Hyppää sisältöön

IKUT-hanke: Työperäistä hyväksikäyttöä ehkäistään lisäämällä työntekijöiden ymmärrystä oikeuksistaan

27.4.2023 12.33

Ihmiskaupan uhrien työelämätaitojen ja -valmiuksien kehittäminen -hankkeen (IKUT) myötä ihmiskaupan uhreja tunnistetaan nyt paremmin työllisyyspalveluissa ja heidän palveluitaan suunnitellaan yksilöllisemmin. Hankkeessa kohennettiin myös ihmiskaupan uhrien omia työelämävalmiuksia, jotta heidän riskinsä hyväksikäytön uusiutumiselle pienenisivät.

Maahanmuuttoviraston alainen Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä toteutti IKUT-hanketta 1.6.2020–28.2.2023. Hanketta rahoitti Euroopan Sosiaalirahasto ja rahoituksen myönsi Hämeen ELY-keskus. 

Hankkeen kolmesta päätavoitteista ensimmäinen oli edistää sitä, että ihmiskaupan uhrien tarpeet tunnistetaan ja huomioidaan paremmin työllisyyspalveluissa. Tarkoituksena oli kartoittaa sitä, miten nykyrakenteet tukevat ihmiskaupan uhreja ja mitä kehitettävää niissä on sekä edistää sitä, että ihmiskaupan uhrien tarpeet huomioidaan paremmin työllisyyspalveluissa. 

Toisena tavoitteena oli kehittää ihmiskaupan uhrien valmiuksia ja taitoja toimia työelämässä, lisätä heidän tietoisuuttaan oikeuksistaan työelämässä, vahvistaa osaamista ja itseluottamusta, tarjota yksilöllistä psykososiaalista tukea sekä tukea heitä työelämään pääsemisessä.  

Viimeisenä hankkeen päätavoitteena oli lisätä tietoisuutta ihmiskaupasta ja sen vastaisesta työstä yksityisen sektorin toimijoiden keskuudessa ja osallistaa heitä ihmiskaupan vastaiseen toimintaan. 

Työelämävalmennuksessa kehitetään työelämätaitoja ja opitaan oikeuksista työelämässä 

Hankkeessa rakennettiin työelämävalmennusmalli, jolla ihmiskaupan uhrien työelämätaitoja ja -valmiuksia voidaan yksilöllisesti ja joustavasti toteuttaa.  

– Yksi tärkeimmistä työperäistä hyväksikäyttöä ehkäisevistä toimista on lisätä työntekijöiden ymmärrystä oikeuksistaan. Työelämävalmennuksen tavoitteena oli myös kehittää ihmiskaupan tai muun vakavan hyväksikäytön uhrien työelämätaitoja, jotta heidän mahdollisuutensa päästä turvallisiin ja reiluihin työsuhteisiin kohenisivat ja riski hyväksikäytön uusiutumiselle pienenisi, kertoo hankkeessa hanketyöntekijänä ja myöhemmin projektipäällikkönä toiminut Saija Korkeakangas

Hankkeen toiminnan tuloksena ihmiskaupan uhrien työllistyminen on tunnistettu toipumista edistävänä tekijänä paremmin ja heidän työllistymiseensä kiinnitetään tulevaisuudessa enemmän huomiota auttamistyössä.  

IKUT-hankkeen työelämävalmennuksiin osallistui 22 ihmiskaupan uhria, joista 12 oli miehiä ja 10 naisia. Valmennus kohensi siihen osallistuvien henkilöiden kykyä toimia itsenäisesti yhteiskunnassa ja työelämässä. 

Osallistujat ovat kertoneet olevansa tietoisempia omista oikeuksistaan työelämässä valmennukseen osallistuttuaan, sekä kohentaneensa työelämävalmiuksiaan ja -taitojaan, kuten kieli-, tietotekniikka- ja työnhakutaitojaan valmennuksen aikana.  

– Usea osallistuja on myös kertonut henkisen hyvinvointinsa kohentuneen valmennukseen osallistumisen seurauksena sekä ymmärtävänsä valmennuksen ansiosta paremmin omat tasavertaiset oikeutensa työelämässä sekä uskovansa enemmän mahdollisuuksiinsa saada turvallinen työpaikka Suomessa, kertoo Korkeakangas. 

Osana IKUT-hanketta Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä aloitti myös alkusyksystä 2022 rekrytointiyhteistyön (pakolaisapu.fi) Suomen Pakolaisavun sekä kiinteistöpalveluyritys Lassila & Tikanojan (L&T) kanssa.  

Ihmiskaupan uhreja tunnistetaan nyt työllisyyspalveluissa paremmin 

Hankkeessa tuotettiin yhteistyössä Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti HEUNIn kanssa selvitys ihmiskaupan uhrien työllistymisen rakenteellisista ja yksilöllisistä haasteista Suomessa (heuni.fi). Selvitystyön tuloksia saatiin jalkautettua työllisyyspalveluiden toimintaan valtakunnallisesti, kun selvitystyötä hyödynnettiin työllisyyspalveluille tuotettuun koulutusmateriaaliin sekä heille järjestettyihin koulutuksiin ja TEM:n julkaisemaan ohjekorttiin ihmiskaupan uhrien tunnistamisesta ja tukemisesta työllisyyspalveluissa.  

Ihmiskaupan uhreja tunnistetaan nyt valtakunnallisesti työllisyyspalveluissa paremmin, heidän palveluitaan suunnitellaan yksilöllisemmin ja heidän elämäntilanteisiinsa liittyviä tarpeita, haasteita ja riskejä huomioidaan paremmin. Työllisyyspalveluiden asiakkuudessa olevien ihmiskaupan uhrien riski joutua uudelleen hyväksikäytetyksi pienenee, kun heidän työelämävalmiuksiaan osataan tukea paremmin ja heidän mahdollisuutensa työllistyä reiluihin ja turvallisiin työsuhteisiin kohenee.  

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän IKUT-hanke päättyi helmikuussa 2023. Helsingin Diakonissalaitoksen jatkohanke IKUT 2 käynnistyi huhtikuussa 2023. 

Lisätietoja 

  Logo: Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020   Logo: Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä

Uutishuoneen uutinen