Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto tavoittelee käsittelyaikojen voimakasta lyhentämistä

Julkaisuajankohta 29.10.2019 13.23
Tiedote

Maahanmuuttovirasto aloittaa muutosprojektin, jonka tavoite on lyhentää voimakkaasti käsittelyaikoja ja uudistaa asiakaspalvelu.

– Keskeisin keino on automatisaation lisääminen lupaprosesseihin. Virastolla on jo uudistuksiin hyvä valmius odottamassa käytäntöön viemistä, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio.

Virasto analysoi eri oleskelulupaprosessit ja toteuttaa vuonna 2020 tarvittavat organisaatiomuutokset, jolla toiminta järjestetään automatisaation kannalta toimivaksi kokonaisuudeksi.

Maahanmuuttovirasto on jo toteuttanut useita automatisointiin liittyviä pilotteja. Nämä ovat koskeneet esimerkiksi kansalaisuushakemuksia ja kausityötodistuksia.

Uudistukset jatkavat viraston strategian täytäntöönpanoa, jossa painopisteitä ovat toiminnan tehostaminen ja asiakaslähtöisyys.

– Uudistuksilla haluamme parantaa asiakaspalveluamme entisestään yhteistyössä asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on vähentää asiointitarvetta ja sujuvoittaa asiointia, kertoo asiakkuusjohtaja Harriet Mallenius.

Automatisaation lisääminen päätöksentekoon laajemmin edellyttää lainsäädännöllisiä muutoksia. Lakiesitys maahanmuuttohallinnon henkilötietojen käsittelystä on eduskunnan käsittelyssä.

Maahanmuutto Suomeen on muutoksessa

Toimintaympäristö maahanmuutossa Suomeen on muuttunut viime vuosina. Yhä useampi muuttaa ulkomailta Suomeen työn, opiskelun tai perheen vuoksi.

– Maahanmuutto kasvaa, ja oleskelulupaprosessien pitää toimia tehokkaasti työperäisen maahanmuuton tarpeisiin, Vuorio sanoo.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on alhainen, mutta vuoden 2015 poikkeuksellinen turvapaikkatilanne näkyy edelleen erityisesti hakijoiden uusintahakemuksina.

– Turvapaikkaprosessia on läpikäyty ja kehitetty tarkoin viime vuosina. Turvapaikkapäätöksenteko takaa yksilöllisen ja oikeudenmukaisen käsittelyn kansainvälistä suojelua tarvitseville, ja uudet hakemukset pystytään käsittelemään viime vuonna tulleen käsittelyaikavelvoitteen mukaisesti. Haasteena on vielä vanhempien hakemusten ruuhka, jota puretaan työhön saadun lisärahoituksen turvin, sanoo Vuorio.

Hallitus on tänään ilmoittanut esittävänsä lisärahaa Maahanmuuttoviraston toimintaan tälle vuodelle vuoden 2019 neljännessä lisätalousarviossa. Tällä voidaan toteutuessaan välttää lomautukset marras-joulukuussa, mikä edesauttaa muutosprojektin tehokasta käynnistämistä.

Lisätietoja medialle

Ylijohtaja Jaana Vuorio, haastattelupyynnöt puh. 0295 433 037 (viestintä), media@migri.fi