Valikko

Maahanmuuttovirasto teki onnistuneen tiedonhankintamatkan Venäjälle

21.12.2018 13.24
Tiedote

Kaksi Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijaa vieraili marras-joulukuussa tiedonhankintamatkalla Moskovassa.

Matkalla haastateltiin eri järjestöjen ja viranomaistahojen edustajia. Tietoa hankittiin rikosprosessin kulusta Venäjällä, Pohjois-Kaukasian tilanteesta, Jehovan todistajien ja poliittisten aktiivien asemasta sekä kansalaisuuden ja passin myöntöprosesseista. Lisäksi matkan tavoitteena oli vahvistaa maatietopalvelun käytössä olevaa paikallista kontakti- ja yhteistyöverkostoa.

Raportti tiedonhankintamatkasta julkaistaan Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla, kun se on valmistunut.

Maatietopalvelun edellinen Venäjää koskeva tiedonhankintamatka tehtiin vuonna 2011.

Tavoitteena luoda rutiini turvapaikanhakijoiden lähtömaissa käymiseen

Maatietopalvelun tutkijat ovat tehneet aiemmin tänä vuonna tiedonhankintamatkat myös Somaliaan, Afganistaniin ja Syyriaan.

Viraston tavoitteena on tehdä tiedonhankintamatkoista rutiini, jotta viraston asiantuntijat voisivat vierailla maissa useammin.

Tiedonhankintamatkat ovat osa Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea.

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu tuottaa lähtömaita koskevaa maatietoa (Country of Origin Information/COI) erityisesti niistä maista, joista Suomeen tulee turvapaikanhakijoita, kiintiöpakolaisia ja muita maahanmuuttajia. Maatietopalvelun tutkijat eivät osallistu oleskelulupien päätöksentekoon tai maalinjausten tekemiseen.

Päätöksissä käytettävä lähtömaatieto ei perustu yksinomaan tiedonhankintamatkoihin. Maatietoa päivitetään koko ajan ja sitä hankitaan monipuolisesti eri lähteistä, joita ovat mm. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, kansainväliset ja paikalliset ihmisoikeusjärjestöt, kansalaisjärjestöt, tutkimuslaitokset ja muiden maahanmuuttovirastojen tutkijat.

Lisätietoa medialle

  • Yleistietoa FAKTA-hankkeesta: projektipäällikkö Satu Ruotsalainen,
    s-posti: [email protected], puh. 0295 430 431
  • Tarkempaa tietoa Venäjän maatiedosta: tutkija Maria Kyrönlahti,
    s-posti: [email protected], puh. 0295 430 431

Lehdistötiedote