Hoppa till innehåll

Kösituationen: 80 ansökningar som överförts från polisen väntar på behandling

Migri
Utgivningsdatum 4.7.2017 12.50
Pressmeddelande

Ungefär 9 000 icke avgjorda ansökningar överfördes från polisen till Migrationsverket i början av 2017 då behandlingen av alla ärenden som gäller utlänningstillstånd koncentrerades till verket.

Ansökningar som överförts är ansökningar om

  • fortsatt tillstånd
  • permanent tillstånd
  • uppehållstillståndskort
  • EU-registrering och uppehållskort för EU-medborgares familjemedlemmar

I ansökningarna som överförts ingår inte asylansökningar. Dessa har alltid behandlats av Migrationsverket.

Behandlingssituationen för ansökningar:
  • För tillfället väntar ungefär 80 ansökningar som lämnats in till polisen på behandling.
  • Ungefär 1 340 ansökningar är under behandling och 40 väntar på ett delbeslut av arbets- och näringsbyråerna.
  • Under början av året har vi fattat beslut för 7 540 ansökningar som lämnats in till polisen.

Detta meddelande uppdateras varje vecka. Håll koll på Migri.fi! Det lönar sig inte att fråga efter statusen av din ansökan per telefon eftersom vår kundtjänst inte har noggrannare information än detta meddelande.

Mål: ansökningarna behandlade på sommaren

Målet är att ansökningarna som överförts från polisen har behandlats i slutet av juni.

Behandlingen av ansökningarna har fördröjts bland annat på grund av att de pappersansökningar som lämnats in till polisen måste konverteras till elektroniskt format. Detta är nu gjort.

I det elektroniska systemet delas ansökningarna in i behandlingsköer enligt deras grund. Ansökningarna tas upp till behandling ur köerna i den ordning de anlänt, så att de ansökningar som varit anhängiga längst behandlas först. Överförda ansökningar behandlas hela tiden.

Beslutet fås inte vid servicestället utan skickas per post

Migrationsverkets serviceställen fungerar inte på samma sätt som polisens serviceställen. Då beslutet är klart ska du inte hämta det vid servicestället. Du får beslutet per post till den adress du uppgett.

Om vi behöver utredningar för din ansökan, ber vi dig om dem. Om du inte får en begäran behöver du inte kontakta oss eller lämna in några utredningar.

Du kan inte snabba upp behandlingen av din ansökan genom att ringa oss eller besöka ett serviceställe och en begäran om påskyndad behandling hjälper endast i exceptionella situationer. Även behandlingen av begäranden av påskyndad behandling har bråttom.

Behandlingstiderna blir tillfälligt längre

Vi avgör ansökningarna som överförts från polisen så snabbt som möjligt, men det står klart att behandlingstiderna för ansökningar tillfälligt blir längre. De uppskattade behandlingstiderna som polisen gav förra året kommer tyvärr inte att stämma.

Långa väntetider ligger inte i någons intresse. Vi beklagar de förlängda behandlingstiderna och ber om tålamod!

7.3.2017: Meddelandet har redigerats då konverteringen till elektroniskt format slutförts.

21.2.2017: Meddelandet har redigerats. Information om vilken typ av ansökningar som står i kö har lagts till i meddelandet.

Korrigering 9.2.2017: Utöver ansökningarna som behandlas vid Migrationsverket, behandlas även ansökningar vid arbets- och näringsbyrån.

Kundmeddelande