Tekoäly työkaverina

Vesa Hagström Julkaisupäivä 17.7.2019 12.32 Blogit

Kun alkaa kirjoittaa blogia "tekoäly työkaverina" tulee hieman epätodellinen olo. Voiko työkaveri olla jokin ei-konkreettinen? Kone tai vain nippu algoritmeja?

Oli miten oli, meillä ihmistyökavereilla on tuhannen taalan paikka. Me pääsemme itse päättämään, millaisia nuo tekoälytyökaverit ovat. Me pääsemme kouluttamaan ja perehdyttämään ne itse. Kasvattamaan niistä entistä osaavampia. Ja me pääsemme tätä kautta muovaamaan organisaatiotamme ja omaa tulevaisuuden työkuvaamme.

Katsoimmepa asiaa kuinka epäilevästi tahansa, tulee tekoäly osaksi sekä työ- että vapaa-aikaamme. Itse asiassa se on jo siellä mukana helpottamassa ja auttamassa. Joissain kohdin vielä ehkä ärsyttämässä, mutta kaikki uusi ja nopeasti kasvava kokeilee rajojaan. Tekoälyn soveltamisen laajan ja nopean kasvun taustalla on valtavasti kasvanut verkottunut digitaalinen informaatiomassa.  Edessä on uuden tyyppinen ajanjakso - tekoälyaika.

Uusi ajanjakso haastaa organisaatiot, rakenteet, toimintakulttuurit, johtamisen, osaamisen ja tekemisen tavat. Tekoäly ei enää ole irrallinen hieman sivussa oleva tietotekninen osa. Se koskettaa koko organisaatiota ja isoa joukkoa organisaatioiden työntekijöitä. Se tulee helpottamaan työläissä rutiinitehtävissä ja tarjoamaan apua kompleksissa, vaativissa tehtävissä. Parhaimmillaan se auttaa reaaliajassa pystyen käsittelemään nopeasti laajoja tietojoukkoja ja tarjoamaan johtopäätöksiä sekä näkemyksiä ihmisten tueksi.

Julkishallinnon organisaatiot eivät ole eri asemassa - ehkä jopa osittain päinvastoin.

Julkishallinnon organisaatiot eivät ole eri asemassa - ehkä jopa osittain päinvastoin. Julkisen hallinnon palveluita on mahdollista merkittävästi tehostaa ja parantaa tekoälyä hyödyntäen. Se vaatii kuitenkin sen, että olemme avoimia ja motivoituneita tekoälyn hyödyntämiselle. Osaamme jo hyvin perustella, miksi jokin ei ole mahdollista. Nyt on otettava uusi rohkea askel uuteen ja mietittävä, mikä voisi olla mahdollista ja miten. Hallitusti, läpinäkyvästi, kokeillen ja oppien. Siinä missä me ihmistyökaverit opetamme itsellemme uusia tekoälytyökavereita, opettavat nämä uudet kaverimme vastavuoroisesti meitä muuttumaan. Yksilöinä ja organisaatioina.

Tekoälyn tulee lunastaa paikkansa työkavereina. On tiettyjä piirteitä, mitä yleisesti arvostetaan työkavereissa: Luotettava, asiantunteva ja osaava ovat usein listan kärjessä. Kuin myös tiimipelaaja. Juuri tällainen tekoäly voi olla parhaimmillaan.

Luottamus rakennetaan tutustuessa, asiantuntemus ja osaaminen punnitaan käytännössä ja se kasvaa ajan kanssa. Mutta ennen kaikkea tekoäly on tiimipelaaja. Se tekee meistä ihmistyökavereista entistä parempia.

Keskustele ja kommentoi Twitterissä @Maahanmuuttovir

Vesa Hagström

Digijohtaja

Lisää kommentteja