Hoppa till innehåll

Landinformationsrapporterna har uppdaterats – Migrationsverket har preciserat sin beslutspraxis under hösten 2016

Migri
Utgivningsdatum 17.1.2017 13.05 | Publicerad på svenska 30.11.2017 kl. 13.22
Pressmeddelande

Migrationsverket har uppdaterat landinformationsrapporterna om säkerhetsläget i Afghanistan, Irak och Somalia. Rapporterna är översikter som sammanställs med sex månaders mellanrum över säkerhets- och människorättsläget i asylsökandenas utreseländer. Rapporterna ger inte anledning att ändra nuvarande beslutspraxis i asylärenden, som redan har preciserats efter publiceringen av de föregående rapporterna.

Migrationsverket avgör asylansökningar utgående från den aktuella landinformation som gäller när beslutet fattas. Om läget i utreseländerna förändras, anpassar även Migrationsverket sin beslutspraxis. Redan förra hösten reagerade Migrationsverket exempelvis på det försämrade säkerhetsläget i Mosul i Irak och verket har inte avvisat någon dit efter detta.

På samma sätt anpassar Migrationsverket sina beslut om förvaltningsdomstolarna fattar nya, riktgivande beslut. Enligt gällande rättspraxis kan afghaner, irakier och somalier som kommit som asylsökande till Finland återsändas till sina hemländer om de saknar individuella grunder för att beviljas internationellt skydd. Största delen av de negativa beslut som Migrationsverket fattat och över vilka det har anförts besvär har stått sig i förvaltningsdomstolarna.

Att en asylsökande uppger att han eller hon kommer från ett visst område är inte tillräckligt i sig för att han eller hon ska beviljas internationellt skydd. För varje asylsökandes del utreder verket om personen i fråga har anledning att frukta förföljelse eller att han eller hon ska utsättas för en verklig risk och, om detta är fallet, om han eller hon har möjlighet att få skydd genom att flytta sig till en annan region i sitt hemland (UtlL 88 e §).

I de flesta fall har besluten stått sig i förvaltningsdomstolen ­­− HFD:s linjedragningar inväntas

Helsingfors förvaltningsdomstol upphävde ungefär 23,7 procent av Migrationsverkets beslut år 2016. I de flesta fallen var orsaken en förändrad situation: exempelvis nya grunder som redovisats först i besvärsskedet, en förändrad situation i hemlandet eller en ny linjedragning av förvaltningsdomstolen. Förvaltningsdomstolen upphävde 3,6 procent av besluten på grund av felaktigheter i proceduren eller i tolkningen av lagen som berodde på Migrationsverket.

Riktgivande beslut för rättspraxis väntas fortfarande av högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Detta innebär att beslutspraxis för asylansökningar kan komma att förändras under år 2017.

För afghanernas del inväntas HFD:s riktlinjer för rättspraxis

Sedan våren 2016 har det inte skett några betydande förändringar i det allmänna läget i Afghanistan. Landets säkerhetsläge varierar stort enligt region och till och med enligt årstid. Södra Afghanistan har redan i flera års tid varit den av regionerna som har lidit mest av Afghanistans konflikter, sett både till antalet säkerhetskonflikter och till antalet civila offer. För tillfället är läget svårast i provinsen Helmand, där striderna har haft störst inverkan på livet för lokalbefolkningen, när man betraktar antalet konflikter och antalet personer som har varit tvungna att fly.

Migrationsverket och Helsingfors förvaltningsdomstol är eniga om att det är möjligt att återvända till Kabul och att intern flykt till Kabul i allmänhet är möjligt. Däremot har Helsingfors förvaltningsdomstol, till skillnad från Migrationsverket, gjort bedömningen att man inte kan avvisa personer till vissa provinser i Afghanistan. Migrationsverket har fört ärendet vidare till HFD för granskning.

HFD ska även avgöra om omständigheterna under en viss reserutt utgör en grund för att bevilja alternativt skydd, när omständigheterna i personens hemregion inte gör detta.

Förändringar i Irak, särskilt i Mosul

Säkerhetsläget i Irak varierar i olika delar av landet. Läget är svårast i Mosul, där Iraks regeringsstyrkor har försökt ta över kontrollen från Isis. Sedan våren 2016 har Iraks utveckling präglats av säkerhetsstyrkornas framryckningar i provinserna Anbar och Nineve samt övertagandet av flera städer från Isis. Återflyttningen till dessa befriade regioner har varit betydande. Å andra sidan är den humanitära situationen fortfarande svår och Isis har fortsatt sina anfall i Bagdad och i regioner som tidigare var under gruppens kontroll. Beväpnade grupper har även begått allvarliga rättskräkningar mot civilpersoner i regionerna som befriats från Isis.

Säkerhetsläget i Bagdad har försämrats, men våldet uppnår inte den extremt höga nivå som är villkoret för beviljande av internationellt skydd enbart på grund av omständigheterna på asylsökandens hemort. Även HFD har konstaterat att det är möjligt att återsända asylsökande till Bagdad.

Mosul anses vara ett område som omfattas av alternativt skydd och på grund av de aktiva striderna återsänds ingen dit. Ingen återsändes heller tidigare till Mosul, eftersom personer som kom därifrån ansågs löpa risk för att utsättas för förföljelse av Isis. Intern flykt till Bagdad tillämpas inte för sunnimuslimer som kommit från Isis-områden, om de löper risk för att utsättas för rättskränkningar av shiamilis och inte får myndigheternas skydd.

Intern flykt till Bagdad är dock fortfarande möjlig för sunnimuslimer som kommer från andra områden. Shiamuslimer kan dessutom förväntas fly inom landet till Bagdad och södra Irak.

Möjligt att återvända till Mogadishu i Somalia

Ingen betydande förändring har skett i Somalias säkerhetsläge sedan våren 2016. Den största orsaken till instabilitet är fortsättningsvis gruppen al-Shabaab som har fortsatt sin strid mot Somalias regering och har genomfört militära operationer mot Somalias armé och AMISOM-trupperna runt om i landet. Trupperna som stöder Somalias regering har kontrollen över de viktigaste städerna i landets södra och mellersta delar. Al-Shabaab har inflytande över stora delar av landsbygden mellan städerna.

Både Migrationsverket och Helsingfors förvaltningsdomstol har ansett att det är möjligt att återvända exempelvis till Mogadishu. För södra och mellersta Somalias del har Helsingfors förvaltningsdomstol förutsatt att Migrationsverket med större noggrannhet ska utreda möjligheten att återvända och omständigheterna under reserutten för enskilda asylsökande.

Ytterligare information till medier

Hanna Helinko, direktör för enheten för juridisk service och landinformation, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Fakta: Central lagstiftning för asylbeslut

Asyl (UtlL 87 § 1 mom.)

  • En utlänning kan beviljas asyl om han eller hon känner välgrundad fruktan för förföljelse i sitt hemland eller sitt permanenta bosättningsland.
  • Orsaken till förföljelsen måste vara personens ursprung, religion, nationalitet eller tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller hans eller hennes politiska uppfattning.
  • Personen måste på grund av sin fruktan inte vara villig att använda sig av hemlandets eller det permanenta bosättningslandets skydd.

Alternativt skydd (UtlL 88 § 1 mom.)

  • Alternativt skydd kan beviljas om villkoren för beviljande av asyl inte uppfylls men det finns grundad anledning att förmoda att personen skulle utsättas för en verklig risk att lida allvarlig skada om han eller hon skulle återvända.
  • Med allvarlig skada avses:
  1. dödsstraff eller avrättning
  2. tortyr eller annan behandling eller bestraffning som är omänsklig eller kränker människovärdet
  3. allvarlig och personlig fara som föranleds av urskillningslöst våld i samband med en internationell eller intern väpnad konflikt.

Internt flyktalternativ (UtlL 88 e §)

  • En utlänning kan förvägras asyl eller alternativt skydd om han eller hon i en del av sitt hemland eller sitt permanenta bosättningsland inte blir förföljd eller inte utsätts för en verklig risk och han eller hon har möjlighet att få skydd där.
  • Personen måste kunna återvända på ett säkert och lagligt sätt till detta område och måste kunna rimligen förväntas uppehålla sig där. Vid bedömningen av detta ska de allmänna förhållandena och sökandens personliga situation beaktas.

Punkterna om Mosul och intern flykt till Bagdad preciserades den 19 januari 2017.

Pressmeddelande