Hyppää sisältöön

Ison-Britannian kansalainen – hae erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta aikavälillä 1.10.2020–30.9.2021

3.7.2020 12.20

Ison-Britannian EU-eron takia voit hakea joko erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta tai erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta.

Et voi vielä tehdä hakemusta, joten odota. Avaamme ajanvarausaikoja erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden ja erosopimuksen mukaisen pysyvän oleskeluoikeuden hakemiseen syyskuussa, ja tiedotamme asiasta erikseen. Ilmoitamme myös hakemusten käsittelymaksut syyskuussa. Hakemukset on mahdollista jättää verkkopalvelu Enter Finlandissa tai paperihakemuksella 1.10.2020 alkaen. Seuraa asiakastiedotteitamme

Katso tästä ohjeet, kumpaa lupatyyppiä sinun pitää tai kannattaa hakea aikavälillä 1.10.2020-30.9.2021:

 • Jos olet oleskellut Suomessa alle viisi vuotta ja rekisteröinyt EU-oleskeluoikeutesi Suomessa
  • sinun pitää hakea EU-oleskeluoikeutesi vaihtoa erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen. Seuraa asiakastiedotteitamme. Jos saat erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden, voit jatkaa oleskelua Suomessa myös siirtymäkauden eli vuoden 2020 jälkeen. Erosopimuksen mukainen oleskeluoikeus on voimassa ainoastaan Suomessa. Hakeminen on pakollista, jos haluat jatkaa oleskeluasi Suomessa vuoden 2020 jälkeen.
 • Jos olet oleskellut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta ja rekisteröinyt EU oleskeluoikeutesi Suomessa
  • hae erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta. Sinulle voidaan myöntää erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus, jos olet asunut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta ja täytät luvan myöntämisen edellytykset.
 • Jos sinulla on EU-kansalaisen todistus pysyvästä oleskeluoikeudesta
  • sinun kannattaa hakea erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta. Hakeminen ei ole sinulle pakollista, mutta se on suositeltavaa. Erosopimuksen mukaisella pysyvällä oleskeluoikeudella sinun on jatkossa mahdollisimman helppo osoittaa oleskeluoikeutesi, kun asioit Suomessa ja Schengen-ulkorajalla. 

Jos perheenjäsenesi on kolmannen maan kansalainen ja oleskelee Suomessa EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortilla, tulee myös hänen hakea erosopimuksen mukaista oleskeluasemaa. 

Tee näin, jos et ole vielä rekisteröinyt EU-oleskeluoikeuttasi:

 • Hae tavallista EU-oleskeluoikeuden rekisteröintiä. Ohjeet hakemiseen löydät sivulta migri.fi/oleskeluoikeuden-rekisterointi
 • Jos rekisteröit oleskeluoikeutesi ennen 31.12.2020, hae oleskeluoikeuden vaihtoa erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen 30.9.2021 mennessä.

Erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta ja pysyvää oleskeluoikeutta voi joissain tapauksissa hakea myös ulkomailla

Jos oleskelet tilapäisesti Suomen ulkopuolella, mutta asut laillisesti Suomessa, voit hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta tai erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta Suomen edustustossa (suurlähetystössä tai konsulaatissa). Ulkomailla hakemuksen voivat tehdä myös perheenjäsenesi, jotka eivät vielä oleskele Suomessa. 

Jos aiot hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta ja pysyvää oleskeluoikeutta ulkomailta käsin, odota vielä. Ohjeistamme kesän jälkeen miten sinun tulee toimia. Seuraa asiakastiedotteitamme.

Lisätietoa

Ajankohtaista tietoa Britannian EU-erosta löydät sivulta migri.fi/brexit

Päivitetty 3.7.2020: tiedotteesta poistettu lause koskien EU-rekisteröinnin hakemisen aikarajaa.