Suomeen startup-yrittäjäksi? Maahanmuuttovirasto mukana Slushissa

3.12.2018 13.53
Tiedote

Startup-yrittäjyys on ollut työluvan hakuperuste keväästä saakka ja erityisasiantuntija pääsee töihin noin kolmessa viikossa. Maahanmuuttovirasto on kertomassa näistä ja muista oleskelulupamahdollisuuksista kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slushissa Helsingissä 4. - 5.12.

– Kasvuyrittäjän oleskelulupa on varsin uusi väylä muuttaa Suomeen heille, jotka haluavat perustaa tänne startup-yrityksen, Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Anna Hyppönen kertoo.

Startup-yrittäjän luvan hakeminen alkaa Business Finlandista, joka arvioi yrittäjän liiketoimintasuunnitelman. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen oleskeluluvasta. Tänä vuonna hakemuksia on tullut virastoon vireille miltei 40 ja lupia on huhtikuusta lähtien myönnetty 21. Eniten hakijoita on Venäjältä ja Intiasta.

– Tarvitsemme Suomeen tulevaisuudessa enemmän ulkomaisia osaajia. Säähämme emme voi vaikuttaa, mutta voimme muutoin lisätä houkuttelevuutta erityisasiantuntijoille. Maahantulon lupien saaminen nopeasti ja sujuvasti itselle ja perheelle on tärkeä osa tätä kokonaisuutta, sisäministeri Kai Mykkänen kommentoi.

Asiantuntijalle lupa muutamassa viikossa

Asiantuntijat voivat hakea erityisasiantuntijan oleskelulupaa. Luvan käsittely on tällä hetkellä yksi työperusteisten hakemusten tehokkaimmista, sillä päätöksen saa keskimäärin noin kolmessa viikossa. Nopeimmin päätöksen saa, kun hakemus on jätetty Enter Finland -verkkopalvelussa.

Suomeen on muuttanut viime vuosina kasvava määrä ulkomaalaisia osaajia. Erityisasiantuntijan oleskelulupaa hakevilla on yleensä korkeakoulututkinto ja edellytyksenä yli 3000 euron bruttopalkka. Monet asiantuntijoista työskentelevät esimerkiksi it-alalla.

Tänä vuonna ensimmäistä erityisasiantuntijan lupaa on hakenut jo yli 1 300 henkilöä. Hakemuksien määrä on kasvanut edeltävistä vuosista.

Maahanmuuttovirastolta voi kysyä työluvista Slushissa tiistaina 4.12. ja keskiviikkona 5.12. Asiantuntijamme on paikalla Business Finlandin osastolla molempina päivinä klo 14–16 näyttämässä, miten erityisasiantuntijan oleskelulupahakemuksen voi tehdä.

Lisätietoja medialle

Maahanmuuttovirasto, tulosalueen johtaja Anna Hyppönen p. 0295 430 431, s-posti [email protected]

Lue myös

Tiedote: Tunnetko Kamun, Patrekin ja Verobotin? Chatbotit neuvovat yhdessä ulkomaalaista yrittäjää (29.11.2018)