Hyppää sisältöön

Suomen kansalaisuus on merkittävä asia

6.12.2022 8.00
Kolumni
Kolumni: Anna Lindström

Mitä ajatuksia Suomen kansalaisuus herättää? Kyselin ajatuksia Suomen kansalaisuudesta työkavereiltani, jotka ovat aikoinaan muuttaneet Suomeen ja maamme kansalaisuuden saaneet.

Suurin osa Suomen kansalaisista on saanut Suomen kansalaisuuden syntymänsä perusteella, kun vähintään toinen vanhemmista on Suomen kansalainen. Osalle Suomen kansalaisuus on kuitenkin tietoinen valinta ja pitkänkin harkinnan tulos. 

Tänä vuonna Suomen kansalaisuuden saa hakemuksesta tai ilmoituksesta noin 10 000 henkilöä. Heidän joukossaan on tänne esimerkiksi työn tai opiskelun perusteella tulleita, perhesyistä muuttaneita, suomalaiset sukujuuret omaavia ja pakolaisia. Heille Suomen kansalaisuus ei ole mikään itsestään selvä juttu.

Mitä Suomen kansalaisuus merkitsee työkavereilleni?

Natalia muutti Suomeen Neuvostoliitosta. ”Olen tuntenut itseni tärkeäksi tässä maassa. Olen saavuttanut unelmani itse, omalla työnteolla. Olen kiitollinen Suomelle, että se on antanut minulle mahdollisuuden jäädä, opiskella, tehdä työtä ja rakentaa omaa elämää arvojeni mukaisesti pelkäämättä mitään. Samalla ilman äitiäni ja perhettäni ja Ukrainasta saatua kasvatusta en olisi niin vahva ja vapautta rakastava. Kyyneleet tulevat silmiini, kun ajattelen sitä päivää, jolloin sain Suomen kansalaisuuden.”

Algerialaistaustaiselle Yacinelle Suomen kansalaisuus merkitsee paljon. ”Iso osa identiteettiäni on, että olen virallisesti Suomen kansalainen. Voin esimerkiksi äänestää vaaleissa ja vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen. Olen ylpeä Suomen kansalainen, koska Suomen laki perustuu oikeudenmukaisuuteen. On hienoa, että Suomi on antanut minulle mahdollisuuden vaikuttaa asioihin esim. omassa työssäni.”

Ranskasta Suomeen muuttaneelle Yannickille Suomen kansalaisuuden saaminen on ollut pitkä ja jännittävä prosessi. ”Suomen kansalaisuus on todistus siitä, että kuulun suomalaiseen yhteiskuntaan. Suomen kansalaisuus antaa oikeuksia ja velvollisuuksia, mutta vieläkin tärkeämpää on suomen kielen taito. Kun puhun ja ymmärrän suomea, niin silloin minusta tuntuu, että kuulun oikeasti yhteisöön. Olisin ylpeä ja otettu, jos yhteisö näkee minut samalla tavalla kuin näen itseni, suomalaisena.”

Marokosta tulleen Nisrinen Suomen kansalaisuuden saaminen sai ylpeäksi. ”Sain saavuttaa tavoittelemani ja tulla Suomen kansalaiseksi, joka pystyy täysin hoitamaan velvollisuuksiaan yhteiskuntaa kohtaan. Tunnen oloni turvalliseksi, koska asun turvallisessa maassa kaukana sodista ja konflikteista.”

Georgia muutti Suomeen Tansaniasta, kun opiskelu kutsui. ”Ihastuin tähän kauniiseen lumen maahan ja päätin hakea tänne opiskelemaan. Osaisin muutaman sanan suomea ja Suomen kulttuuri oli minulle tuttua jo ennen muuttoani. Olenkin integroitunut suomalaiseen yhteiskuntaan ja täällä olen päässyt toteuttamaan unelmiani. Suomen kansalaisuus ei ole varsinaisesti muuttanut elämääni, mutta se on tuonut minulle yhteenkuuluvuuden tunnetta, johon liittyy keskeisenä tunne luottamuksesta, saavuttamisesta ja merkityksellisyydestä. Pidän itseäni edelleen puoliksi tansanialaisena ja puoliksi suomalaisena.”

Myös Kosovosta tullut Arben on ylpeä Suomen kansalainen. ”Kotimaassani oli aikoinaan vaikeaa, kun olin innokas nuori opiskelija, mutta opiskelupaikat sulkeutuivat vain taustani vuoksi. Minulle Suomi onkin demokraattinen ja tasavertainen valtio. Koen itseni suomalaiseksi.”

Layal kertoo ajatuksistaan seuraavasti: ”Palestiinalaisena olen elänyt koko ikäni pakolaisena ensin Libanonissa ja sitten Suomessa, kunnes sain Suomen kansalaisuuden vuonna 2012. Suomen kansalaisuuden myötä tunnen kuuluvani johonkin tärkeään osaan tätä maata ja se tekee oloni hyvin kotoisaksi.”

Näiden ajatusten myötä toivotan jokaiselle hyvää itsenäisyyspäivää!

Anna Lindström

Kansalaisuusvastuualueen johtaja Maahanmuuttoviraston lupa- ja kansalaisuusyksikössä

Kolumni Uutishuoneen uutinen