Hoppa till innehåll

EU stöder Migrationsverkets verksamhet och utvecklingsarbete med över fem miljoner euro

Migri
Utgivningsdatum 13.10.2016 13.13
Nyhet

Migrationsverket har beviljats totalt över fem miljoner euro av Europeiska unionen (EU) som stöd för sin verksamhet och sina olika utvecklingsprojekt. Finansieringen kommer från EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond (AMIF). Mest finansiering, nästan två miljoner euro, har verket fått för mottagandet av asylsökande som förflyttats internt inom EU.

Interna förflyttningar: 1,9 miljoner euro

Finland har förbundit sig till att ta emot totalt 2 078 internt förflyttade asylsökande under två års tid, dvs. innan hösten 2017. EU-finansieringen används för kostnader som uppstår vid mottagandet av internt förflyttade asylsökande och för att utveckla systemet för interna förflyttningar.

Hittills har 752 asylsökande förflyttats till Finland från Italien och Grekland. Med de interna förflyttningarna strävar EU att jämna ansvaret för behandlingen av asylansökningarna mellan medlemsländerna genom att hjälpa de länder som tar emot särskilt många asylsökande. Finlands regering har beslutat att Finland deltar i dessa interna förflyttningar. De praktiska arrangemangen utförs som myndighetssamarbete.

Projektet ambulerande immigrationsexpert: 300 000 euro

Migrationsverket utvecklar tillsammans med Finlands beskickningar utomlands mottagandet av ansökningar om uppehållstillstånd. I regel ska man ansöka om första uppehållstillstånd utomlands före man kommer till Finland. Särskilt nu när antalet ansökningar med familjeband som grund ökar, försöker vi göra processen smidigare för att snabbare kunna behandla ansökningarna. Migrationsverket anställer därför en ambulerande expert för en period på tre år.

Experten skapar egna behandlingsmodeller och handlingssätt för ansökningar som kan behandlas snabbt och ansökningar som kräver ytterligare utredning. Dessutom utbildas personalen på beskickningarna i uppehållstillståndsärenden och vi utreder möjligheten att intervjua sökanden på distans med hjälp av videoförbindelse.

Frivillig återresa: 270 000 euro

Migrationsverket har haft hand om systemet för frivillig återresa sedan juli 2015 när stöd för frivillig återresa blev en del av förläggningarnas tjänster. Med EU-finansieringen stöder man förläggningarnas beredskap för detta arbete genom att exempelvis arrangera utbildningar. Dessutom produceras informationsmaterial på flera olika språk, till exempel för personer som fått ett negativt asylbeslut, och nödvändiga förändringar i datasystemet förverkligas.

Stöd för frivillig återresa beviljas oftast till personer som fått ett negativt asylbeslut och som återkallat sin asylansökan. I stödet ingår returresa till hemlandet samt bidrag som beviljas enligt prövning. Bidragets syfte är att stödja personens möjligheter att inleda sitt liv på nytt efter återresan. Antalet personer som återvänder med stöd för frivillig återresa har ökat kraftigt detta år.

Totalt elva utvecklingsprojekt får finansiering

Totalt elva projekt vid Migrationsverket får nu EU-finansiering. Inom tre projekt ger vi de kvotflyktingar som valts ut för Finland bättre färdigheter att anpassa sig till det finländska samhället och utvecklar vi placeringen av kvotflyktingar i kommunerna.

Flera av projekten har fokus på datasystem. Migrationsverket får exempelvis finansiering av EU för utvecklingen av asylprocessen och asylstatistiken. Även e‑tjänsten Enter Finland utvecklas genom att skapa en egen avdelning för arbetsgivare i tjänsten. När en utländsk arbetstagare ansöker om uppehållstillstånd kan hans eller hennes arbetsgivare från och med nästa vår lämna in den utredning som krävs för tillståndet i e-tjänsten.

Denna vinter beviljades Finland åtta miljoner av EU som nödfinansiering för mottagandekostnader.

Ytterligare information till medier

  • Interna förflyttningar:
    Projektchef och överinspektör Pekka Vuorio, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi
  • Ambulerande immigrationsexpert:
    Chef för resultatområde Pauliina Helminen, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi
  • Frivillig återresa:
    Projektchef och överinspektör Mari Helenius, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi
  • Övrigt:
    Kommunikationsenheten, tfn 0295 433 037, media@migri.fi

Pressmeddelande