Hoppa till innehåll

Högsäsongen för ansökningar av studerande har börjat – anvisningar för sökande

Migri
Utgivningsdatum 21.6.2017 16.09
Pressmeddelande

Under maj–september ansöker tusentals internationella studerande som inleder eller fortsätter sina studier om uppehållstillstånd. Detta orsakar anhopningar i handläggningen av uppehållstillstånd för studier.

Alla studerandes ansökningar behandlas som brådskande

Migrationsverket behandlar och avgör alla ansökningar om uppehållstillstånd för studier som brådskande.

Vi behandlar ansökningarna i den ordning de anhängiggörs och du kan inte påskynda handläggningen genom att skicka e-post eller ringa till oss. Det är inte heller möjligt att påskynda handläggningen t.ex. på grund av att man har bokat flygbiljetter i förväg.

Ansöker du om ditt första uppehållstillstånd?

Om du ansöker om ditt första uppehållstillstånd för studier, lämna då in din ansökan i tjänsten Enter Finland eller på pappersblankett så fort du fått bekräftelse om studieplats vid en finländsk läroanstalt. Webbansökan är det snabbaste och billigaste sättet att ansöka om uppehållstillstånd.

Samla ihop alla nödvändiga bilagor enligt anvisningarna.

Efter att du har lämnat in ansökan på webben ska du besöka Finlands beskickning i ditt hemland eller i ett land där du lagligen vistas. På beskickningen ska du lämna fingeravtryck, styrka din identitet samt visa upp de dokument i original som du har bifogat till ansökan.Handläggningen av ansökan börjar först efter att du har besökt beskickningen.

Om du beviljas uppehållstillstånd beställer man samtidigt ett uppehållstillståndskort åt dig. Det tar några veckor att tillverka och skicka uppehållstillståndskortet. Kortet levereras till den beskickning där du har identifierat dig. Du ska alltså vänta på beslutet utomlands. Du kan inte komma till Finland medan din ansökan är under behandling och få uppehållstillståndskortet i Finland.

Söker du om fortsatt uppehållstillstånd?

  • Ansök om fortsatt tillstånd i tjänsten Enter Finland eller på pappersblankett i Finland innan ditt gällande uppehållstillstånd går ut. Man kan inte ansöka om fortsatt tillstånd utomlands.
  • Ansök om tillstånd först efter att du avslutat dina studier för våren, eftersom vi kommer att kontrollera om studier verkligen varit orsaken för din vistelse i Finland. De som studerar för en grundexamen vid universitet, i högskolor eller i yrkeshögskolor ska avlägga runt 45 studiepoäng per läsår.
  • Besök vårt serviceställeinom tre månader efter att du lämnat in din ansökan. Boka tid i tidsbokningstjänsten på Migri.fi.Vid servicestället ska du till exempel visa upp dina bilagor i original och lämna fingeravtryck.
  • Ingen fara om du inte kan besöka vårt serviceställe innan ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut. Se ändå till att du besöker vårt serviceställe innan det gått tre månader sedan du lämnade in den elektroniska ansökan.
  • Samla ihop alla nödvändiga bilagor enligt anvisningarnaReadSpeakerpdf, 70,7 kB.
  • Om du beviljas nytt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort på posten. Om du inte själv är i Finland kan du skriva en fullmakt för någon annan att hämta ditt kort.
  • Om du är utomlands ska du återvända till Finland innan ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut. Vi skickar inte ut ditt nya uppehållstillstånd utomlands.

Är du på väg på studerandeutbyte eller praktik?

Om du är borta från Finland i mer än sex månader kan du inte beviljas uppehållstillstånd i Finland. Innan du återvänder ska du ansöka om ditt första uppehållstillstånd från Finlands beskickning i landet där du vistas.

Följ handläggningssituationen på Migri.fi

Information om handläggningskön för ansökningar av studerande finns på Migrationsverkets webbplats. Informationen om handläggningssituationen uppdateras regelbundet.

Om du har lämnat in din ansökan i e-tjänsten kan du kontrollera statusen för din ansökan där.

Kundmeddelande