Valikko

Opiskelija: Haluatko jäädä valmistumisen jälkeen Suomeen?

20.5.2019 13.37
Tiedote

Sinulla on valmistumisen jälkeen erilaisia vaihtoehtoja, jos haluat jäädä Suomeen. Yleensä tarvitset tähän uuden oleskeluluvan.

Onko sinulla työpaikka Suomessa tai haluatko hakea Suomesta töitä?

Jos olet löytänyt työpaikan Suomesta ja opiskelijan oleskelulupasi on edelleen voimassa, voit hakea jatkolupaa työnteon perusteella. Jos sinulle myönnetään lupa, saat rajoittamattoman työnteko-oikeuden.

Jos et ole vielä löytänyt työpaikkaa, voit hakea jatkolupaa työnhakua varten. Hae lupaa ennen kuin opiskelijan oleskelulupasi päättyy.

Teetkö Suomessa tutkimusta?

Voit hakea tutkijan oleskelulupaa, jos sinulla on ylempi korkeakoulututkinto ja olet tehnyt sopimuksen tutkimusorganisaation kanssa. Tutkijan oleskelulupaan sisältyy oikeus liikkumiseen.

Tutkijan oleskeluluvalla saat työskennellä vain tutkijana.

Oletko suunnitellut oman yrityksen perustamista?

Kun haluat perustaa oman yrityksen, voit hakea jatkolupaa yrityksen perustamista varten. Hae lupaa ennen kuin opiskelijan oleskelulupasi päättyy.

Kun olet perustanut yrityksen, hae yrittäjän oleskelulupaa. Huomioithan, että yrittäjän oleskeluluvalla voit työskennellä päätoimisesti vain omassa yrityksessäsi. Voit kuitenkin tehdä sivutoimisesti myös muita töitä.

Haluatko jatkaa opiskelua Suomessa?

Jos haluat jatkaa opiskelua, voit hakea opiskelijan jatkolupaa. Jatkolupa myönnetään kahdeksi vuodeksi, jos edellytykset täyttyvät. Voit hakea lupaa myös lyhyemmäksi ajaksi. Jos olet yliopiston jatko-opiskelija, hae tutkijan oleskelulupaa.

Opiskelijan oleskeluluvalla voit työskennellä noin 25 tuntia viikossa lukukauden aikana. Lukukausien ulkopuolella voit työskennellä niin paljon kuin haluat.

Oletko rakastunut suomalaiseen?

Jos olet löytänyt puolison Suomesta tai muu läheinen perheenjäsenesi on suomalainen, voit hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Voit hakea oleskelulupaa myös vakiintuneen seurustelusuhteen perusteella.

Hae oleskelulupaa verkossa Enter Finlandissa!

Sinun kannattaa hakea oleskelulupaa sähköisessä asioinnissa Enter Finlandissa. Palvelussa pystyt seuraamaan hakemuksesi käsittelyä ja toimittamaan liitteet.

Enter Finlandissa pystyt hakemaan kaikkia tässä esiteltyjä lupia paitsi lupaa työnhakua ja yrityksen perustamista varten.

Customer bulletin