Hoppa till innehåll

Fotbollshobbyn vid förläggningarna får 50 000 euro i stöd – toppspelare ska träna asylsökande

28.6.2021 10.01

Snart fylls läktarna även på förläggningarna när Bollförbundet, fotbollsspelarföreningen Jalkapallon Pelaajayhdistys ry och Migrationsverket börjar handleda asylsökande i fotbollshobbyn. Toppspelare från närliggande fotbollsklubbar ska fungera som tränare.

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA har beviljat stöd på 50 000 euro till fotbollsverksamheten vid förläggningarna år 2021. Med detta stöd ordnar Migrationsverket, Bollförbundet och fotbollsspelarföreningen turnén ”Fotbollen tillhör alla” vid förläggningarna och erbjuder handledare vid förläggningarna en tränarkurs.

Målet är att förbättra asylsökandenas fysiska och psykiska välbefinnande genom mer motion och fotbollsspelande vid förläggningarna runtom Finland. 

– Fotbollen bidrar till bättre ork hos asylsökandena och ökar samhörighet. Jag är väldigt glad för att vi tillsammans med Bollförbundet och fotbollsspelarföreningen får möjlighet att utveckla förläggningarnas kunnande i handledning i fotboll, säger överinspektör Kaisa Rontu vid Migrationsverket. 

Toppspelare med på turnén på förläggningarna

En toppspelare från den lokala fotbollsklubben eller en närliggande fotbollsklubb kommer att vara ledare för varje dag på turnén. Förutom asylsökande ska också de handledare som genomgått tränarkursen delta i dagens program.

Dagens höjdpunkt blir en fotbollsmatch. Dessutom talas det om jämlikhet med asylsökandena genom att utnyttja läromaterial från Migrationsverkets kurs om det finländska samhället. Även lokala spelare kommer att delta och tala för jämlikhet och mot rasism. 

– Fotbollsspelarnas vardag är väldigt mångkulturell, och på spelplanen spelar alla enligt samma regler. Dessa grundelement i fotbollen skapar en bra grund för en aktiv interaktion för spelarna på turnén, säger fotbollsspelarföreningens verksamhetsledare Markus Juhola.

På turnén får asylsökandena information om lokala fotbollsevenemang och hobbymöjligheter.

Bollförbundet ordnar en tränarkurs för förläggningarnas handledare

Målet är att asylsökandena kan fortsätta att regelbundet spela fotboll på förläggningarna året runt. Bollförbundet ordnar en tränarkurs på två dagar för handledare vid förläggningarna för att stödja asylsökandenas mångsidiga träning.

– Fotbollen förenar människor och skapar glädje i förläggningarnas vardag. Det är utmärkt att vi kan använda UEFA Refugee Grant för att skapa en verksamhetsmodell som främjar spelandet av fotboll och futsal på förläggningarna, säger idrottschefen Hannu Tihinen vid Bollförbundet. 

Bollförbundet och fotbollsspelarföreningen samlar även in fotbollsutrustning till förläggningarna, såsom bollar, fotbollsskor, spelkläder och skenbensskydd. 

I och med verksamheten, som ordnas med hjälp av finansieringen, fortsätter projektet "Fotbollen tillhör alla", som började år 2013. Fotboll är en populär hobby på förläggningarna, och en turnering mellan förläggningarna har vanligtvis varit årets höjdpunkt. De lokala fotbollsföreningarna och förläggningarna samarbetar med varandra.

Ytterligare information till medier

Migrationsverket: överinspektör Kaisa Rontu, enheten för mottagande, tfn 0295 433 037, e-post: [email protected]

Bollförbundet: idrottschef Hannu Tihinen, tfn 050 309 9345, e-post: [email protected]

Mer information om donationer av utrustning:

Fotbollsspelarföreningen: verksamhetsledare Markus Juhola, tfn 050 596 0727, e-post: [email protected]