Hoppa till innehåll

Vad innebär internationellt skydd egentligen?

Migri
Utgivningsdatum 27.7.2016 11.49
Nyhet

Varför får en person stanna i Finland och en annan inte? Vi har sammanfattat de vanligaste frågorna om internationellt skydd i detta meddelande.

Vem kan ansöka om asyl dvs. internationellt skydd i Finland?

Enligt lagen kan vem som helst ansöka om asyl men endast inom den finska statens gränser. Rätten att söka asyl grundar sig på internationella avtal som förpliktar Finland och andra EU-länder att ge internationellt skydd till alla som behöver det.

Tanken är att en person kan söka skydd från ett annat land om personen hamnar i en situation där han eller hon inte kan få skydd i sitt eget hemland.

Om asylsökanden får ett positivt beslut, dvs. antingen asyl eller alternativt skydd, har han eller hon då fått ett uppehållstillstånd på grund av internationellt skydd.

På vilka grunder fattas beslutet om vem som får internationellt skydd?

Beslutsfattandet styrs av utlänningslagen som alla besluten baserar sig på. Exempelvis de egna åsikterna av personen som handlägger ansökan har inte betydelse när beslutet fattas.

Varför är asylprocessen så lång?

Utgångspunkten är alltid att sökanden måste återvända till sitt hemland om han eller hon kan få skydd mot rättskränkningar där. Tanken bakom de internationella avtalen är att varje stat tar hand om sina egna medborgare. Om staten inte kan göra detta kan personen söka skydd i något annat land.

Kriterierna för att få internationellt skydd är noggranna. Personer som blir utsatta för förföljelse kan beviljas skydd. Förföljelse är ett noggrant definierat begrepp. Att den allmänna situationen i personens hemland är svår är inte en tillräcklig orsak för att få internationellt skydd om asylsökanden inte personligen är utsatt för förföljelse. Om detta har man kommit överens internationellt.

Processen är lång eftersom alla sökanden vars ansökan tagits upp för behandling hörs i ett asylsamtal. Under 2015 kom många asylsökande till Finland, och därför dröjer behandlingen av ansökningarna.

Varför skickas personer tillbaka till länder dit finska medborgare uppmanas att inte resa?

Utrikesministeriet gör resemeddelanden för finska medborgare, där säkerhetsläget i olika länder granskas från en finsk medborgares synvinkel.

Utgångspunkterna för utrikesministeriets resemeddelanden och Migrationsverkets landspecifika riktlinjer är väldigt olika. Utrikesministeriet ser på saken från en vanlig finländsk semesterresenärs synvinkel, då Migrationsverket ser på saken från lokalbefolkningens synvinkel. Det är en annan sak att besöka ett land än att återvända till sitt hemland vars kultur, språk och vanor personen känner till. Om sökanden inte kan återvända just till sin hemort kan det hända att han eller hon kan återvända till något annat område i sitt hemland.

När grunderna för asyl utreds, beaktas personens individuella situation. Det är möjligt att asylsökanden kommer från ett land som är ett säkert resemål för turister, men att han eller hon får internationellt skydd till exempel på grund av politisk förföljelse. Å andra sidan kan sökanden komma från en ort där en väpnad konflikt äger rum men han eller hon får inte internationellt skydd eftersom man anser att han eller hon kan fly till ett annat område i sitt hemland. Orten anses dock inte vara ett säkert resemål för turister.

Varför avvisas en person som talar finska och beter sig oklanderligt?

Man kan inte vistas i Finland utan relevant tillstånd. Om sökanden inte beviljas ett tillstånd måste han eller hon lämna landet.

När man utreder om sökanden kan få internationellt skydd, tar man reda på hurdan förföljelse han eller hon eventuellt utsätts för i sitt hemland. Asylprocessen styrs noggrant av lagen utifrån vilken alla beslut fattas.

Utredningen tar uttryckligen reda på läget i det land som personen har flytt ifrån, inte läget i Finland. Människans personliga egenskaper eller starka vilja att flytta till Finland påverkar inte asylbeslutet.

Kan asylsökanden stanna kvar i Finland om han eller hon får en arbetsplats?

Asylsökanden får utföra förvärvsarbete utan särskilt tillstånd under handläggningen av sin ansökan från och med antingen tre eller sex månader efter att han eller hon sökt asyl

Ansökan av internationellt skydd är inte avsedd som ett sätt att kunna komma och arbeta i Finland. Om sökanden inte beviljas internationellt skydd kan han eller hon stanna för att arbeta i Finland om han eller hon beviljas uppehållstillstånd för detta. Sökanden måste ansöka skilt om tillstånd för detta.

Asylsökanden kan i vilket skede av processen som helst ansöka om ett annat uppehållstillstånd, exempelvis på grund av arbete eller studier. Tillstånden är avgiftsbelagda och för att få dessa måste sökanden uppfylla kraven som anges i lagen.

Pressmeddelande