Valikko

Koronaviruksen vaikutus asiakkaisiin Suomessa

Lue tältä sivulta päivitetyt ohjeet hakemiseen ja palvelupisteessä asioimiseen koronavirusepidemian aikana.

Katso tästä ohjeet, kun olet 

Olet hakemassa oleskelulupaa tai jatkolupaa Suomessa

Koronavirustilanteen takia Maahanmuuttoviraston palvelupisteissä ei voi toistaiseksi asioida vuoronumerolla. Voit asioida toistaiseksi vain ajanvarauksella. 

 • Jos lupasi on päättymässä lähiaikoina, saat hakemuksesi vireille verkkopalvelussamme Enter Finlandissa. Kun haet jatkolupaa tai pysyvää oleskelulupaa, sinun pitää olla Suomessa. Jatkolupaa ja pysyvää oleskelulupaa et voi hakea, jos olet Suomen ulkopuolella.
 • Yleensä tunnistautumisen pitää tapahtua palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun hakemus on laitettu vireille.
 • Koronavirustilanteen takia tunnistautumisaikaa on toistaiseksi pidennetty 31.10.2020 asti. Tarkennamme ajanjaksoa tarvittaessa poikkeusolojen keston mukaan.

Voit hoitaa monia asioita helposti verkossa

Voit tehdä suurimman osan hakemuksista Enter Finland -palvelussa osoitteessa enterfinland.fi. 

 • Verkkopalvelu Enter Finland on nopein ja edullisin tapa saada hakemus vireille. 
 • Enter Finland ohjaa sinua eteenpäin hakemuksen täyttämisessä. 
 • Maksa hakemus ja seuraa sen käsittelyä Enter Finlandissa. 
 • Saat vireilläolotodistuksen Enter Finlandista.

Voit käyttää Enter Finlandia, vaikka sinulla ei olisi verkkopankkitunnuksia. Riittää, että sinulla on sähköpostiosoite.

Varaa aika ajanvarauspalvelussamme. Varattavia aikoja vapautuu koko ajan. Varaa aika tunnistautumiselle ensisijaisesti itse. Ilmoita samalla Enter Finlandissa, milloin aikasi on. 

Jos vapaita aikoja ei ole, odota rauhassa ja katso myöhemmin ajanvaraustilannetta. 

Jos haet jatkolupaa ja olet tunnistautunut Enter Finlandissa, sinun ei kaikissa tapauksissa tarvitse asioida palvelupisteessä. Sinun pitää kuitenkin olla Suomessa, koska jatkolupaa et voi hakea, jos olet Suomen ulkopuolella. Voit tunnistautua Enter Finlandissa vahvasti verkkopankkitunnuksilla, kansalaisvarmenteella tai mobiilivarmenteella. Palvelu kertoo sinulle, tarvitseeko sinun asioida palvelupisteessä vai riittääkö pelkkä sähköinen tunnistautuminen. Jos käynti palvelupisteessä vaaditaan, varaa aika ajanvarauspalvelustamme. 

Voit jättää jatkolupahakemuksen Enter Finlandissa, vaikka olisit hakenut ensimmäistä lupaa paperilla.

Jos et voi käyttää Enter Finlandia

Käytä aina ensisijaisesti Enter Finland -palvelua. Jos et kuitenkaan voi käyttää verkkopalvelua, saat hakemuksesi vireille

 • lähettämällä skannaamasi paperihakemuksen sähköpostilla osoitteeseen [email protected] Hakemuksesi on vireillä, kun saat vahvistusviestin.
 • lähettämällä paperihakemuksen Maahanmuuttovirastoon osoitteella PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto. Hakemuksesi on vireillä, kun kirje on kirjattu saapuneeksi. 

Jatkolupahakemuksen voit lähettää sähköpostilla tai postitse vain, jos olet Suomessa. Jatkolupaa et voi hakea, jos olet Suomen ulkopuolella.

Muista lähettää tarvittavat liitteet hakemuksen mukana. Liitä hakemukseesi mieluummin valokuvaamon antama passikuvan tunnus kuin paperinen passikuva.

Et voi tuoda paperihakemusta suoraan palvelupisteeseen, jos sinulla ei ole ajanvarausta. Saat hakemuksesi vireille nopeammin sähköpostilla kuin postilla. Lähetä hakemuksesi postissa mieluiten kirjattuna kirjeenä. Jos lähetät hakemuksesi tavallisena kirjeenä, teet sen omalla vastuullasi.

Maksa hakemuksesi Maahanmuuttoviraston tilille FI50 5000 0121 5029 82. Kirjoita tilisiirron viestiosaan asiakasnumerosi ja hakemasi luvan nimi. Liitä kuitti maksusta hakemuksesi mukaan. Huomaa, että tilille maksaminen on mahdollista vain tässä poikkeustilanteessa. Jos käytät Enter Finlandia, maksa hakemuksesi palvelussa.

Jos olet lähettänyt hakemuksen sähköpostin liitteenä, kyseessä ei ole sähköinen hakemus vaan siitä peritään paperihakemuksen käsittelymaksu.

Koronavirustilanteen takia varaamme sinulle ajan tunnistautumista varten heti, kun se on mahdollista. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi tai varata aikaa itse. Varmista, että hakemuksesi on maksettu ja yhteystietosi ovat oikein, erityisesti puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle kirjeen, jossa kerromme sinulle varatusta ajasta. Jos aika ei sovi sinulle, ilmoita siitä heti Maahanmuuttovirastoon ja sovi uusi aika. Löydät ohjeet kirjeestä. Jos et tule palvelupisteeseen sinulle varattuna aikana etkä peruuta aikaa, hakemukseesi tehdään kielteinen päätös.

Jos lähetät oleskelulupa- tai EU-rekisteröintihakemuksen sähköpostilla, saat vireilläolotodistuksen sähköpostiisi.

Lähetätkö hakemuksen postitse? Kerro, että tarvitset vireilläolotodistuksen.

Enter Finlandissa et voi hakea:

 • oleskelulupaa suomalaisen syntyperän perusteella
 • oleskelulupaa muulla perusteella
 • oleskelulupakortin uusimista
 • matkustusasiakirjoja
 • Schengen-viisumia
 • turvapaikkaa. 

Saat kirjeenä kutsun tunnistautumiskäynnille, jos olet lähettänyt oleskelulupahakemuksesi postitse tai sähköpostilla

Kutsukirjeessä ilmoitamme sinulle tunnistautumiskäynnin ajankohdan, palvelupisteen ja asiakirjat, jotka sinun pitää ottaa mukaasi palvelupisteeseen. Asiointipaikkasi on sinua lähinnä oleva Maahanmuuttoviraston palvelupiste.

Toimi näin, jos olet lähettänyt hakemuksesi postitse tai sähköpostilla:
 • Odota kutsua tunnistautumiseen. 
 • Ilmoita heti kutsussa olevaan sähköpostiosoitteeseen tai puhelinnumeroon, jos et pääse paikalle tunnistautumaan sinulle varattuna aikana. Saat meiltä ohjeet, kuinka toimia. Jos et peru tunnistautumisaikaa viimeistään päivää ennen tunnistautumista, hakemustasi ei käsitellä ja saatat saada kielteisen päätöksen.

Haet Suomen kansalaisuutta

Jos haet kansalaisuutta, et voi lähettää kansalaisuushakemusta postilla tai sähköpostilla. Tee hakemuksesi normaalisti Enter Finlandissa tai täytä paperihakemus ja varaa aika palvelupisteeseen. 

Jos asiasi ei ole kiireinen, harkitse voisitko odottaa koronavirusepidemian laantumista. Toivomme, että palvelupisteissä riittää aikoja asiakkaille, joiden oleskelulupa on päättymässä.  

Laita hakemuksesi vireille vasta sitten kun täytät vaaditut kansalaistamisen edellytykset ja sinulla on siitä tarvittavat todistukset, kuten esimerkiksi kielitodistus

Oleskelulupasi ja passisi pitää olla voimassa, vaikka sinulla olisi kansalaisuushakemus vireillä.

Jos olet jo hakenut Suomen kansalaisuutta, odota rauhassa päätöstä. Käsittelyaika-arviot voivat tämänhetkisessä tilanteessa ylittyä. Osa hakemuksista vaatii paperisten asiakirjojen läpikäyntiä, mikä ei etätyöskentelyn vuoksi ole tällä hetkellä mahdollista. Otamme tällaiset hakemukset tarkasteluun heti kun voimme jälleen työskennellä virastosta käsin.

Kielitutkintojen muutoksista saa lisätietoa opetushallituksen verkkosivuilta

Koronavirus vaikuttaa kielitutkintojen järjestämiseen ja sen vuoksi et välttämättä vielä saa kielitodistusta. Lisätietoa kielitutkintojen aikataulumuutoksista löydät opetushallituksen verkkosivuilta

Tarvitset uuden oleskelulupakortin 

Jos haet uutta oleskelulupakorttia, ilmoita asiasta sähköpostilla osoitteeseen [email protected] Kun haet oleskelulupakorttia, sinun pitää olla Suomessa. Oleskelulupakorttia et voi hakea, jos olet Suomen ulkopuolella.

Maksa hakemuksesi Maahanmuuttoviraston tilille FI50 5000 0121 5029 82. Kirjoita tilisiirron viestiosaan asiakasnumerosi ja hakemasi asiakirjan nimi. Liitä kuitti maksusta viestisi mukaan. Huomaa, että tilille maksaminen on mahdollista vain tässä poikkeustilanteessa.

Otamme hakemuksesi käsittelyyn, kun olet päässyt tunnistautumaan.

Koronavirustilanteen takia varaamme sinulle ajan tunnistautumista varten heti, kun se on mahdollista. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi tai varata aikaa itse. Varmista, että hakemuksesi on maksettu ja ilmoitat viestissä yhteystietosi oikein, erityisesti puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. 

Lähetämme sinulle kirjeen, jossa ilmoitamme sinulle tunnistautumiskäynnin ajankohdan, palvelupisteen ja asiakirjat, jotka sinun pitää ottaa mukaasi palvelupisteeseen. Asiointipaikkasi on sinua lähinnä oleva Maahanmuuttoviraston palvelupiste. Odota kutsua tunnistautumiseen. Jos aika ei sovi sinulle, ilmoita siitä heti Maahanmuuttovirastoon ja sovi uusi aika. Löydät ohjeet kirjeestä. Jos et peru tunnistautumisaikaa viimeistään päivää ennen tunnistautumista, asiaasi ei käsitellä ja saatat saada kielteisen päätöksen.

Voit uusia oleskelulupakorttisi vain, jos sinulla on

 • pysyvä oleskelulupa ja oleskelulupakorttisi voimassaoloaika on päättymässä tai
 • voimassa oleva oleskelulupa ja
  • oleskelulupakorttisi on kadonnut
  • oleskelulupakorttisi on niin huonokuntoinen, ettei sen tietoja pysty lukemaan
  • oleskelulupakorttiisi merkityt henkilötiedot ovat muuttuneet.

Jos haet jatkolupaa, valitse oikea hakemus sen perusteella, mitä lupaa olet hakemassa. Kun haet jatkolupaa, sinun pitää olla Suomessa. Jatkolupaa et voi hakea, jos olet Suomen ulkopuolella.

Haet muukalaispassia tai pakolaisen matkustusasiakirjaa 

Jos haet pelkästään muukalaispassia tai pakolaisen matkustusasiakirjaa

Jos haet muukalaispassia tai pakolaisen matkustusasiakirjaa, ilmoita asiasta sähköpostilla osoitteeseen [email protected] 

Maksa hakemuksesi Maahanmuuttoviraston tilille FI50 5000 0121 5029 82. Kirjoita tilisiirron viestiosaan asiakasnumerosi ja hakemasi asiakirjan nimi. Liitä kuitti maksusta viestisi mukaan. Huomaa, että tilille maksaminen on mahdollista vain tässä poikkeustilanteessa.

Otamme hakemuksesi käsittelyyn, kun olet päässyt tunnistautumaan.

Koronavirustilanteen takia varaamme sinulle ajan tunnistautumista varten heti, kun se on mahdollista. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi tai varata aikaa itse. Varmista, että hakemuksesi on maksettu ja ilmoitat viestissä yhteystietosi oikein.

Lähetämme sinulle kirjeen, jossa ilmoitamme sinulle tunnistautumiskäynnin ajankohdan, palvelupisteen ja asiakirjat, jotka sinun pitää ottaa mukaasi palvelupisteeseen. Asiointipaikkasi on sinua lähinnä oleva Maahanmuuttoviraston palvelupiste. Odota kutsua tunnistautumiseen. Jos aika ei sovi sinulle, ilmoita siitä heti Maahanmuuttovirastoon ja sovi uusi aika. Löydät ohjeet kirjeestä. Jos et peru tunnistautumisaikaa viimeistään päivää ennen tunnistautumista, asiaasi ei käsitellä ja saatat saada kielteisen päätöksen.

Jos haet muukalaispassia oleskelulupahakemuksesi yhteydessä

Voit tietyissä tilanteissa saada muukalaispassin, jos haet Suomessa oleskelulupaa ja et voi saada kotimaasi viranomaisen myöntämää passia koronaviruspandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi. Kyseessä on tilapäinen poikkeus, joka on voimassa 31.10.2020 asti.

Voit saada muukalaispassin oleskelulupasi yhteydessä, jos

 • täytät hakemasi oleskeluluvan muut edellytykset, etkä ole epäiltynä tai sinua ei ole tuomittu rikoksesta.
 • henkilöllisyytesi on varmistettu. 
 • et voi saada uutta kotimaan passia Suomesta käsin.

Tällä tilapäisellä käytännöllä haluamme varmistaa, että et saa kielteistä oleskelulupapäätöstä ainoastaan sen takia, että et voi saada kotimaasi passia koronaviruksesta johtuvien rajoitusten vuoksi. Et voi esimerkiksi matkustaa kotimaahasi jättämään passihakemusta tai Suomessa oleva kotimaasi edustusto on suljettu. Jos et ole voinut hankkia kotimaasi passia Suomesta käsin ennen koronaviruspandemiaa, voit tämän poikkeuskäytännön myötä hakea muukalaispassia oleskelulupahakemuksesi yhteydessä. Käytäntö koskee ensimmäisten oleskelulupien ja jatkolupien yhteydessä tehtäviä muukalaispassipäätöksiä. Käytäntö on voimassa 31.10.2020 asti.

Myönnämme muukalaispassin enintään vuodeksi kotimaan passin hankkimista varten. Samaan aikaan myönnetty oleskelulupa on myös voimassa vuoden. 

Sinun pitää esittää luotettava selvitys henkilöllisyydestäsi

Jos et ole esittänyt kotimaasi passia, sinun pitää esittää kotimaasi viranomaisen myöntämä henkilöllisyystodistus, jossa on ainakin seuraavat tiedot:

 • koko nimesi
 • syntymäaikasi
 • syntymäpaikkasi
 • valokuvasi
 • kansalaisuutesi.

Asiakirjanäyttö vaihtelee maittain ja arvioimme tapauskohtaisesti, voimmeko varmistua henkilöllisyydestäsi esittämäsi todistuksen perusteella. Esimerkiksi irakilaisten asiakkaiden henkilöllisyydestä voimme yleensä varmistua kansalaisuustodistuksen ja henkilökortin perusteella. Tutkimme todistusten aitouden.

 Tee näin, jos haet muukalaispassia:

 • Varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen ajanvarauspalvelussamme
 • Ota mukaasi palvelupisteeseen
  • passikuva
  • kirjallinen selvitys, miksi haet muukalaispassia ja miksi koronaviruspandemia estää sinua hakemasta kotimaasi passia
  • selvitys henkilöllisyydestäsi
  • hakemuksen käsittelymaksu

Jos et saa varattua aikaa, voit myös lähettää hakemuksesi ja selvitykset sähköpostilla Maahanmuuttovirastoon ja maksaa hakemuksesi viraston tilille. Ohjeet hakemuksen lähettämiseen sähköpostilla löydät verkkosivuiltamme.

Tämä tilapäinen menettely ei vaikuta sinuun, jos

 • haet pelkästään muukalaispassia
 • olet jo aiemmin saanut muukalaispassin kotimaan passin hankkimista varten. Emme myönnä sinulle automaattisesti uutta muukalaispassia. Sinun pitää esittää selvitys siitä, miksi et ole voinut hankkia kotimaasi passia sinulle myönnetyn muukalaispassin voimassaolon aikana.

Jos aiempi oleskelulupahakemuksesi on hylätty pelkästään kotimaan passin puuttumisen vuoksi ja sinulla on siihen liittyvä valitusasia hallinto-oikeudessa tai korkeimmassa hallinto-oikeudessa

 • sinun pitää odottaa kyseisen valitusasian ratkaisua tuomioistuimessa. Tämä ei estä sinua hakemasta uudestaan oleskelulupaa ja sen yhteydessä muukalaispassia, jotka voidaan myöntää, jos yllä kuvatut edellytykset täyttyvät. 

Olet saanut täydennyspyynnön 

Vastaa täydennyspyyntöihin ensisijaisesti Enter Finlandissa.

Jos olet saanut täydennyspyynnön hakemuksen käsittelymaksusta, maksa se poikkeuksellisesti Maahanmuuttoviraston tilille FI50 5000 0121 5029 82. Kirjoita tilisiirron viestiosaan asiakasnumerosi ja hakemasi luvan nimi. Lähetä kuitti maksusta sähköpostilla osoitteeseen [email protected] tai postissa osoitteeseen Maahanmuuttovirasto, PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto. 

Jos olet saanut täydennyspyynnön passin tai muun asiakirjan esittämisestä Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, lähetä se postissa osoitteeseen Maahanmuuttovirasto, PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto. Laita täydennyspyyntö kirjeesi mukaan. Lähetä asiakirjasi postissa mieluiten kirjattuna kirjeenä.  

Olet hakenut lupaa ulkomailla, mutta et voi matkustaa hakemaan sitä

Jos olet jostain syystä Suomessa, etkä pääse matkustamaan siihen maahan, jossa olet hakemuksen jättänyt, voit saada päätöksen poikkeuksellisesti Suomessa.    Maahanmuuttovirasto tarvitsee osoitteen, johon päätös lähetetään. Ole yhteydessä Maahanmuuttovirastoon välittömästi, kun tiedät tilanteesi.    Ilmoita osoitteesi samalla tavalla kun vastaisit lisäselvitykseen.   

Et voi hakea päätöstä tai oleskelulupakorttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteistä.  

Olet Suomessa, koska et pysty matkustamaan kotimaahasi koronaviruspandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi

Jos oleskelet Suomessa voimassa olevalla viisumilla, ole yhteydessä poliisiin. Poliisi vastaa viisumin voimassaoloajan jatkamisesta. Lisätietoa löydät poliisin verkkosivuilta.

Voit tietyissä tilanteissa hakea tilapäistä oleskelulupaa, jos et pääse matkustamaan kotimaahasi tai pysyvään asuinmaahasi koronaviruspandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi.

Hae tilapäistä oleskelulupaa koronaviruspandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi, jos

 • poliisi ei voi jatkaa viisumisi voimassaoloaikaa.
 • viisumivapausaikasi on päättynyt. 
 • edellisen määräaikaisen oleskelulupasi voimassaolo päättyy eikä sinulla ole perustetta jatkoluvalle.
 • et aio jäädä Suomeen jollain muulla perusteella, kuten työn, opiskelun tai perhesiteen perusteella.

Lyhyt tilapäinen oleskelulupa voidaan myöntää vain, jos Suomesta poistuminen on käytännössä mahdotonta tai esimerkiksi vaarantaa vakavasti terveyttä.  

Koronaviruksesta johtuvien rajoitusten vuoksi myönnettävä tilapäinen oleskelulupa on voimassa 31.10.2020 asti. Hakemuksen vireilletulopäivämäärä ei vaikuta oleskeluluvan voimassaoloajan pituuteen.

Voit hakea lupaa vain paperihakemuksella (lomake OLE_MUU). Täytä hakemus ja varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen ajanvarauspalvelumme kautta tai lähetä hakemus meille postitse tai sähköpostitse, jolloin lähetämme sinulle erikseen kutsun tunnistautumiseen palvelupisteessä. Katso tarkemmat ohjeet hakemuksen toimittamiseen osion ”Olet hakemassa oleskelulupaa tai jatkolupaa Suomesta” kohdasta ”Jos et voi käyttää Enter Finlandia”.

Tätä oleskelulupaa ei voi hakea verkkopalvelu Enter Finlandissa. 

Hakemuksen hinta aikuiselle on 150 € ja lapselle 100 €. Nämä hinnat koskevat ainoastaan koronaviruspandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi haettavaa tilapäistä oleskelulupaa.

Liitä hakemukseesi seuraavat selvitykset:

 • Selvitys siitä, että et pysty matkustamaan kotimaahasi tai pysyvään asuinmaahasi. 
  • Selostus siitä, miksi et voi poistua Suomesta. Selvitys voi olla vapaamuotoinen. Pyydämme sinulta erikseen viranomaiselta saatavaa selvitystä, jos katsomme sen tarpeelliseksi. 
  • Selvitys ostetuista matkalipuista (esimerkiksi sähköpostivahvistus).
  • Matkayhtiön ilmoitus tai muu selvitys peruutetusta matkasta.
 • Selvitys turvatusta toimeentulosta, jolla osoitat, mistä saat varat Suomessa elämistä varten, miten turvaat toimeentulosi 31.10.2020 asti ja miten ja millä varoilla majoitut Suomessa oleskelun aikana. Lue tarkemmin toimeentuloedellytyksestä.
  • Selvitys tai todistus tuloistasi tai varoistasi.
  • Vapaamuotoinen selvitys majoittumisesta Suomessa oleskelun aikana.
  • Tiliotteesi tai sinun toimeentulosi turvaavan henkilön tiliote, josta näkyvät tilitapahtumat viimeisten kolmen kuukauden ajalta.
  • Sinun tai sinun toimeentulosi turvaavan henkilön mahdollinen työsopimus ja palkkalaskelmat viimeisten kolmen kuukauden ajalta.

Jos et pysty poistumaan Suomesta terveydentilasi takia, toimita lisäksi seuraavat selvitykset:

 • Lääkärintodistus, josta ilmenee, miksi et voi matkustaa terveydellisistä syistä ja jossa on arvio siitä, kuinka kauan terveydentilasi estää matkustamisen.
 • Vapaamuotoinen selvityksesi siitä, miksi terveydentilasi estää sinua matkustamasta ja arvio siitä, kuinka kauan terveydentilasi estää matkustamisen.

Seuraavat syyt eivät yksinään riitä perusteeksi oleskeluluvan myöntämiselle:

 • Taloudelliset syyt, kuten matkan korkea hinta.
 • Kotimaahan tai asuinmaahan ei ole suoraa lentoa tai muuta suoraa liikenneyhteyttä.
 • Kotimaasi tai asuinmaasi koronavirustilanne on huonompi kuin Suomessa.

Turvapaikanhakija 

Olet hakenut turvapaikkaa Suomesta

Suomessa turvapaikkaa haetaan henkilökohtaisesti poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona. Voit myös koronavirustilanteen aikana tulla Suomeen ja jättää turvapaikkahakemuksen. Turvapaikkaa hakeva henkilö päästetään Suomeen. Ilmoita heti rajatarkastusviranomaiselle, että haluat hakea turvapaikkaa. 

Maahanmuuttovirasto järjestää turvapaikkapuhutteluja koronavirustilanteen vuoksi rajoitetusti

Emme voi järjestää puhutteluja tällä hetkellä kaikille niille, jotka normaalisti saisivat kutsun seuraavaksi. Aloitamme niistä hakemuksista, jotka arvioimme kiireellisimmiksi, ja jotka on mahdollista järjestää. Arvioimme jokaisen asiakkaan kohdalla erikseen, voidaanko puhuttelu pitää koronavirustilanteesta johtuvista poikkeusjärjestelyistä huolimatta. Poikkeusjärjestelyjä ovat esimerkiksi avustajan osallistuminen puhutteluun videoyhteydellä tai puhuttelun pitäminen tilassa, jossa puhuttelijan ja asiakkaan välillä on läpinäkyvä suojaseinä.

Jos sinulla on turvapaikkapuhuttelu tulossa, varaamme sinulle ajan ja saat kutsun puhutteluun. Kutsussa on puhuttelupaikan tarkka osoite ja kellonaika.

Näin saat päätöksen tiedoksi

Jos turvapaikkapäätös voidaan lähettää sinulle postitse, eikä tiedoksiantoon tarvitse varata tulkkia, saat sen ainoastaan postitse tiedoksi, kuten normaalistikin. Päätös lähetetään saantitodistuksella.

Niistä päätöksistä, jotka annetaan tiedoksi Maahanmuuttoviraston toimipisteessä, annetaan tieto puhelimitse tai videoyhteydellä

Maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskus sopivat ajankohdan tilaisuudelle, jossa päätös tulkataan sinulle. Vastaanottokeskuksen työntekijä kertoo sinulle ajankohdan, milloin otamme sinuun yhteyttä.

Kun olemme tehneet turvapaikkahakemukseesi päätöksen, varaamme sinulle ajan päätöksen kuulemiseen.

 • Saat tiedon tilaisuuden ajankohdasta vastaanottokeskuksen työntekijältä.
 • Soitamme tai otamme sinuun yhteyttä videoyhteydellä ajankohtana, jonka vastaanottokeskus on ilmoittanut sinulle. 
 • Tilaisuuteen on varattu tulkki, joka tulkkaa kaiken keskustelumme. Tulkki tulkkaa puhelimitse tai videoyhteydellä.
 • Saat päätöksen tiedoksi sen jälkeen postitse. Päätös lähetetään saantitodistuksella.

Myös alaikäiset, ilman huoltajaa olevat turvapaikanhakijat ja heidän edustajansa saavat päätökset tiedoksi näin.

Päätöksen kertominen puhelimitse tai videoyhteydellä ei vaikuta aikaan, joka sinulla on valittaa päätöksestä. Valitusaika lasketaan siitä päivästä, kun olet vastaanottanut päätöksen postitse.

Tiedote ”Maahanmuuttovirasto kertoo tiedon turvapaikkapäätöksestä puhelimitse tai videoyhteydellä” löytyy useilla kielillä sivulta migri.fi/esitteet-ja-julkaisut.

Turvapaikanhakijan kausityöoikeus

Turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta kausityössä koskeva laki muuttui tilapäisesti 29.6.2020 alkaen. Laki on voimassa 31.10.2020 asti. Lue lisää sivulta migri.fi/tyo-oikeus.