Hoppa till innehåll

Arbetstagare – med e-tjänsten söker du uppehållstillstånd smidigare

Migri
Utgivningsdatum 11.9.2013 15.33
Pressmeddelande

Det lönar sig att söka uppehållstillstånd på grund av arbete via e-tjänsten. E-ansökan snabbar upp handläggningen, eftersom den snabbt kan skickas från en myndighet till en annan. Det kan ta flera veckor för handlingarna att komma fram.

Finlands ambassad i New Delhi rekommenderar e-ansökan

Raimo Pahkasalo, andre utrikessekreterare (administrativa ärenden) på Finlands ambassad i New Delhi, berättar att e-ansökan också underlättar arbetet vid beskickningen.– Förutsatt att sökanden kommit ihåg att skanna alla bilagor som behövs är e-ansökan ett behändigare alternativ också för tjänstemannen.

Det kommer en hel del ansökningar från arbetstagare till ambassaden. Varje år lämnas cirka 1000 ansökningar om uppehållstillstånd till ambassaden i New Delhi. År 2012 var ambassaden på tredje plats vad gäller antalet mottagna ansökningar vid alla Finlands beskickningar.

E-ansökan kan fyllas i med egen dator

Du kan fylla i e-ansökan med din dator. När ansökan har lämnats in kan du följa med handläggningen i e-tjänsten. Att komma ihåg när du gör e-ansökan:

  • Skanna och bifoga alla nödvändiga bilagor.
  • Kontakta Finlands beskickning. Om du lämnar in ansökan i Finland ska du kontakta polisen och boka tid för lämnande av fingeravtryck. Detta är nödvändigt för att du ska kunna legitimera dig och lämna dina fingeravtryck för ett biometriskt uppehållstillståndskort.
    Handläggningen av ansökan kan börja först efter att du lämnat fingeravtryck.
  • När du lämnar fingeravtryck ska du komma ihåg att ta med passet och originalen till de bifogade dokumenten. Ta alltså med alla bilagor som du bifogat e-ansökan.
  • Dessutom lönar det sig att ta med en utskrift av e-ansökan till beskickningen, eftersom det snabbar upp kontrollen av personuppgifterna i ansökan.

En länk till e-tjänsten finns på Migrationsverkets webbplats

Du kan gå till e-tjänsten via Migrationsverkets och polisens webbplatser. Direktadressen är https://e-asiointi.migri.fi.

Kom ihåg att om du söker uppehållstillstånd för arbetstagare (ttol), avgörs ansökan preliminärt av arbets- och näringsbyrån före handläggningen vid Migrationsverket. Migrationsverket kan inte påverka arbets- och näringsbyråns handläggningstider.

Kundmeddelande