Hoppa till innehåll

Asylsökande: om du ansöker om asyl på nytt i något annat europeiskt land återsänds du till Finland

Migri
Utgivningsdatum 16.11.2016 14.35
Pressmeddelande

De europeiska länderna har beslutat att en asylansökan behandlas endast i ett land. När du en gång har ansökt om asyl finns dina uppgifter i det gemensamma systemet för de europeiska länderna. Om du har fått ett negativt beslut på din asylansökan och du beslutar att ansöka om asyl i något annat europeiskt land, återsänds du till det land där du först ansökte om/sökte asyl.

Om du alltså lämnar Finland efter ett negativt beslut och på nytt ansöker om asyl återsänds du till Finland.

På förläggningarna har det förekommit rykten om att alla som reser till Tyskland får ett uppehållstillstånd där, trots att de först har ansökt om asyl i Finland.

De tyska myndigheterna bekräftar att detta inte stämmer. Även Tyskland följer EU:s gemensamma överenskommelser och skickar personer som ansökt om asyl i Tyskland tillbaka till Finland.

Om du har fått ett negativt beslut kan du ansöka om stöd för frivillig återresa

Om du har fått ett negativt beslut av Migrationsverket för din asylansökan, har du tre alternativ:

  • du kan överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen genom besvär
  • du kan ansöka om stöd förfrivillig återresa
  • du kan självständigt återvända till ditt hemland

Du ska lämna in besvären till förvaltningsdomstolen inom 21 dagar efter att du delgetts beslutet.

Om du överklagar beslutet och även får ett negativt beslut av förvaltningsdomstolen kan du ansöka om besvärstillstånd hos högsta förvaltningsdomstolen. Om du inte beviljas besvärstillstånd måste du lämna landet. Du kan fortfarande ansöka om stöd för frivillig återresa.

Dina mottagningstjänster kan upphöra efter ett negativt beslut

Om du har fått ett negativt beslut och måste lämna landet men polisen av praktiska skäl inte kan avvisa dig till ditt hemland, upplyser förläggningen dig om detta. Efter detta har du 30 dagar på dig att återvända självständigt till ditt hemland eller ansöka om stöd för frivillig återresa.

Om du inte gör detta inom den utsatta tiden upphör dina mottagningstjänster. Efter detta kan du inte längre bo på förläggningen och du får inte mottagningspenning eller några andra tjänster, såsom hälsovårdstjänster, vid förläggningen.

Beakta att du tar en stor risk om du lämnar Finland och åker till något annat EU-land efter ett negativt beslut. När du återsänds till Finland har tidsfristen efter ett negativt beslut troligtvis gått ut och du får inte längre mottagningstjänster.

Mottagningstjänsterna upphör inte för ensamkommande minderåriga asylsökande.

Meddelanden:

På arabiskaReadSpeakerpdf, 203,3 kB

Kundmeddelande