Hyppää sisältöön

Asiointi koronavirusepidemian aikana

Lue tältä sivulta päivitetyt ohjeet palvelupisteessä asioimiseen koronavirusepidemian aikana. Hakemiseen liittyvät ohjeet löydät sivuilta migri.fi/olet-suomessa ja migri.fi/et-ole-suomessa. Katso myös usein kysytyt kysymykset sivulta migri.fi/ukk-koronavirus.

Sinulla on ajanvaraus palvelupisteeseen Suomessa 

Jos asiasi ei ole kiireinen, harkitse voisitko odottaa koronavirusepidemian laantumista. 

Käytä aina ensisijaisesti Enter Finland -palvelua. Yleensä tunnistautumisen pitää tapahtua palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun hakemus on laitettu vireille. Koronavirustilanteen takia tunnistautumisaikaa on toistaiseksi pidennetty 31.12.2021 asti. 

Jos olet varannut ajan palvelupisteeseen, palvelemme sinua normaalisti. 

Ennen kuin tulet palvelupisteeseen, muista:

  • Käytä aina ensisijaisesti Enter Finland -palvelua. Kun kirjaudut pankkitunnuksilla ja haet jatkolupaa, sinun ei välttämättä tarvitse käydä tunnistautumassa palvelupisteessä. Lue lisää vahvasta tunnistautumisesta sivulta migri.fi/tunnistautuminen.
  • Älä tuo mitään liitteitä suoraan palvelupisteisiin vaan käytä Enter Finland -verkkopalvelua, sähköpostia tai postia. Jos olet varannut ajan tunnistautumista varten, ota liitteet mukaan.
  • Tule paikalle hieman ennen ajanvarauksen alkamista ja esitä varausvahvistus vartijalle.
  • Suosittelemme, että käytät kasvomaskia. Voit ottaa mukaasi oman maskin. Valitettavasti emme pysty jakamaan maskeja kaikille palvelupisteissä asioiville asiakkaillemme. Lue huolellisesti suositus ja ohjeet maskin käytöstä THL:n verkkosivuilta. Käytä maskia suositusten mukaisesti, kun olet toimipisteidemme sisätiloissa. Pidä odotustilassa riittävä turvaväli (2 metriä) muihin samassa tilassa oleviin henkilöihin.
  • Koronatilanteen takia voimme joutua rajoittamaan odotustiloissa olevien asiakkaiden määrää. Voit siksi joutua odottamaan vuoroasi tavallista pidempään palvelupisteen ulkopuolella, kun tulet asioimaan palvelupisteessä.
  • Jos olet ollut ulkomailla, tarkista koskeeko karanteenisuositus sinua. Jos olet ollut maassa, jota rajavalvonta koskee, liikkumista suositellaan vain välttämättömissä tilanteissa. Tarkista, koskeeko suositus sinua THL:n sivuilta osoitteesta Matkustaminen ja koronaviruspandemia.
  • Älä tule palvelupisteeseemme, jos sinulla on flunssan oireita. Muista perua aikasi, jos et pääse tapaamiseen paikalle. Varaa uusi aika, kun olet taas täysin terve. 
  • Kuulutko riskiryhmään? Suosittelemme, että odotat poikkeusolojen päättymistä ennen kuin asioit palvelupisteessä. Saat hakemuksesi vireille Enter Finlandissa.
  • Ajanvarauspalvelumme on auki normaalisti. Vältä varaamasta aikaa muualle kuin itseäsi lähimpänä olevaan palvelupisteeseen, vaikka vapaita aikoja olisi tarjolla. 
  • Jos et pääse palvelupisteeseen varaamanasi aikana, muista perua tapaaminen ajanvarauspalvelussamme. Käyttämättömästä ajanvarauksesta veloitetaan 50 euroa.

Kiitos kun noudatat näitä ohjeita! Näin voimme suojella asiakkaitamme ja työntekijöitämme mahdollisilta tartunnoilta.

Tulet asioimaan vuoronumerolla palvelupisteeseen

Voit asioida palvelupisteissä vuoronumerolla kiireellisissä asioissa. Vuoronumerot on tarkoitettu vain hakemusten jättämistä varten. Et voi asioida palvelupisteessä sairaana. 

Seuraa UM.fi- ja finlandabroad.fi-sivustolta mikä on edustustojen ajankohtainen tilanne

Yleensä hakijan pitää käydä paikan päällä edustustossa kolmen kuukauden sisällä siitä, kun hakemus on laitettu vireille Enter Finlandissa. Jos olet ulkomailla ja et ole päässyt ajoissa tunnistautumaan edustustoon, sinulla on aikaa tunnistautua 31.12.2021 asti. 

Varaa aika tunnistautumiseen viipymättä, kun ulkoministeriö on tiedottanut poikkeusjärjestelyjen olevan ohi.

Oleskelulupakorttien toimittamista koskeviin tiedusteluihin vastaa se edustusto, jossa olet asioinut. Tarkasta sinua palvelevan Suomen edustuston tilanne finlandabroad.fi -sivustolta.

Seuraa ulkoministeriön ja Maahanmuuttoviraston asiakastiedotteita.