Valikko

Afganistanin tiedonhankintamatkalla koottiin tietoa Kabulin elinoloista

9.5.2019 12.15
Tiedote

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijat ovat käyneet tiedonhankintamatkalla Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Matkalla selvitettiin kaupungin yleisiä olosuhteita koskien erityisesti Euroopasta palaavia tai palautettuja afganistanilaisia.

Tutkijat tapasivat esimerkiksi kansainvälisiä ja kansallisia organisaatioita, kansalaisjärjestöjä, viranomaisia ja tutkijoita. Suomen Kabulissa sijaitseva suurlähetystö avusti tiedonhankintamatkan järjestelyissä.

Edellinen tiedonhankintamatka Afganistaniin tehtiin vuonna 2018. Maatietopalvelun tehtävänä on tuottaa lähtömaita koskevaa maatietoa erityisesti niistä maista, joista Suomeen tulee turvapaikanhakijoita, kiintiöpakolaisia ja muita maahanmuuttajia. Tietoa hyödynnetään muun muassa turvapaikkapäätöksenteossa.

Seuraava tiedonhankintamatka Syyriaan

Tänä vuonna tiedonhankintamatkoja on suunnitteilla vielä ainakin Syyriaan, Somaliaan ja Venäjälle. Alkuvuonna tutkijat kävivät Irakissa.

Tiedonhankintamatkat ovat osa FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea. Maahanmuuttovirasto on tehnyt hankkeessa tiedonhankintamatkoja säännöllisesti vuosina 2017 ja 2018.

Afganistanin tiedonhankintamatkasta julkaistaan raportti Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla heinäkuussa. Raportin sisällöstä ja julkaisusta kerrotaan tuolloin myös tiedotteella.

Tutkimustietoa maiden tilanteesta päätöksentekoa varten

  • Maatietopalvelu kerää lähtömaatietoa, jota käytetään päätöksenteon tukena erityisesti kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten ratkaisemisessa.
  • Maiden tilanteesta saadaan tiedonhankintamatkojen lisäksi tietoa useilla muilla tavoilla. Lähteitä ovat esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, tutkimuslaitokset ja muiden maiden maatietopalvelut.
  • Maahanmuuttoviraston päätöksenteossa käytetään aina ajantasaista maatietoa. Maatietopalvelun tutkijat eivät osallistu päätöksentekoon.
  • Lisätietoa maatiedosta verkkosivuiltamme tietopankista

Lisätietoa medialle

  • Yleistietoa FAKTA-hankkeesta: projektipäällikkö Satu Ruotsalainen, s-posti: [email protected], puh. 0295 430 431
  • Tarkempaa tietoa Afganistanin maatiedosta: tutkija Esa Ojala, s-posti: [email protected], puh. 0295 430 431