Hyppää sisältöön

Suomeen tulevat startup-osaajat voivat hakea omaa lupaa 1.4.2018 alkaen

Julkaisuajankohta 28.3.2018 15.50
Tiedote

1.4.2018 alkaen startup-yrittäjäksi Suomeen tulevat voivat hakea sitä varten omaa kasvuyrittäjän lupaa. Uusi oleskelulupa on mahdollista myöntää henkilölle, joka on perustanut tai perustaa Suomeen startup-yrityksen.

Oleskelulupahakemukseen on liitettävä Business Finlandin puoltava lausunto

Kasvuyrittäjän oleskelulupahakemuksen hakemisessa on kaksi vaihetta:

1. Hakijan on haettava Business Finlandilta lausunto siitä, että se puoltaa kasvuyrittäjänä toimimista Suomessa. Business Finland arvioi, onko yrityksen liiketoimintamallilla edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun.

2. Puoltava lausunto on liitettävä oleskelulupahakemukseen, jonka voi tehdä sähköisesti tai paperilomakkeella. Lausunto saa olla korkeintaan 2 kk vanha. Maahanmuuttovirasto ei arvioi yritystoimintaa. Oleskeluluvan myöntäminen edellyttää, että hakijalla on turvattu toimeentulo ja luvan myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät.

Odotettavissa oleva käsittelyaika kasvuyrittäjän oleskelulupahakemukselle Maahanmuuttovirastossa on noin kuukausi. Sähköisen hakemuksen käsittelymaksu on 450 euroa, paperilla jätetyn hakemuksen 520 euroa. Sähköisesti lupaa voi hakea 11.4. alkaen.

Lupa myönnetään yleensä kahdeksi vuodeksi

Jos oleskelulupapäätös on myönteinen, hakijalle myönnetään yleensä jatkuva oleskelulupa kahdeksi vuodeksi. Jos hänen perheenjäsenensä hakee oleskelulupaa samaan aikaan, hänelle voidaan myöntää lupa, jos toimeentuloedellytys täyttyy myös hänen osaltaan. Lisäksi oleskeluluvan myöntämisen yleisten edellytysten on täytyttävä. Näitä ovat muun muassa voimassaoleva passi.

Ensimmäisen luvan jälkeen oleskeluluvalle voi hakea jatkoa samalla perusteella, jos startup-yrittäjyys jatkuu. Myös silloin yrityksellä täytyy olla edelleen edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun.

Tarkemmat ohjeet kasvuyrittäjän luvan hakemiseen löytyvät huhtikuun alussa viraston verkkosivuilta.

Muutoksia myös elinkeinonharjoittajan ja erityisasiantuntijan oleskelulupiin

1.4.2018 alkaen nykyisen elinkeinonharjoittajan oleskeluluvan nimi muuttuu yrittäjän oleskeluluvaksi.

Erityisasiantuntijalle taas voidaan myöntää oleskelulupa 1.4.2018 alkaen heti kahdeksi vuodeksi. Nykyisin ensimmäinen oleskelulupa erityisasiantuntijalle on voitu myöntää yhdeksi vuodeksi. Edellytyksenä on, että työsuhde on jatkuva tai voimassa vähintään kaksi vuotta. Tämä muutos koskee myös erityisasiantuntijoiden perheenjäseniä.

Customer bulletin