Hoppa till innehåll

Studerande: Så här försnabbar du behandlingen av din ansökan

Migri
Utgivningsdatum 2.11.2016 10.51
Pressmeddelande

Under slutet av året ansöker hundratals internationella studerande om uppehållstillstånd innan de börjar studera i Finland i januari 2017. Detta orsakar anhopningar i handläggningen av uppehållstillstånd för studier.

Så här försnabbar du behandlingen av din ansökan:

  1. Ansök om uppehållstillstånd genast när du får veta att du har blivit antagen som studerande vid en läroanstalt i Finland. Då hinner du med största sannolikhet få beslut om uppehållstillstånd innan dina studier börjar.
  2. Lämna in ansökan i e-tjänsten Enter Finland. Ansökningar som lämnats in via Enter Finland överförs direkt till Migrationsverket i elektronisk form genast när sökanden personligen har besökt en finsk beskickning utomlands. I Enter Finland kan du även följa med vilket skede din ansökan befinner sig i och du får information via tjänsten om eventuella begäranden om tilläggsutredningar.
  3. Fyll i ansökningsblanketten noggrant. Vi kontaktar dig om vi behöver kompletterande utredningar till din ansökan. Om det finns behov av tilläggsutredningar förlängs behandlingstiden.
  4. Alla ansökningar om uppehållstillstånd för studier behandlas i brådskande ordning utan någon särskild begäran om påskyndande. Vi avgör ansökningarna i den ordning de lämnas in, och man kan inte påskynda handläggningen genom att skicka e-post eller ringa till oss.

Migrationsverket fattar beslut om ansökningarna inom cirka en månad. Behandlingstiden varierar alltid från fall till fall.

Skaffa inte flygbiljetter i förväg, eftersom det inte är möjligt att påskynda behandlingen på grund av flygbiljetter som bokats i förväg.

Mer information

Minneslista för den som ansöker om uppehållstillstånd för studier

Ansökan om uppehållstillstånd för studier

Kundmeddelande