Kansalaisuushakemusten käsittelyssä ruuhkaa

23.11.2020 11.10

Kansalaisuushakemusten käsittely on tällä hetkellä ruuhkautunut. Noin 10 350 hakemusta odottaa parhaillaan käsittelyä.

Ruuhkaa on etenkin hakemuksissa, joiden selvittämiseen joudumme pyytämään lisäselvitystä. Pystymme käsittelemään nopeimmin sellaiset hakemukset, joissa asiakas on tullut Suomeen etukäteen hankitulla luvalla, hänellä on kansallinen passi ja yleiset edellytykset kansalaisuuden myöntämiseen täyttyvät.  

Hakemuksesi käsittely voi kestää pidempään kuin käsittelyaikalaskuri arvioi, jos olet esittänyt jonkun seuraavien maiden passeista: Afganistan, Irak, Gambia, Ghana, Kamerun, Kongon demokraattinen tasavalta, Nigeria, Pakistan, Somalia ja Syyria. Pidempi käsittelyaika johtuu siitä, että kyseisten maiden passien luotettavuus henkilöllisyysasiakirjana on heikko, ja henkilöllisyyden selvittäminen vaatii siten enemmän selvitystyötä. Lue lisää sivulta migri.fi/henkilollisyyden-selvittaminen. Sinun kannattaa kuitenkin aina esittää passi, sillä se nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä verrattuna tilanteeseen, jossa et esitä mitään henkilöllisyysasiakirjoja.

Odota päätöstä rauhassa

Ymmärrämme, että päätökset vaikuttavat merkittävästi asiakkaidemme elämään. Pyrimme käsittelemään hakemuksia niin tehokkaasti kuin mahdollista.

Jos et ole vielä saanut hakemukseesi päätöstä, odota rauhassa. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä hakemukseesi.

Mistä ruuhka johtuu?

Viraston henkilöstömäärää vähennettiin vuonna 2019, jonka vuoksi olemme joutuneet siirtämään käsittelijöitä kiireellisten oleskelulupahakemusten käsittelyyn. Myös koronavirus on hankaloittanut joidenkin kansalaisuushakemusten selvittämistä.  

Kansalaisuusilmoitukset käsitellään normaalissa aikataulussa

Kansalaisuusilmoitukset eivät ole ruuhkautuneet. Eri ilmoitustyyppien odotettavissa olevat käsittelyajat löydät joko käsittelyaikalaskurista tai hakemuskohtaisilta sivuilta sivustolta migri.fi/kansalaisuusilmoitus

Asiakastiedote