Hyppää sisältöön

Ajanvarauksessa ruuhkaa: näillä ohjeilla helpotat asiointia palvelupisteessä

Migri
Julkaisuajankohta 4.4.2017 13.38
Tiedote

Maahanmuuttoviraston ajanvaraus on ruuhkautunut. Myös palvelupisteiden vuoronumerojonot ovat pidentyneet alkuvuoden aikana.

Näillä ohjeilla helpotat omaasi ja muiden asiointia Maahanmuuttoviraston palvelupisteissä.

1. Varaa aika etukäteen

Ajanvarauspalvelun ruuhkautumisesta huolimatta aikoja vapautuu varattavaksi lähes päivittäin. Seuraa palvelua kärsivällisesti. Usein onnistut löytämään itsellesi sopivan ajan.

2. Älä varaa aikaa varmuuden vuoksi

Varaa aika vain silloin, kun tiedät varmasti tulevasi asioimaan. Jos et pääse paikalle varaamanasi aikana, niin muista peruuttaa aikasi. Näin joku toinen pystyy varaamaan sinulta vapautuneen ajan.

Kun olet varannut ajan, tallenna tai kirjaa ylös varausnumerosi ja varaamasi aika itsellesi.

3. Suosi sähköistä asiointia

Jos olet hakemassa ensimmäistä tai jatkolupaa tai EU-rekisteröintiä, käytä sähköistä asiointia. Tällöin saat asiasi vireille sinulle sopivana ajankohtana. Jos olet hakemassa jatkolupaa, riittää että olet lähettänyt hakemuksen palvelusta ennen vanhan lupasi umpeutumista. Tällöin hakemuksesi on vireillä, ja esimerkiksi työnteko-oikeutesi säilyy vanhan lupasi mukaisena. Tunnistautumiskäynnin palvelupisteessä ei tarvitse tapahtua ennen luvan umpeutumista, kunhan hakemus on lähetetty Enter Finlandista ajoissa.

4. Tule vuoronumerolla vain poikkeustilanteissa

Tule vuoronumerolla vain, jos oleskelulupasi tai matkustusasiakirjasi on menossa umpeen seuraavan kolmen kuukauden aikana etkä saa asiointiaikaa varattua.

Jos lupasi on menossa umpeen vasta syksyllä, sinun ei tarvitse vielä asioida palvelupisteessä. Maahanmuuttovirastossa on alkuvuoden aikana purettu poliisilta siirtyneiden keskeneräisten hakemusten ruuhkaa. Samalla on myös ratkottu uusia, tänä vuonna jätettyjä hakemuksia. Uusien hakemusten käsittelyajat eivät ole yhtä pitkiä kuin poliisilta siirtyneiden hakemusten.

Viraston palvelupisteessä jaetaan vuoronumerot jonossa oleville. Yhdellä vuorolla voi asioida yksi ihminen kerrallaan. Esimerkiksi perheelle ei voida antaa yhteistä aikaa.

5. Ota mukaan kaikki tarvittavat liitteet ja käsittelymaksu

Kun tulet asioimaan, ota mukaan kaikki hakemuslomakkeeseen merkityt liitteet. Jos haet oleskelulupaa, EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia tai matkustusasiakirjaa, muista ottaa mukaasi myös passikuvasi. Passikuva saa olla korkeintaan kuusi kuukautta vanha.

Varaa mukaasi käsittelymaksu. Hakemuksen käsittelyä ei aloiteta ennen käsittelymaksun maksamista. Jos teet hakemuksesi Enter Finlandissa, voit maksaa käsittelymaksun myös hakemuksen lähettämisen yhteydessä.

6. Lähetä pyydetyt selvitykset postitse

Sinun ei tarvitse tuoda selvityksiä henkilökohtaisesti palvelupisteeseen, ellei niin ole erikseen pyydetty. Lähetä pyydetyt selvitykset pyynnössä annettuun osoitteeseen, se on nopein tapa toimittaa selvitykset perille.

Asiakastiedote