Valikko

Koronaviruksen vaikutus asiakkaisiin Suomessa

Lue tältä sivulta päivitetyt ohjeet hakemiseen ja palvelupisteessä asioimiseen koronavirusepidemian aikana.
 
Katso tästä ohjeet, kun olet 
 

Olet hakemassa oleskelulupaa tai jatkolupaa Suomessa

Koronavirustilanteen takia Maahanmuuttoviraston palvelupisteissä ei voi toistaiseksi asioida vuoronumerolla. Voit asioida toistaiseksi vain ajanvarauksella. 
 
 • Jos lupasi on päättymässä lähiaikoina, saat hakemuksesi vireille verkkopalvelussamme Enter Finlandissa. 
 • Yleensä tunnistautumisen pitää tapahtua palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun hakemus on laitettu vireille.
 • Koronavirustilanteen takia tunnistautumisaikaa on toistaiseksi pidennetty 31.8.2020 asti. Tarkennamme ajanjaksoa tarvittaessa poikkeusolojen keston mukaan.

Voit hoitaa monia asioita helposti verkossa

Voit tehdä suurimman osan hakemuksista Enter Finland -palvelussa osoitteessa enterfinland.fi. 
 • Verkkopalvelu Enter Finland on nopein ja edullisin tapa saada hakemus vireille. 
 • Enter Finland ohjaa sinua eteenpäin hakemuksen täyttämisessä. 
 • Maksa hakemus ja seuraa sen käsittelyä Enter Finlandissa. 
 • Saat vireilläolotodistuksen Enter Finlandista.
Voit käyttää Enter Finlandia, vaikka sinulla ei olisi verkkopankkitunnuksia. Riittää, että sinulla on sähköpostiosoite.
 
Voit varata ajan ajanvarauspalvelussamme. Varattavia aikoja vapautuu koko ajan. Varaa aika tunnistautumiselle ensisijaisesti itse. Ilmoita samalla Enter Finlandissa, milloin aikasi on. 
 
Jos vapaita aikoja ei ole, odota rauhassa ja katso myöhemmin ajanvaraustilannetta. 
 
Jos haet jatkolupaa ja olet tunnistautunut Enter Finlandissa, sinun ei kaikissa tapauksissa tarvitse asioida palvelupisteessä. Voit tunnistautua Enter Finlandissa vahvasti verkkopankkitunnuksilla, kansalaisvarmenteella tai mobiilivarmenteella. Palvelu kertoo sinulle, tarvitseeko sinun asioida palvelupisteessä vai riittääkö pelkkä sähköinen tunnistautuminen. Jos käynti palvelupisteessä vaaditaan, varaa aika ajanvarauspalvelustamme. 
 
Voit jättää jatkolupahakemuksen Enter Finlandissa, vaikka olisit hakenut ensimmäistä lupaa paperilla.

Jos et voi käyttää Enter Finlandia

Käytä aina ensisijaisesti Enter Finland -palvelua. Jos et kuitenkaan voi käyttää verkkopalvelua, saat hakemuksesi vireille
 
 • lähettämällä skannaamasi paperihakemuksen sähköpostilla osoitteeseen [email protected] Hakemuksesi on vireillä, kun saat vahvistusviestin.
 • lähettämällä paperihakemuksen Maahanmuuttovirastoon osoitteella PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto. Hakemuksesi on vireillä, kun kirje on kirjattu saapuneeksi. 

Muista lähettää tarvittavat liitteet hakemuksen mukana. Liitä hakemukseesi mieluummin valokuvaamon antama passikuvan tunnus kuin paperinen passikuva.

Et voi tuoda paperihakemusta suoraan palvelupisteeseen, jos sinulla ei ole ajanvarausta. Saat hakemuksesi vireille nopeammin sähköpostilla kuin postilla. Lähetä hakemuksesi postissa mieluiten kirjattuna kirjeenä. Jos lähetät hakemuksesi tavallisena kirjeenä, teet sen omalla vastuullasi.
 
Maksa hakemuksesi Maahanmuuttoviraston tilille FI50 5000 0121 5029 82. Kirjoita tilisiirron viestiosaan asiakasnumerosi ja hakemasi luvan nimi. Liitä kuitti maksusta hakemuksesi mukaan. Huomaa, että tilille maksaminen on mahdollista vain tässä poikkeustilanteessa. Jos käytät Enter Finlandia, maksa hakemuksesi palvelussa.
 
Jos olet lähettänyt hakemuksen sähköpostin liitteenä, kyseessä ei ole sähköinen hakemus vaan siitä peritään paperihakemuksen käsittelymaksu.
 
Koronavirustilanteen takia varaamme sinulle ajan tunnistautumista varten heti, kun se on mahdollista. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi tai varata aikaa itse. Varmista, että hakemuksesi on maksettu ja yhteystietosi ovat oikein, erityisesti puhelinnumerosi ja sähköpostisosoitteesi.
 
Jos lähetät hakemuksen sähköpostilla, saat vireilläolotodistuksen sähköpostiisi.
Lähetätkö hakemuksen postitse? Kerro, että tarvitset vireilläolotodistuksen.
 
Enter Finlandissa et voi hakea:
 • oleskelulupaa suomalaisen syntyperän perusteella
 • oleskelulupaa muulla perusteella
 • oleskelulupakortin uusimista
 • matkustusasiakirjoja
 • Schengen-viisumia
 • turvapaikkaa. 

 

Haet Suomen kansalaisuutta 

Jos haet kansalaisuutta, et voi lähettää kansalaisuushakemusta postilla tai sähköpostilla. Tee hakemuksesi normaalisti Enter Finlandissa tai täytä paperihakemus ja varaa aika palvelupisteeseen. 
 
Jos asiasi ei ole kiireinen, harkitse voisitko odottaa koronavirusepidemian laantumista. Toivomme, että palvelupisteissä riittää aikoja asiakkaille, joiden oleskelulupa on päättymässä.
 

Tarvitset uuden oleskelulupakortin 

Jos haet uutta oleskelulupakorttia, ilmoita asiasta sähköpostilla osoitteeseen [email protected] 
 
Maksa hakemuksesi Maahanmuuttoviraston tilille FI50 5000 0121 5029 82. Kirjoita tilisiirron viestiosaan asiakasnumerosi ja hakemasi asiakirjan nimi. Liitä kuitti maksusta viestisi mukaan. Huomaa, että tilille maksaminen on mahdollista vain tässä poikkeustilanteessa.
 
Otamme hakemuksesi käsittelyyn, kun olet päässyt tunnistautumaan.

Koronavirustilanteen takia varaamme sinulle ajan tunnistautumista varten heti, kun se on mahdollista. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi tai varata aikaa itse. Varmista, että hakemuksesi on maksettu ja ilmoitat viestissä yhteystietosi oikein, erityisesti puhelinnumerosi ja sähköpostisosoitteesi. 
 
Voit uusia oleskelulupakorttisi vain, jos sinulla on
 • pysyvä oleskelulupa ja oleskelulupakorttisi voimassaoloaika on päättymässä tai
 • voimassa oleva oleskelulupa ja
  • oleskelulupakorttisi on kadonnut
  • oleskelulupakorttisi on niin huonokuntoinen, ettei sen tietoja pysty lukemaan
  • oleskelulupakorttiisi merkityt henkilötiedot ovat muuttuneet.
Jos haet jatkolupaa, valitse oikea hakemus sen perusteella, mitä lupaa olet hakemassa. 
 

Haet muukalaispassia tai pakolaisen matkustusasiakirjaa 

Jos haet muukalaispassia tai pakolaisen matkustusasiakirjaa, ilmoita asiasta sähköpostilla osoitteeseen [email protected] 
 
Maksa hakemuksesi Maahanmuuttoviraston tilille FI50 5000 0121 5029 82. Kirjoita tilisiirron viestiosaan asiakasnumerosi ja hakemasi asiakirjan nimi. Liitä kuitti maksusta viestisi mukaan. Huomaa, että tilille maksaminen on mahdollista vain tässä poikkeustilanteessa.
 
Otamme hakemuksesi käsittelyyn, kun olet päässyt tunnistautumaan.

Koronavirustilanteen takia varaamme sinulle ajan tunnistautumista varten heti, kun se on mahdollista. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi tai varata aikaa itse. Varmista, että hakemuksesi on maksettu ja ilmoitat viestissä yhteystietosi oikein, erityisesti puhelinnumerosi ja sähköpostisosoitteesi.
 

Sinulla on ajanvaraus palvelupisteeseen 

Koronavirustilanteen takia Maahanmuuttoviraston palvelupisteissä ei voi toistaiseksi asioida vuoronumerolla. Voit asioida toistaiseksi vain ajanvarauksella. 
 
Jos olet varannut ajan palvelupisteeseen, palvelemme sinua normaalisti. 
 
Ennen kuin tulet palvelupisteeseen, muista:
 • Jos olet varannut ajan paperihakemuksen jättämistä varten, mutta voit käyttää Enter Finland -palvelua, peru varaamasi aika. 
 • Älä tuo mitään liitteitä suoraan palvelupisteisiin vaan käytä Enter Finland -verkkopalvelua, sähköpostia tai postia. Jos olet varannut ajan tunnistautumista varten, ota liitteet mukaan.
 • Tule paikalle hieman ennen ajanvarauksen alkamista ja esitä varausvahvistus vartijalle. 
 • Jos olet tullut ulkomailta, odota 14 päivää ennen kuin asioit palvelupisteessä. Jos ajanvarauksesi on sitä ennen, peruuta se. 
 • Älä tule palvelupisteeseemme, jos sinulla on flunssan oireita. Muista perua aikasi, jos et pääse tapaamiseen paikalle. Varaa uusi aika, kun olet taas täysin terve. 
 • Kuulutko riskiryhmään? Suosittelemme, että odotat poikkeusolojen päättymistä ennen kuin asioit palvelupisteessä. Saat hakemuksesi vireille Enter Finlandissa tai lähettämällä paperihakemuksen sähköpostilla tai postitse. 
 • Ajanvarauspalvelumme on auki normaalisti. Vältä varaamasta aikaa muualle kuin itseäsi lähimpänä olevaan palvelupisteeseen, vaikka vapaita aikoja olisi tarjolla. 
 • Jos et pääse palvelupisteeseen varaamanasi aikana, muista perua tapaaminen ajanvarauspalvelussamme. Käyttämättömästä ajanvarauksesta veloitetaan 50 euroa.
Kiitos kun noudatat näitä ohjeita! Näin voimme suojella asiakkaitamme ja työntekijöitämme mahdollisilta tartunnoilta.
 

Et voi ylittää Uudenmaan rajaa ajanvarauksen takia

Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella 28.3.-19.4. Myöskään muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla.
 
Peru varattu aikasi, jos 
 • asut Uudellemaalla ja olet varannut ajan toisen maakunnan alueelle, esimerkiksi Lahden palvelupisteeseen.
 • et asu Uudellamaalla, mutta olet varannut ajan Helsingin palvelupisteeseen.
 

Olet saanut täydennyspyynnön 

Vastaa täydennyspyyntöihin ensisijaisesti Enter Finlandissa.
 
Jos olet saanut täydennyspyynnön hakemuksen käsittelymaksusta, maksa se poikkeuksellisesti Maahanmuuttoviraston tilille FI50 5000 0121 5029 82. Kirjoita tilisiirron viestiosaan asiakasnumerosi ja hakemasi luvan nimi. Lähetä kuitti maksusta sähköpostilla osoitteeseen [email protected] tai postissa osoitteeseen Maahanmuuttovirasto, PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto. 
 
Jos olet saanut täydennyspyynnön passin tai muun asiakirjan esittämisestä Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, lähetä se postissa osoitteeseen Maahanmuuttovirasto, PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto. Laita täydennyspyyntö kirjeesi mukaan. Lähetä asiakirjasi postissa mieluiten kirjattuna kirjeenä.
 

Olet hakenut lupaa ulkomailla, mutta et voi matkustaa hakemaan sitä

 
Jos olet jostain syystä Suomessa, etkä pääse matkustamaan siihen maahan, jossa olet hakemuksen jättänyt, voit saada päätöksen poikkeuksellisesti Suomessa. 
 
Maahanmuuttovirasto tarvitsee osoitteen, johon päätös lähetetään. Ole yhteydessä Maahanmuuttovirastoon välittömästi, kun tiedät tilanteesi. 
 
Ilmoita osoitteesi samalla tavalla kun vastaisit lisäselvitykseen. 
 
 
Et voi hakea päätöstä tai oleskelulupakorttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteistä.