Hoppa till innehåll

Om du läser ett asylbeslut, lönar det sig att läsa det i sin helhet

Migri
Utgivningsdatum 9.3.2017 12.11 | Publicerad på svenska 30.11.2017 kl. 13.23
Pressmeddelande

Under den senaste tiden har negativa asylbeslut fått stor uppmärksamhet och de har lästs upp vid olika tillställningar.

Myndigheternas beslut är konfidentiella. Migrationsverket kan inte kommentera eller publicera beslut på samma sätt som asylsökandena själva. Anledningen till att besluten är konfidentiella är för att skydda sökandenas integritet. Om du offentliggör en asylsökandes beslut bör du försäkra dig om att sökanden är medveten om i vilket sammanhang hans eller hennes personliga information publiceras och känner till att text som publiceras på nätet blir kvar där för alltid.

Asylbeslutets uppbyggnad

Alla administrativa beslut har en särpräglad och tydlig uppbyggnad. Asylbeslut är inget undantag. I asylbeslutet behandlas sökandens situation och den rättsliga bedömning som ligger till grund för beslutet:

  1. Inledningsvis beskrivs i beslutet vad sökanden själv har berättat om sin situation under asylsamtalet. Denna del av beslutet innehåller ofta beskrivningar av grymma och svåra händelser.
  2. Beslutets mest omfattande del är bedömningen av trovärdigheten hos sökandens berättelse. Dessutom bedöms om det som sökanden har uppgett om sin situation är trovärdigt med tanke på den information Migrationsverket har om situationen i sökandens hemland. Med tanke på sökandens rättsskydd är det av central betydelse att han eller hon känner till de sakförhållanden utgående från vilka den rättsliga bedömningen i beslutet har gjorts.
  3. Efter detta går handläggaren igenom alla kriterier för internationellt skydd en i taget och ser om de uppfylls i sökandens fall. Kriterierna för internationellt skydd kommer från lagen. Utöver detta bedöms om sökanden löper risk för att utsättas för förföljelse i framtiden och överallt i hemlandet.

Därför kan beslutet upplevas som motstridigt

I beslutet motiveras alltid varför verket har kommit framtill ett visst slutresultat. Därför lönar det sig att även läsa motiveringarna då man läser ett beslut. Om beslutet verkar ologiskt, kan det hända att den person som offentliggjort beslutet har valt att lämna bort någonting väsentligt ur texten.

Ofta citeras meningen där det konstateras att sökandens rädsla är eller inte är objektivt befogad. Det är förståeligt att en människa kan vara rädd för olika saker, men för att kunna beviljas internationellt skydd måste det finnas andra grunder för rädslan än sökandens egen upplevelse.

Många har även undrat hur det är möjligt att få ett negativt beslut trots att man har varit utsatt för förföljelse eller tortyr. Vårt uppdrag är enligt lagen att bedöma om sökanden löper risk för att utsättas för motsvarande förföljelse om han eller hon återvänder till sitt hemland. Det kan hända att den instans som utövat förföljelsen inte längre existerar eller att den inte utgör ett hot för sökanden i en annan del av hemlandet.

Beslutet kan även te sig motstridigt om intern flykt tillämpas i beslutet. Intern flykt innebär att sökanden anses löpa risk för att utsättas för förföljelse i det område som han eller hon kommer ifrån, men att han eller hon kan få skydd i ett annat område i sitt hemland. Förutsättningarna för intern flykt bedöms alltid individuellt för varje asylsökandes del. Utgångspunkten är alltid att sökanden erbjuds skydd i sitt eget hemland.

Uppbyggnaden har förbättrats under den senaste tiden

Beslutstexternas uppbyggnad och mall togs fram under brådskan som fick sin början hösten 2015, eftersom Migrationsverket var tvunget att fatta ett rekordhögt antal beslut. Detta innebär dock inte att besluten fattas på löpande band. Varje beslut skrivs med tanke på den individuella asylsökanden i fråga och i beslutet utreds just hans eller hennes förutsättningar för att beviljas internationellt skydd.

Migrationsverket har tillgång till omfattande information om situationen i olika länder. Delar av samma landinformation kan bifogas till olika sökandens beslut, om deras situation är likartad. Beslutet fattas dock alltid utgående från varje asylsökandes individuella situation. Besluten är högklassiga och rättvisa om samma landinformation används för asylsökande i samma slags situation. Dessutom innebär användning av samma landinformation att de personer som fattar asylbeslut sparar tid, eftersom de kan koncentrera sig på att bedöma sökandens situation.

Ytterligare information till medier:

Migrationsverkets kommunikationsenhet, tfn 0295 433 037, media@migri.fi

Pressmeddelande