Hoppa till innehåll

Studerande: Så här påverkar studieavgifter din ansökan om uppehållstillstånd

Migri
Utgivningsdatum 28.10.2016 15.10
Pressmeddelande

De finländska högskolorna har sedan början av 2016 haft möjlighet att debitera studieavgifter av studerande som kommer från länder utanför EU och EES. Studieavgifterna blir obligatoriska för studerande som inleder sina studier den 1 augusti 2017 eller efter detta datum, men vissa utbildningsprogram blir avgiftsbelagda redan tidigare.

Om dina studier är avgiftsbelagda ska du visa upp en utredning över betald studieavgift då du ansöker om uppehållstillstånd.

Om du har betalat studieavgiften innan du ansöker om uppehållstillstånd

ska du till din uppehållstillståndsansökan bifoga en utredning över betald avgift. Dessutom ska du ha tillräckliga tillgångar för din försörjning.

Om du betalar studieavgiften först efter att du ansökt om uppehållstillstånd

ska du till din ansökan bifoga ett kontoutdrag från ditt eget konto, av vilket det framgår att du har till ditt förfogande tillräckliga tillgångar för att såväl betala studieavgiften som trygga din försörjning.

Om du är befriad från studieavgifter eller har fått ett stipendium

ska du till din ansökan bifoga ett intyg utfärdat av din studieanstalt över detta. Dessutom ska du ha tillräckliga tillgångar för din försörjning. Läroanstalten fattar beslut om befrielse från studieavgifter och stipendium. Migrationsverket har ingen behörighet i ärendet.

Utredning krävs för beviljande av uppehållstillstånd

Utredningen av studieavgifter är nödvändig eftersom Migrationsverket vid beviljandet av uppehållstillstånd måste försäkra sig om att sökanden har en studieplats i Finland. Om studieavgiften inte betalas kan studeranden förlora sin studieplats. För att uppehållstillstånd för studier ska kunna beviljas förutsätts även att sökandens försörjning är tryggad. Studieavgiften kan inte täckas med tillgångar som reserverats för att trygga försörjningen.

Mer information om studieavgifter:

Din egen läroanstalt

Undervisnings- och kulturministeriets meddelande

Kundmeddelande