Hyppää sisältöön

Eritrealaisten pakolaisten tilanne maatutkijoiden tiedonhankintamatkan aiheena

Julkaisuajankohta 14.6.2019 13.33
Tiedote

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijat ovat käyneet Eritreaa koskevalla tiedonhankintamatkalla Etiopiassa. Tutkijat haastattelivat paikan päällä kansainvälisiä ja etiopialaisia toimijoita ja järjestöjä sekä tapasivat eritrealaisia pakolaisia.

Matka suuntautui Pohjois-Etiopiaan Tigrayn alueelle, joka sijaitsee lähellä Eritrean rajaa. Lisäksi tutkijat kävivät pääkaupunki Addis Abebassa.

Tiedonhankintamatkan tarkoituksena oli kerätä tietoa tilanteesta Eritrean ja Etiopian rajalla sekä eritrealaisten pakolaisten tilanteesta Etiopiassa. Lisäksi tapaamisissa käsiteltiin Eritrean ja Etiopian rauhansopimuksen mahdollisia vaikutuksia Eritreassa.

Eritrealaisia turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen erityisesti EU:n sisäisinä siirtoina vuosina 2015–2017. Eritrealaisia on saapunut Suomeen myös kiintiöpakolaisina.

Tiedonhankintamatkoja useisiin maihin

Tiedonhankintamatkat ovat osa maatietopalvelun FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea. Maahanmuuttovirasto on tehnyt hankkeen aikana tiedonhankintamatkoja useisiin maihin. Aiemmin tänä vuonna tutkijat ovat käyneet Afganistanissa ja Irakissa.

Tiedonhankintamatkoista julkaistaan raportit Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla. Eritrean raportin julkaisusta kerrotaan myöhemmin tiedotteella.

Aiemmin tänä vuonna julkaistut tiedonhankintamatkojen raportit voi lukea verkkosivuiltamme.

Tutkimustietoa maiden tilanteesta päätöksentekoa varten

⦁ Maatietopalvelu kerää lähtömaatietoa, jota käytetään päätöksenteon tukena erityisesti kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten ratkaisemisessa.
⦁ Maiden tilanteesta saadaan tiedonhankintamatkojen lisäksi tietoa useilla muilla tavoilla. Lähteitä ovat esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, tutkimuslaitokset ja muiden maiden maatietopalvelut.
⦁ Maahanmuuttoviraston päätöksenteossa käytetään aina ajantasaista maatietoa. Maatietopalvelun tutkijat eivät osallistu päätöksentekoon.
⦁ Lisätietoa maatiedosta myös tietopankista

Lisätietoja medialle

Maahanmuuttoviraston viestintä, s-posti: media@migri.fi, p. 0295 433 037

Pressmeddelande