Maanjäristys johti matkustusturvallisuuden kehittämiseen

Janne Leskinen Julkaisupäivä 1.3.2021 15.37 Blogit

Tarina verkkokoulutuksen synnystä alkaa harvemmin maanjäristyksestä. Maahanmuuttoviraston turvassa työskennellyt Frank Österlund havahtui puutteisiin matkaturvallisuudessa Kreikassa 2018 sattuneen maanjäristyksen johdosta. Hän ei tavoittanut Migrin alueelle lähettämää työntekijää ja havahtui siihen, että prosessit virastossa tulee saada kuntoon. Alkoi projekti, joka johti mutkattomaan, siiloja rikkovaan ja ennakkoluulottomaan yhteistyöhön koko valtionhallinnon kanssa.

Suomen valtio toimii kaikkialla maailmassa, ja sen edustajat tekevät työmatkoja kaikille mantereille. Valtion n. 170 virastoa 12 ministeriön alla tekivät ennen koronaviruspandemiaa vuodessa noin 120 000 matkapäivää ulkomaille. Työsuojelu ja työhyvinvointi kuuluvat valtion työntekijöille kaikkialla maailmassa, vailla poikkeuksia. Valtaosa tästä matkustamisesta tapahtuu EU-alueella, mutta valtion työntekijät matkustavat myös hankaliin kohteisiin kuten Etelä-Sudaniin tai Afganistaniin. Tätä ennen valtiolla ei ole ollut lähtötason koulutusta matkustusturvallisuudesta.

Turpro -kehittämishanke alkoi Maahanmuuttovirastossa EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (Amif) tukemana syksyllä 2019. Hankkeessa työskentelevät turvallisuusintoilijat projektipäällikkö Frank Österlund ja erikoisuunnittelija Janne Leskinen. Sen alkuperäinen tarkoitus oli luoda ammattimaisen tason turvallisuusprosessi kiintiöpakolaisten valintamatkoille. Huomasimme nopeasti, että näihin säännöllisesti toistuviin matkoihin luodut prosessit, työkalut ja osaaminen sopivat hyvinkin laajaan käyttöön. Aloimme periaatteessa vain soittelemaan eri tahoille ja kysymään kiinnostaisiko yhteistyö tällä saralla.

Koronapandemian vyöryessä päälle peruuntuivat hankkeeseen kaavaillut kenttäkäynnit ympäri maailmaa. Matkustaminen vaihtui lukemiseksi ja kirjoittamiseksi. Saimme idean verkkokurssista jo loppusyksystä 2019 ja aloimme viemään asiaa eteenpäin. Migrin koulutuspalvelut vinkkasivat eOppivasta ja laitoimme asian hautumaan. Törmäsimme valtionvarainministeriön tekemään raporttiin matkustuksen kehittämisestä valtiolla, jota olivat laatimassa Tarja-Helena Tikkanen valtioneuvoston kansliasta ja Minna Torppa Puolustusministeriöstä. Yksi raportin suosituksista oli tehdä verkkokurssi liittyen matkustusturvallisuuteen. Tartuimme puhelimeen ja soitimme Tarjalle: ”täällä olisi nyt Migristä tarjolla tekijät, rahaa ja työaikaa.”

Heti ensitapaamisella keväällä 2020 oli selvää, että kyseessä on klassinen win-win-tilanne. Valtio on pitkään kaivannut tällaista, ja me vain ilmestyimme Pasilasta kertomaan, että voitaisiin tehdä tällainen yhteistyössä. Mukaan otettiin Puolustusministeriö ja Valtiokonttori ja kirjoitettiin hakemus eOppivan toimituskunnalle, joka katsoi, että tällainen voidaan tuottaa heidän budjetistaan.

Olen aikaisemmin työskennellyt mm. sijaisopettajana ja koulutussuunnittelijana Suomen Punaisen Ristin palveluksessa, mutta verkkokurssien tekemisessä olin ollut mukana vain vähän. Sen sijaan eOppivan väki tekee verkkokursseja päätyökseen ja he paljastuivat huippuammattilaisiksi. Tuire Suihkonen ja muut tekivät valtavan vaikutuksen, sillä koko laatimisprosessi oli parhaiten fasilitoitu etäprojekti, jossa olen ollut mukana. Jokaisella tapaamisella oli selkä tavoite ja kirkkaat askelmerkit, oikeastaan minuuttiakaan ei mennyt hukkaan tekoprosessissa. Heidän metodiensa avulla saimme kaikkien erikoisosaamisen käyttöön järjestelmällisesti ja tiiviisti.

"Anonyymin virkamiehen seikkailut kuvitteellisissa turvallisuushaasteissa saivat usein Mr. Bean -tyylisiä piirteitä"

Mikä parasta, meillä oli aidosti hauskaa tällä porukalla, kun teimme kurssia. Huumori kukki ja suunnittelun tueksi luomamme hahmon anonyymin virkamiehen seikkailut kuvitteellisissa turvallisuushaasteissa saivat usein Mr. Bean -tyylisiä piirteitä. Niillä saattoi olla todellisuuspohjaa tai sitten ei. Meillä oli todella hyvä kokemus siitä, että pääsimme tekemään muiden kanssa yhdessä – opimme Frankin kanssa todella paljon muulta asiantuntijatiimiltä.

Hankkeemme kehittää turvallisuuskulttuuria, koulutusta, tilannekuvaa, dokumentaatiota, riskiarvioprosessia, tiedon- ja palautteen keruuta ja toimintoja hätä- ja kriisitilanteissa erityisesti ulkomaan virkamatkoilla. Kun maa järisi, oli loogista ottaa mukaan ulkoministeriö (UM), sisäministeriö (SM) ja Suojelupoliisi. Silloin ei arvattu, että päädyttäisiin tekemään verkkokurssia.

Matkustusturvallisuus valtion virkamatkoilla -koulutusta tehdessämme opimme, että yhteistyö kannattaa, ennakkoluulottomuus kannattaa ja muiden ammattitaitoon luottaminen kannattaa. Kokemuksemme siitä, että mukana on pedagogiikan, tekniikan ja verkkotuottamisen ammattilaisia oli hauska, opettavainen ja tehokas. Tervetuloa kurssille!

Blogi on julkaistu aiemmin eOppivassa sekä Hyvä hallinto -uutiskirjeessä. Hanketta on rahoittanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF). 

 

Janne Leskinen

Maahanmuuttoviraston erikoissuunnittelija, joka työskentelee EU-rahoitteisessa Turpro-hankkeessa.

1 Kommentti

Syötä kommenttisi tähän.