Tarjolla taustoitusta, keskustelua ja tiukkaa faktaa

Jaana Vuorio Julkaisupäivä 12.3.2019 12.12 Blogit

Tämä on Maahanmuuttoviraston historian ensimmäinen julkinen blogikirjoitus. Ei ehkä kuulosta erityisen jännittävältä, mutta on meille virastossa sitä: olen ylpeä siitä, että saan ylijohtajana avata blogipalstamme ja mahdollisuuden uudenlaiseen keskusteluun. Samalla toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi viraston uutishuoneeseen.

Kun idea uudenlaisesta viestintäkanavasta esitettiin minulle, innostuin siitä heti. Meidän päätehtävämme virastossa on palvella hakija-asiakkaitamme ja tehdä heille laadukkaita päätöksiä mahdollisimman nopeasti. Samalla meille on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että pystymme jakamaan tietoa monipuolisesti viraston toiminnasta ja maahanmuuttoasioista. Sitä varten meillä on nyt uutishuone.

Salassapitovelvollisuus ja toisaalta asioiden moniulotteisuus tuovat haasteita viranomaisten viestintään. Meillä haaste on erityisen suuri, kun julkisuudessa puhutaan paljon yksittäisten henkilöiden päätöksistä, joita me viranomaisina emme voi jo pelkästään hakijoiden turvallisuuden tai yksityiselämän suojan vuoksi kommentoida. Samalla kuva viraston erittäin monipuolisesta työstä pelkistyy yksioikoiseksi. Tarvetta on päätöksenteon taustoitukselle, mutta myös maahanmuuttoasioiden monipuolisuuden huomioimiselle: teemme vuosittain noin 140 000 päätöstä, joista usein pinnalla olevat turvapaikka-asiat ovat vain pieni vaikkakin periaatteellisesti tärkeä osa. Uutishuoneen avulla haluammekin kertoa omasta työstämme aikaisempaa monipuolisemmin ja erilaisin sävyin.

Uutishuoneen avaamisen ajankohta ei ole sattumaa: kiihkein vaalikeskustelu on vielä edessä ja maahanmuutto varmasti yksi vaalikevään kuumista aiheista. Keskustelu ei kuitenkaan johda mihinkään, jos sitä ei käydä faktapohjalta. Uutishuoneen avulla pyrimme omalta osaltamme tarjoamaan faktoja ja taustoitusta tämän keskustelun tueksi.

Maahanmuuttokeskustelu saa usein tunteet roihahtamaan, ja valitettavasti epäasialliseen kommentointiin aiheesta törmäämme esimerkiksi sosiaalisessa mediassa päivittäin. Samalla kun toivotan kaikki tervetulleiksi keskustelemaan esimerkiksi tämän blogin alle monista eri näkökulmista toivon, että kommentointi pysyy asiallisena, toisia kunnioittavana ja rakentavana.

Kuva Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuoriosta

Jaana Vuorio

Ylijohtaja

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.