Hoppa till innehåll

Förläggningar för minderåriga asylsökande omvandlas till familjegrupphem för barn som beviljats uppehållstillstånd

Migri
Utgivningsdatum 29.9.2016 13.04
Nyhet

Migrationsverket och arbets- och näringsministeriet:

Förläggningar som grundats för minderåriga asylsökande som kommit till Finland utan vårdnadshavare omvandlas till familjegrupphem eller enheter för stödboende.

Man har redan kommit överens med kommunerna och tjänsteleverantörerna om den nya praxisen som uppstått på initiativ av Migrationsverket och NTM-centralerna som är underordnade Arbets- och näringsministeriet. Antalet förläggningar för minderåriga kommer att minska, vilket innebär att verksamheten i tiotals förläggningar av detta slag skulle upphöra utan den praxis som man nu har kommit överens om.

Minderåriga asylsökande som väntar på sitt beslut om uppehållstillstånd samt barn och unga som redan fått sitt uppehållstillstånd kan tillfälligt bo på de nya enheterna.

Ny praxis understöder integrering och sparar samhällsmedel

Nedläggningen av förläggningar har tidigare lett till att minderåriga asylsökande som fortfarande väntar på sitt beslut om uppehållstillstånd har flyttats till lediga platser på de återstående förläggningarna. Även minderåriga asylsökande som redan fått sitt uppehållstillstånd har fram till nu varit tvungna att lämna sin förläggning och ofta även flytta till en annan ort.

Största delen av de minderåriga asylsökande som kommer till Finland utan vårdnadshavare beviljas uppehållstillstånd. Den nya praxisen stödjer integreringen av barn och unga då de kan fortsätta att bo på den redan bekanta platsen och orten. På det här viset förblir deras skolgång, hobbyer och sociala nätverk oförändrade.

Den nya praxisen sparar även statens tillgångar då boendeenheterna kan utnyttjas till sin fulla kapacitet. Omvandlingen innebär även lägre kostnader jämfört med att grunda helt nya familjegrupphem. De anställda på förläggningarna som läggs ner ges samtidigt möjlighet att behålla sina arbetsplatser.

De underhållsavtal som tidigare ingåtts mellan operatörerna och Migrationsverket omvandlas nu antingen direkt eller stegvis till avtal mellan kommunerna och operatörerna. Migrationsverket, NTM-centralen och kommunen avtalar sinsemellan om kostnaderna under övergångsperioden.

Ytterligare information till medier:

Mikko Välisalo, utvecklingschef för enheten för mottagande vid Migrationsverket, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Paula Karjalainen, konsultativ tjänsteman vid arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 117, e-post: fornamn.efternamn@tem.fi

Pressmeddelande