Turun Sanomat julkaisi 13.3. jutun, jonka mukaan "rahakas koulutusvienti tyssäsi Maahanmuuttovirastoon". Haluan selventää kansainvälisten opiskelijoiden hakemusten käsittelyyn liittyviä väärinkäsityksiä.
Jutussa toivotaan, että Maahanmuuttovirasto nopeuttaa päätösten tekemistä opiskelijoille. Viraston tavoite on aina se, että opiskelijat saavat luvan mahdollisimman nopeasti, ja he pääsevät aloittamaan opinnot ajoissa. Opiskelijan oleskeluluvan keskimääräinen käsittelyaika on Suomessa jo alle kuukausi.
Jutussa väitetään virheellisesti, että hakemusten käsittely on vienyt kuukausia, ja ensimmäiset hakemukset on jätetty loka-marraskuussa. Tämä ei pidä paikkaansa: Osa hakemuksista on tullut alkuvuonna, osa hakemuksista on puutteellisia.
Suurin osa hakijoista saa hakemukseensa myönteisen päätöksen, viime vuonna noin 90 prosenttia. Jos käsittelyaika on ennakoitua pidempi, yleensä syynä on lisäselvitysten tarve.
Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että hakija ei ole toimittanut pyydettyjä tietoja tai hakijan antamien tietojen tai asiakirjojen oikeellisuutta pitää selvittää. Opiskelijalla pitää opiskelupaikan lisäksi olla esimerkiksi lukukausimaksu maksettuna, vakuutus ja riittävät varat asua ja elää Suomessa. Toimeentuloa vaaditaan, koska ulkomaalainen opiskelija ei ole oikeutettu opintotukeen.
Työmme on varmistaa, että laissa säädetyt edellytykset saada opiskelijan oleskelulupa täyttyvät. Opiskelijoiden hakemuksiin liittyy valitettavasti jonkin verran väärinkäytöksiä. Kielteisten päätösten taustalla on tyypillisesti se, että hakijan asiakirjat ovat väärennettyjä tai hakijalla ei ole todellisuudessa rahaa muuttaa Suomeen opiskelemaan.
On tietenkin ikävä kuulla, että Saloon suunniteltu insinöörikoulutus ei ole päässyt alkamaan suunnitelmien mukaan. Koulutusviennin edistäminen vaatii meiltä kaikilta toimijoilta suunnitelmallisuutta. Koulutusvientihankkeita suunnittelevia kannustamme ottamaan ajoissa yhteyttä Maahanmuuttovirastoon ja siihen Suomen edustustoon, jonka kautta oleskelulupaa Suomeen on tarkoitus hakea. Koulutusviennin mittavammat hankkeet ovat vielä Suomessa melko uusia asia - varmasti yhteistyötä on hyvä tehostaa myös tällä saralla.
Tiina Suominen
Maahanmuuttoyksikön johtaja