Hyppää sisältöön

Henkilötunnuksen voi nyt saada yhdessä oleskeluluvan kanssa

Migri
Julkaisuajankohta 28.11.2014 12.02
Uutinen

Ulkomaalainen henkilö voi joulukuun alusta alkaen saada suomalaisen henkilötunnuksenmyönteisen oleskelulupapäätöksen yhteydessä.

– Uudistusta on kaivattu jo ainakin vuodesta 2007. Lakimuutos 1.3.2014 mahdollisti viranomaishankkeen toteutumisen, ja tulokset ovat nyt tässä, toteaa projektipäällikkö Hilkka Vanhatalo Maahanmuuttovirastosta.

Hanke ei ole lähtöisin poliittisesta aloitteesta vaan kyseessä on virkamiesyhteistyön voimannäyte.

– Väestörekisterikeskus, poliisihallitus, ulkoasiainministeriö, Kela ja monet muut viranomaiset ovat tehneet kanssamme erinomaista yhteistyötä, Vanhatalo kehuu.

Henkilötunnus helpottaa ulkomaalaisen kotoutumista Suomeen merkittävästi: tunnus tarvitaan muun muassa palkanmaksua ja pankkitilin avaamista sekä terveydenhuollon ja viranomaispalveluja varten.

”Helpottaa elämää”

– Maahanmuuttoprosessi on monivaiheinen, ja siksi on tärkeää, että nimenomaan käytännönasioita pyritään helpottamaan kaikin mahdollisin tavoin, toteaa syksyllä 2013 Suomeen muuttanut amerikkalainen Jeremy Dixon.

– On tärkeää sopeutua uuteen kotimaahan mahdollisimman nopeasti, hän jatkaa.

Amerikkalaismies tuli tutuksi, kun hänen vaimonsa Anita Nousiainen kertoi lokakuussa Facebookissa, millaiseen vuoden kestäneeseen viranomaispyöritykseen pariskunta oli joutunut avioiduttuaan ja Dixonin muutettua Suomeen.

– Todella hienoa, että tällainen uudistus tehdään nyt. Olen innoissani siitä, että tulevat maahanmuuttajat voivat saada tunnuksen heti Suomeen saapuessaan; se olisi ollut meistäkin tosi hienoa, Dixon ja Nousiainen sanovat.

– Nyt henkilö voi saada henkilötunnuksen jo ennen kuin hän muuttaa Suomeen. Maistraatissa käynti tarvitaan kotikunnan saamiseksi Suomessa, ja tällöin henkilö pääsee kunnan palvelujen piiriin, Vanhatalo painottaa.

Uusi lomake käyttöön

Joulukuun alusta rekisteröintiä voi pyytää samalla lomakkeella, jolla oleskelulupaa haetaan. Uusi menettely koskee myös kiintiöpakolaisia, oleskeluluvan saavia turvapaikanhakijoita sekä Suomeen rekisteröityviä EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.

Uudistuksen myötä Maahanmuuttovirasto ja poliisi saavat oikeuden rekisteröidä henkilöitä väestötietojärjestelmään.

Maahanmuuttoviraston LuvallaHetu -hanke on saanut rahoitusta EU:n kotouttamisrahastosta.

Lisätietoja medialle

projektipäällikkö Hilkka Vanhatalo, Maahanmuuttovirasto, puh. 0295 430 431, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi

ylitarkastaja Anna Lindström, Maahanmuuttovirasto, puh. 0295 430 431, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi

projektipäällikkö Tuija Nieminen, Väestörekisterikeskus, puh. 0295 535 270, s-posti: etunimi.sukunimi@vrk.fi

neuvontalakimies Torbjörn Sandell, Väestörekisterikeskus, puh. 0295 535 299, s-posti: etunimi.sukunimi@vrk.fi

Lehdistötiedote