tolk- och översättartjänster.
  • Om klienten vill återvända till sitt hemland, får han eller hon bidrag för frivillig återresa.
  • Dessutom får klienten lagenlig rättshjälp och juridisk rådgivning.
  • Hjälpsystemet fungerar i samband med Joutseno förläggning. Joutseno förläggning anslöt sig till Migrationsverket från och med den 1 januari 2017.

Pressmeddelande