FI SV EN

Vuoden ensimmäinen tiedonhankintamatka tehtiin Somaliaan

9.3.2018 12.20
Tiedote

Kaksi Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijaa vieraili Somaliassa Mogadishussa tiedonhankintamatkalla tammikuussa. Tutkijoiden tavoitteena oli luoda kontaktiverkosto kansainvälisten ja kansallisten toimijoiden, kuten apuorganisaatioiden, viranomaisten, tutkijoiden ja paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Tiedonhankintamatka sujui onnistuneesti.

Kontaktiverkostoa voidaan vastaisuudessa käyttää, kun hankitaan tietoa Somalian turvallisuustilanteesta turvapaikkapäätöksenteon tueksi. Lisäksi matkalla hankittiin tietoa maan yleisistä olosuhteista.

Maatietopalvelun edellinen Somaliaa koskeva tiedonhankintamatka tehtiin vuonna 2010 Somalimaahan.

Päätöksissä käytettävä lähtömaatieto ei perustu vain tiedonhankintamatkoihin. Maatietoa päivitetään koko ajan ja sitä kerätään useista eri lähteistä. Niitä ovat mm. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, kansainväliset ja paikalliset ihmisoikeusjärjestöt, kansalaisjärjestöt, tutkimuslaitokset ja muiden maahanmuuttovirastojen tutkijat.

Tietoa hankittiin haastattelemalla Mogadishussa ja Nairobissa toimivia asiantuntijoita

Tiedonhankintamatkalla kerättiin mahdollisimman monipuolisesti tietoa Somalian nykytilanteesta. Tietoa hankittiin haastattelemalla eri asiantuntijoita, kuten kansainvälisten järjestöjen edustajia ja Somaliassa aktiivisesti toimivien kansalaisjärjestöjen asiantuntijoita. Tutkijat vierailivat myös Keniassa Nairobissa haastattelemassa asiantuntijoita.

Raportti tiedonhankintamatkasta julkaistaan Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla, kun se on valmistunut.

Tavoitteena luoda rutiini turvapaikanhakijoiden lähtömaissa käymiseen

Maatietopalvelun tutkijat tekevät tänä vuonna tiedonhankintamatkat myös Afganistaniin ja Syyriaan.

Viraston tavoitteena on tehdä tiedonhankintamatkoista rutiini, jotta viraston asiantuntijat voisivat vierailla maissa useammin.

Tiedonhankintamatka Somaliaan on osa FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea.

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu tuottaa lähtömaita koskevaa maatietoa (Country of Origin Information/COI) erityisesti niistä maista, joista Suomeen tulee turvapaikanhakijoita, kiintiöpakolaisia ja muita maahanmuuttajia. Maatietopalvelun tutkijat eivät osallistu oleskelulupien päätöksentekoon tai maalinjausten tekemiseen.

Lisätietoa medialle

  • Yleistietoa FAKTA-hankkeesta: projektipäällikkö Satu Ruotsalainen,
    s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 430 431
  • Tarkempaa tietoa Somalian maatiedosta: tutkija Riku Santaharju,
    s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 430 431

Lehdistötiedote