Hoppa till innehåll

Behandlingstiderna för ansökningar om uppehållstillstånd blir tillfälligt längre

Migri
Utgivningsdatum 2.1.2017 14.13
Pressmeddelande

Ungefär 9 000 oavgjorda ansökningar har överförts från polisen till Migrationsverket i början av 2017, då alla ärenden som gäller utlänningstillstånd samlades för behandling hos verket. En del av ansökningarna har varit anhängiga hos polisen i över sex månader.

Kön med ansökningarna som överförts från polisen avvecklas samtidigt som nya ansökningar behandlas. Vi avgör ansökningarna som överförts från polisen så snabbt som möjligt, men det är klart att behandlingstiderna för ansökningar tillfälligt blir längre. De uppskattade behandlingstiderna som polisen gav förra året kommer tyvärr inte att stämma.

Du kan inte snabba upp behandlingen av din ansökan genom att ringa oss och en begäran om påskyndad behandling hjälper endast i exceptionella situationer. En lång väntan ligger inte i någons intresse, men vi ber om tålamod även med detta.

Vänta i lugn och ro – myndigheten meddelar dig om sitt beslut

Vänta i lugn och ro att myndigheten som fattat beslutet meddelar dig att ditt beslut är klart. Du kan inte få uppgifter om ditt beslut på våra serviceställen eller per telefon.

Så fort vi har en uppskattning om behandlingstiderna för ansökningarna som överförts från polisen, publicerar vi dem på vår webbplats migri.fi. Behandlingstiderna blir kortare när vi har avvecklat kön med de överförda ansökningarna.

Migrationsverket skickar uppehålls- och uppehållstillståndskorten per post – serviceställena kan inte överlämna korten.

Förra årets beslut om resedokument från polisen

Om du har ansökt om främlingspass eller resedokument för flykting förra året hos polisen och polisen har hunnit fatta beslutet innan slutet av 2016, får du beslutet av polisen. Migrationsverket delger inte polisens beslut om resedokument.

Kundmeddelande