Hoppa till innehåll

Konvertering till kristendomen ger inte automatiskt asyl

Migri
Utgivningsdatum 4.7.2017 13.04 | Publicerad på svenska 30.11.2017 kl. 13.22
Pressmeddelande

Migrationsverket har lagt märke till att fler asylsökande än tidigare har berättat att de omvänt sig till kristendomen i Finland och därför svävar i fara i sitt hemland. Konverteringar lyfts fram oftare än tidigare även i besvärsskedet efter ett negativt asylbeslut. Eftersom diskussionerna är livliga och det går mycket rykten om detta just nu vill Migrationsverket komma med en förklaring.

I Finland råder det religionsfrihet och var och en får själv välja sin religion. Var och en har också rätt att inte utöva eller bekänna sig till någon religion. Det bor ett stort antal representanter för olika religioner i Finland – kristna, muslimer, judar, buddhister och andra – och de får alla fritt utöva sin religion. Representanter för alla religioner uppskattas som en del av det finländska samhället.

Att en asylsökande omvänder sig till kristendomen i Finland betyder inte automatiskt att han eller hon beviljas asyl i Finland. Varje asylansökan och grund för beviljande av asyl undersöks separat. I denna prövning beaktas flera faktorer. Det viktigaste är att bedöma hur hög risken är för att asylsökanden blir föremål för rättskränkning i sitt hemland. Många faktorer inverkar på denna bedömning. Enbart det kristna dopet är till exempel inte en tillräcklig grund för att få asyl.

Varje asylsökande måste själv berätta varför han eller hon söker asyl. Stödpersoner eller till exempel representanter för församlingar kan inte påverka myndighetsbesluten och tala för asylsökanden. Sökandens egen upplevelse och individuella behov är de allra viktigaste grunderna när det gäller asylbeslutet.

Myndigheten måste vara övertygad om att orsaken till att personen söker asyl är äkta. Om orsaken att söka asyl har uppkommit först efter att personen lämnat sitt hemland krävs det noggrannare undersökningar för att myndigheten ska vara övertygad om att orsaken är äkta. Detta betyder att Migrationsverket noggrant måste bedöma om asylsökandens orsak att söka asyl är äkta. Det föreskrivs även i Finlands lagstiftning att om en asylsökande lägger fram nya grunder för beviljande av asyl måste dessa grunder kunna motiveras på ett mycket övertygande sätt.

Det är också viktigt att komma ihåg att om grunden för asyl senare ändrar för en person som beviljats asyl kan asylen återkallas. Till exempel om en person som omvänt sig till kristendomen har beviljats asyl men senare inte längre är kristen, kan hans eller hennes uppehållstillstånd dras in. Asyl och uppehållstillstånd kan också återkallas om asylsökanden avsiktligt har angett en oriktig grund för asyl, till exempel religion, som inte är äkta.

Mer information om detta finns till exempel i vårt pressmeddelande ”Hur påverkas asylbeslutet av en konvertering till kristendomen?”. Meddelandena finns på finska, svenska och engelska.

Hitta den arabiska versionen här.

Kundmeddelande