Kommer du att ta in säsongsarbetare i ditt företag? Testa Enter Finland för arbetsgivare!

22.3.2019 14.00
Pressmeddelande

Visste du att även arbetsgivare kan använda tjänsten Enter Finland, ifall arbetstagaren har gjort en elektronisk ansökan om vistelsetillstånd för säsongsarbete? När du använder tjänsten. sparar du din egna och dina anställdas tid.

På Enter Finland kan arbetsgivaren:

  • betala för säsongsarbetarens ansökan
  • granska extra dokument som efterfrågats från arbetstagaren samt svara på dessa
  • skicka bilagor
  • följa hanteringen av ansökan

Enter Finland för arbetsgivare kan användas endast för vistelsetillstånd för säsongsarbete, inte för intyg för säsongsarbete. Säsongsarbetaren behöver vistelsetillstånd för säsongsarbete, ifall hans/hennes arbetsrelation varar 3-9 månader.

Arbetstagaren kan berättiga en arbetsgivare åt gången till att använda tjänsten.

Så här använder du tjänsten:

  1. Du behöver ett FO-nummer för att använda tjänsten.
  2. Arbetstagaren måste först ge dig tillstånd att använda tjänsten. Arbetstagaren kan ge sitt godkännande till detta i sin elektroniska ansökan om säsongsarbete. I sin ansökan meddelar arbetstagaren också ditt företags FO-nummer och med hjälp av detta ansluts du senare till arbetstagarens ansökan.
  3. Gå till Enter Finlands startsida. Du hittar tjänsten på adressen enterfinland.fi. I menyn högst upp på sidan väljer du "Jag är arbetsgivare " och längst ned på sidan väljer du "Skapa konto för arbetsgivare".
  4. Du kan identifiera dig på tjänsten till exempel med användaruppgifterna för din nätbank. Tjänsten guidar dig vidare till att bekräfta att du har rätt att representera ditt företag i tjänsten.

Du kan betala arbetstagarens ansökan när du har registrerat dig för tjänsten och ditt konto har anslutits till arbetstagarens ansökan. Du får möjlighet att betala ansökan, ifall arbetstagaren ännu inte har betalat behandlingsavgiften och inte har varit och intygat sin identitet på beskickningen eller på Migrationsverkets serviceställen.

Arbetsgivaren kan inte fylla i ansökan i tjänsten för arbetstagarens räkning och inte heller granska arbetstagarens ansökan.

Läs mer om Säsongsarbete: https://migri.fi/kausityo