Hyppää sisältöön

Suomi vastaanotti ensimmäiset alaikäisten siirrot Välimeren alueelta keskiviikkoiltapäivänä

Julkaisuajankohta 8.7.2020 18.33

Suomeen on keskiviikkona 8.7.2020 iltapäivällä vastaanotettu ensimmäinen ryhmä alaikäisiä turvapaikanhakijoita Kreikasta. Ensimmäisessä ryhmässä Suomeen saapui 24 ilman huoltajaa olevaa 10-16-vuotiasta lasta ja nuorta. Suurin osa heistä on kotoisin Afganistanista.

Valtioneuvoston päätöksen perusteella Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Suomi vastaanottaa ensisijaisesti ilman huoltajaa olevia lapsia ja nuoria sekä yksinhuoltajaperheitä. Suomi pyrkii helpottamaan siirroilla Välimeren alueen valtioiden kuormittunutta turvapaikanhakijoiden vastaanottotilannetta. 

-    Meillä on Suomessa hyvä valmius ja kokemus vastaanottaa turvapaikanhakijoita Välimeren alueelta. Tilanne Kreikan saarilla on hyvin akuutti, joten on hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä EU:n puitteissa tukemalla Välimeren maita, kertoo ylijohtaja Jaana Vuorio.

Koronavirustilanne on huomioitu siirtojen järjestelyissä. Jokaiselle turvapaikanhakijalle tehdään ennen siirtoa terveystarkastus, johon sisältyy koronatesti. Kaikille tehdään myös Suomeen saapumisen jälkeen terveystarkastus. Ennen siirtymistä alaikäisten vastaanottoon erikoistuneisiin keskuksiin turvapaikanhakijoille on järjestetty 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely tavanomaista ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa.

Lapset ja nuoret saavat tarvittavan tuen ryhmäkodissa

Ilman huoltajaa Suomeen tulevat alaikäiset asuvat alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa tai hybridiyksikössä, jossa he saavat tarvitsemansa tukipalvelut.

Maahanmuuttovirasto on valmistautunut Välimeren siirtoihin lisäämällä nykyisiä ilman huoltajaa oleville lapsille ja nuorille tarkoitettuja vastaanottopaikkoja yksiköissä Espoossa, Kotkassa, Oravaisissa ja Oulussa. Lisäksi perusteilla on uusi ryhmäkoti Sipooseen.

Lasten ja nuorten yksiköt ovat kooltaan pieniä ja kodinomaisia. Lapset ja nuoret saavat yksikössä turvallisen ympäristön ja tarvitsemansa hoidon, kasvatuksen ja huolenpidon. Lapsille ja nuorille järjestetään palveluja myös yksiköiden ulkopuolelta.

Maahanmuuttovirasto haluaa varmistaa lasten ja nuorten yksityisyyden ja turvallisuuden. Sen takia siirrosta kerrotaan vasta alaikäisten Suomeen saapumisen jälkeen. Suomeen saapuvien ryhmien tarkemmista sijoituspaikkakunnista ei tiedoteta julkisuudessa heidän yksityisyytensä suojelemiseksi.

Siirtojen valmistelu etenee Kyproksen ja Maltan kanssa 

Suomi vastaanottaa tulevien kuukausien aikana kaikkiaan 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta (Kreikka, Kypros, Malta, Italia). Turvapaikanhakijat ovat ilman huoltajaa olevia lapsia ja nuoria ja yksinhuoltajaperheitä.

Seuraavien siirtojen valmistelu on tällä hetkellä käynnissä Kyproksen ja Maltan kanssa. Valmistelut koskevat Kyprokselta noin 30 ja Maltalta noin 26 turvapaikanhakijaa. Suurin osa alaikäisistä vastaanotetaan Kreikasta, josta seuraava siirto toteutuu muutaman viikon kuluttua. Italian kanssa ei ole tällä hetkellä valmisteluja käynnissä.

Maahanmuuttovirasto ei jatkossa tiedota erikseen tulevista siirrettävistä ryhmistä heidän saapuessaan maahan.

Maahanmuuttovirasto on saanut Välimeren alueelta tulevien turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen 12 miljoonaa euroa EU-tukea turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastolta (AMIF). Summalta katetaan muun muassa vastaanoton kustannuksia.

Fakta: Turvapaikkahakemukset käsitellään normaalisti 

  • Turvapaikkaprosessi alkaa, kun turvapaikanhakija on saapunut Suomeen. Turvapaikkahakemus käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden. Ainoastaan Dublin-menettelyä ei sovelleta, eli Suomesta tulee se valtio, joka on vastuussa hakemuksen käsittelystä.
  • Kansainvälisen suojelun tarvetta arvioidaan yksilöllisessä menettelyssä, johon kuuluu turvapaikkapuhuttelu. Jos turvapaikanhakija on alaikäinen, hänellä nimetään edustaja, joka on mukana turvapaikkapuhuttelussa.

Lisätietoja medialle

  • Sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 037
  • Vastaanottoon liittyvät kysymykset: Vastaanottoyksikkö, ylitarkastaja Mikko Välisalo s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 037