Hyppää sisältöön

Humanitaarista suojelua ei myönnetä enää 16.5.2016 alkaen, jatkoluvalle oltava muu peruste

Migri
Julkaisuajankohta 9.5.2016 16.00
Tiedote

Suomi on voinut myöntää turvapaikanhakijalle humanitaarista suojelua, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät täyty. 16.5.2016 alkaen tuo kansainvälisen suojelun tyyppi poistuu ulkomaalaislain muutoksen myötä.

Tämä tarkoittaa sitä, että 16.5.2016 tai sen jälkeen ei voida myöntää enää oleskelulupaa humanitaarisen suojelun perusteella.

Myös jatkoluvalle oltava muu peruste

Lakimuutoksen jälkeen myöskään jatko-oleskelulupaa ei myönnetä humanitaarisen suojelun perusteella.

Jos olet saapunut Suomeen turvapaikanhakijana ja sinulle on myönnetty ensimmäinen oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella, jatkoluvallesi täytyy olla joku muu peruste. Yleisimmät perusteet saada oleskelulupa ovat

  • opiskelu
  • työnteko
  • elinkeinonharjoittaminen
  • perheside Suomeen.

Tietoa oleskeluluvan hakuperusteista löytyy Maahanmuuttoviraston ja poliisin verkkosivuilta www.migri.fi/oleskeluluvat ja www.poliisi.fi/luvat/ulkomaalaisluvat.

Hae jatko-oleskelulupaa poliisin toimipisteessä ennen kuin edellinen oleskelulupasi päättyy. Lakimuutoksen jälkeen ratkaistaviin oleskelulupahakemuksiin sovelletaan muuttuneita oleskeluluvan saamisen ehtoja.

Lainmuutos ei vaikuta jo myönnettyjen oleskelulupien voimassaoloon. Lupa on voimassa oleskelulupakorttiin merkittyyn päivään asti.

Tukea uudelleen kotoutumiseen vapaaehtoisen paluun yhteydessä

Jos sinulla ei ole mitään perustetta saada oleskelulupaa, sinun on lähdettävä pois Suomesta. Poliisi ja Maahanmuuttovirasto aloittavat maastapoistamistoimet sellaiselle maassa oleskelevalle ulkomaan kansalaiselle, jolla ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa.

Vapaaehtoisesti kotiin palaava voi hakea tukea Maahanmuuttovirastolta. Lisätietoa: http://www.migri.fi/paluu

Asiakastiedote