Hoppa till innehåll

E-tjänsten Enter Finland nu även för arbetsgivare

Migri
Utgivningsdatum 16.6.2017 11.06
Pressmeddelande

Migrationsverkets kanal för e-tjänster, Enter Finland, förnyas. I fortsättningen kan arbetsgivaren själv lämna in uppgifter om arbetet och sitt företag samt betala ansökan på sin arbetstagares vägnar.

Tjänsten tas i bruk den 16 juni men är i provanvändning ända till början av juli.

Tjänsten kan till att börja med användas av personer som har firmateckningsrätt i företaget eller samfundet.

Så att vi kan vara säkra att arbetsgivaren har rätt att uträtta ärenden i e-tjänsten på företagets vägnar använder vi tjänsten Suomi.fi-fullmakter.

Från och med juli kan arbetsgivaren även ge någon annan person en elektronisk fullmakt att handla på hans eller hennes vägnar i e-tjänsten Enter Finland. Den befullmäktigade måste inte vara anställd vid samma företag utan han eller hon kan även vara en representant för en tredje part.

Du kan använda tjänsten även om du inte tidigare har använt Enter Finland. Du slipper dock inte och följa ansökningar som har blivit anhängiga tidigare.

Tjänsten kan inte användas om flera anställningar är grunden för ansökan eller om arbetsgivaren eller uppdragsgivaren inte har ett FO-nummer.

Hur ska jag agera när jag vill använda Enter Finland för arbetsgivare?

1. Om du är en arbetstagare:

  • Fråga din arbetsgivare om han eller hon använder tjänsten Enter Finland för arbetstagare.
  • Ange i din ansökan om din arbetsgivare använder tjänsten Enter Finland för arbetstagare. Du ger samtidigt ditt samtycke till att vi lämnar uppgifter om din ansökan till din arbetsgivare.
  • Om din arbetsgivare inte betalar behandlingsavgiften på dina vägnar, ska du betala avgiften själv när du skickar in din ansökan eller senast när du besöker beskickningen eller Migrationsverkets serviceställe för att styrka din identitet.
  • Följ statusen av din ansökan i e-tjänsten. I e-tjänsten ser du om verket har bett din arbetsgivare om komplettering och om din arbetsgivare har besvarat begäran.

2. Om du är en arbetsgivare eller en finsk uppdragsgivare till en arbetsgivare som är belägen utomlands:

  • Du måste skapa ett konto for arbetsgivare i e-tjänsten Enter Finland.
  • Du kan betala ansökan på din arbetstagares vägnar.
  • Du kan lämna in en del av bilagorna till ansökan på din arbetstagares vägnar. Du behöver inte skicka dem till din arbetstagare.
  • Du kan följa statusen av ansökan via e-tjänsten vilket betyder att du inte längre måste köa till vår telefontjänst.
  • Du får ta del av Migrationsverkets beslut samt arbets- och näringsbyråns delbeslut om det är fråga om ett uppehållstillstånd för arbetstagare som inkluderar arbets- och näringsbyråns behovsprövning.
  • Du kan göra den anmälan om arbetstagare som krävs enligt utlänningslagen om du anställer en tredjelandsmedborgare.

Enter Finland för arbetsgivare har förverkligats med stöd av Europeiska asyl-, migrations- och integrationsfonden.

Kundmeddelande