Hyppää sisältöön

Migrissä töissä: Teknisenä arkkitehtina teknologia- ja digitalisaatioyksikön ICT-toimistossa

16.8.2022 13.01
Työssäni hienoa ovat onnistumisen tunteet, kun jokin haaste vihdoin ratkeaa. - Mervi Sievinen

ICT-toimiston tehtäviin kuuluvat muun muassa teknologiahallinnan ja arkkitehtuurin kehittäminen, tietoturva, biometria ja varmenteet sekä ICT-ratkaisujen suunnittelu ja hankinnat. 

Työhöni kuuluu erilaisia järjestelmäkehitykseen liittyviä tehtäviä, kuten arkkitehtuurin, prosessien ja järjestelmien kehittämistä, ratkaisujen ja hankintojen analysointia ja suunnittelua, sekä toimittajien hallintaa ja ohjaamista.  

Ydinosaamisaluealuettani ovat Migrin ulkomaalaisasioiden asiankäsittely- ja asiakashallintajärjestelmän integraatiot eri järjestelmien välillä. 

Usein työpäiväni kuluvat varsin vauhdikkaasti erilaisten selvitettävien asioiden parissa. Tehtäviini kuuluvat esimerkiksi tuoteomistajien, projektipäälliköiden, yhteistyökumppaneiden, liiketoiminnan asiantuntijoiden ja käyttötuen tukeminen teknisissä asioissa. Pyrin selittämään eri integraatioiden toimintalogiikan ja skeemat selkokielelle, selvittelen mahdollisia teknisiä haasteita eri ympäristöissä ja toimin viestinvälittäjänä eri tahojen välillä. 

Työssäni pääsen hyödyntämään kielitaitoa, kun työkielenä Migrissä on pääsääntöisesti suomi, toimittajan kanssa englanti ja kolmansien osapuolien kanssa kieli vaihtelee. Saan tehdä paljon yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden ja organisaatioiden kanssa. Työssäni hienoa ovat onnistumisen tunteet, kun jokin haaste vihdoin ratkeaa tai pitkään työstetty ominaisuus saadaan vietyä tuotantoon. 

Välillä työni on itsenäistä puurtamista, ja seuraavassa hetkessä saatan osallistua palaveriin tai työpajaan osana usean kymmenen hengen porukkaa, tiimityöstä nauttien. 

Joka päivä opin jotain uutta, ja samanlaisia päiviä ei vielä ole vastaan tullut. Aamulla tehdyt suunnitelmat saattavat muuttua lennosta, kun prioriteetit menevät haasteiden mukana uusiksi, mutta sehän on osoitus ketterästä toiminnasta. 

Vaikeaa olisi valita, mikä osa on parasta työssäni. Erittäin suuressa roolissa ovat ehdottomasti kollegat sekä organisaation hyvä ilmapiiri ja yksikkörajat ylittävä me-henki. Unohtaa ei voi myöskään työkulttuuria, jossa työntekijän omat toiveet huomioidaan ja itseohjautuvuus on osa toimintakulttuuria. 

Tässä juttusarjassa eri alojen asiantuntijat kertovat työstään Maahanmuuttovirastossa. Mervi Sievinen työskentelee Maahanmuuttoviraston Teknologia- ja digitalisaatioyksikön ICT-toimistossa teknisenä arkkitehtina.

Uutishuoneen uutinen