Hyppää sisältöön

Koronaviruksen vaikutus asiakkaisiin Suomessa

Lue tältä sivulta päivitetyt ohjeet hakemiseen ja palvelupisteessä asioimiseen koronavirusepidemian aikana.

Katso tästä ohjeet, kun olet 

Olet hakemassa oleskelulupaa tai jatkolupaa Suomessa

 • Jos lupasi on päättymässä lähiaikoina, saat hakemuksesi vireille verkkopalvelussamme Enter Finlandissa. 
 • Kun haet jatkolupaa tai pysyvää oleskelulupaa, sinun pitää olla Suomessa. Jatkolupaa ja pysyvää oleskelulupaa et voi hakea, jos olet Suomen ulkopuolella.
 • Sinun pitää tunnistautua palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun hakemus on laitettu vireille.

Voit hoitaa monia asioita helposti verkossa

Voit tehdä suurimman osan hakemuksista Enter Finland -palvelussa osoitteessa enterfinland.fi. 

 • Verkkopalvelu Enter Finland on nopein ja edullisin tapa saada hakemus vireille. 
 • Enter Finland ohjaa sinua eteenpäin hakemuksen täyttämisessä. 
 • Maksa hakemus ja seuraa sen käsittelyä Enter Finlandissa. 
 • Saat vireilläolotodistuksen Enter Finlandista.

Voit käyttää Enter Finlandia, vaikka sinulla ei olisi verkkopankkitunnuksia. Riittää, että sinulla on sähköpostiosoite.

Varaa aika ajanvarauspalvelussamme. Varattavia aikoja vapautuu koko ajan. Varaa aika tunnistautumiselle ensisijaisesti itse. Ilmoita samalla Enter Finlandissa, milloin aikasi on. 

Jos vapaita aikoja ei ole, odota rauhassa ja katso myöhemmin ajanvaraustilannetta. Voit asioida palvelupisteissä vuoronumerolla kiireellisissä asioissa. Vuoronumerot on tarkoitettu vain hakemusten jättämistä varten. 

Jos haet jatkolupaa ja olet tunnistautunut Enter Finlandissa, sinun ei kaikissa tapauksissa tarvitse asioida palvelupisteessä. Sinun pitää kuitenkin olla Suomessa, koska jatkolupaa et voi hakea, jos olet Suomen ulkopuolella. Voit tunnistautua Enter Finlandissa vahvasti verkkopankkitunnuksilla, kansalaisvarmenteella tai mobiilivarmenteella. Palvelu kertoo sinulle, tarvitseeko sinun asioida palvelupisteessä vai riittääkö pelkkä sähköinen tunnistautuminen. Jos käynti palvelupisteessä vaaditaan, varaa aika ajanvarauspalvelustamme. 

Voit jättää jatkolupahakemuksen Enter Finlandissa, vaikka olisit hakenut ensimmäistä lupaa paperilla.

Haet Suomen kansalaisuutta

Tee hakemuksesi Enter Finlandissa tai täytä paperihakemus ja varaa aika palvelupisteeseen. 

Sinun pitää tunnistautua palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun hakemus on laitettu vireille.

Laita hakemuksesi vireille vasta sitten kun täytät vaaditut kansalaistamisen edellytykset ja sinulla on siitä tarvittavat todistukset, kuten esimerkiksi kielitodistus

Oleskelulupasi ja passisi pitää olla voimassa, vaikka sinulla olisi kansalaisuushakemus vireillä.

Jos olet jo hakenut Suomen kansalaisuutta, odota rauhassa päätöstä. Kansalaisuushakemusten käsittely on ruuhkautunut. Lue lisää asiakastiedotteesta Kansalaisuushakemusten käsittelyssä ruuhkaa.

Kielitutkinnoista saa lisätietoa opetushallituksen verkkosivuilta

Lisätietoa kielitutkintojen aikataulumuutoksista löydät opetushallituksen verkkosivuilta

Olet saanut täydennyspyynnön 

Vastaa täydennyspyyntöihin ensisijaisesti Enter Finlandissa. Jos et ole hakenut verkossa, lähetä meille vastauksesi täydennyspyynnössä olevien ohjeiden mukaisesti.

Jos olet saanut täydennyspyynnön hakemuksen käsittelymaksusta, maksa se Maahanmuuttoviraston tilille FI86 1804 3000 0154 04 (Nordea). Kirjoita tilisiirron viestiosaan asiakasnumerosi ja hakemasi luvan nimi. Lähetä kuitti maksusta sähköpostilla osoitteeseen hakemukset@migri.fi tai postissa osoitteeseen Maahanmuuttovirasto, PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto. 

Olet hakenut lupaa ulkomailla, mutta et voi matkustaa hakemaan sitä

Jos olet jostain syystä Suomessa, etkä pääse matkustamaan siihen maahan, jossa olet hakemuksen jättänyt, voit saada päätöksen poikkeuksellisesti Suomessa. Maahanmuuttovirasto tarvitsee osoitteen, johon päätös lähetetään. Ole yhteydessä Maahanmuuttovirastoon välittömästi, kun tiedät tilanteesi. Ilmoita osoitteesi samalla tavalla kun vastaisit lisäselvitykseen.   

Et voi hakea päätöstä tai oleskelulupakorttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteistä.  

Turvapaikanhakija 

Olet hakenut turvapaikkaa Suomesta

Suomessa turvapaikkaa haetaan henkilökohtaisesti poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona. Voit myös koronavirustilanteen aikana tulla Suomeen ja jättää turvapaikkahakemuksen. Turvapaikkaa hakeva henkilö päästetään Suomeen. Ilmoita heti rajatarkastusviranomaiselle, että haluat hakea turvapaikkaa. 

Maahanmuuttovirasto järjestää puhutteluja usein videoyhteydellä

Puhutteluja järjestetään tällä hetkellä normaalisti. Et voi kuitenkaan osallistua puhutteluun, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita tai olet altistunut koronavirukselle. Tämän takia turvapaikanhakijoiden puhutteluja voidaan joutua siirtämään toiseen ajankohtaan normaalia useammin. 

Puhuttelut järjestetään mahdollisimman usein videoyhteydellä. Se tarkoittaa, että sinä osallistut puhutteluun vastaanottokeskuksesta tai säilöönottokeskuksesta ja Maahanmuuttoviraston työntekijä on Maahanmuuttovirastossa. Joskus myös sinä voit olla Maahanmuuttovirastossa, mutta osallistut puhutteluun videoyhteydellä toisesta tilasta kuin Maahanmuuttoviraston työntekijä. Puhuttelu voidaan pitää myös tilassa, jossa sinun ja Maahanmuuttoviraston työntekijän välillä on läpinäkyvä suojaseinä.

Jos sinulla on turvapaikkapuhuttelu tulossa, varaamme sinulle ajan ja saat kutsun puhutteluun. Kutsussa on puhuttelupaikan tarkka osoite ja kellonaika.

Näin saat päätöksen tiedoksi

Jos turvapaikkapäätös voidaan lähettää sinulle postitse, eikä tiedoksiantoon tarvitse varata tulkkia, saat sen ainoastaan postitse tiedoksi, kuten normaalistikin. Päätös lähetetään saantitodistuksella.

Tieto päätöksestä turvapaikkahakemukseen kerrotaan yhä useammin videoyhteydellä

Maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskus sopivat ajankohdan tilaisuudelle, jossa päätös tulkataan sinulle. Vastaanottokeskuksen työntekijä kertoo sinulle ajankohdan, milloin otamme sinuun yhteyttä.

Kun olemme tehneet turvapaikkahakemukseesi päätöksen, varaamme sinulle ajan päätöksen kuulemiseen.

 • Saat tiedon tilaisuuden ajankohdasta vastaanottokeskuksen työntekijältä.
 • Otamme sinuun yhteyttä videoyhteydellä ajankohtana, jonka vastaanottokeskus on ilmoittanut sinulle. Voimme myös poikkeuksellisesta syystä kertoa tiedon päätöksestä sinulle puhelimitse. Silloin soitamme sinulle vastaanottokeskuksen numeroon.
 • Tilaisuuteen on varattu tulkki, joka tulkkaa kaiken keskustelumme. Tulkki tulkkaa puhelimitse tai videoyhteydellä.
 • Saat päätöksen tiedoksi sen jälkeen postitse. Päätös lähetetään saantitodistuksella.

Myös alaikäiset, ilman huoltajaa olevat turvapaikanhakijat ja heidän edustajansa saavat päätökset tiedoksi näin.

Päätöksen kertominen puhelimitse tai videoyhteydellä ei vaikuta aikaan, joka sinulla on valittaa päätöksestä. Valitusaika lasketaan siitä päivästä, kun olet vastaanottanut päätöksen postitse.

Myös ilman huoltajaa olevan lapsen päätöksen tiedoksiantopäiväksi merkitään se päivä, jolloin kirje on luovutettu vastaanottajalle. 

 • Jos päätös lähetetään vain edustajalle, valitusaika alkaa siitä päivämäärästä, kun kirje on luovutettu edustajalle. 
 • Jos päätös lähetetään sekä edustajalle että lapselle, kummankin valitusaika lasketaan erikseen. Kummankin osalta valitusaika alkaa siitä päivämäärästä, kun kirje on luovutettu vastaanottajalle.

Tiedote ”Maahanmuuttovirasto kertoo tiedon turvapaikkapäätöksestä puhelimitse tai videoyhteydellä” löytyy useilla kielillä sivulta migri.fi/esitteet-ja-julkaisut.